REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros kaina gyventojams nuo sausio neturėtų didėti, o verslui ji galbūt sumažės, jei bus racionaliau paskirstytos elektros gamybos kvotos, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

Elektros kaina gyventojams nuo sausio neturėtų didėti, o verslui ji galbūt sumažės, jei bus racionaliau paskirstytos elektros gamybos kvotos, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Investavom į naują bloką Elektrėnuose, už kurį sumokėjome 1,3 mlrd. litų, kurio elektros energijos gamybos savikaina yra mažesnė, nei kitose termofikacinėse elektrinėse, bet kvota kažkodėl nebuvo didinama labiau Elektrėnams, mažinant ten, kur savikaina yra aukštesnė. Tai vis dėlto aš matau tam tikrus vidinius rezervus, racionaliau paskirstant elektros gamybos kvotas ir dėl to aiškiai pabrėžiu, kad elektros energijos kaina ateinančiais metais buitiniams vartotojams neturi didėti“, – antradienį LRT radijui sakė premjeras.

REKLAMA

„Taip pat vakar kalbėjomės apie atvejus, kaip būtų galima surasti galimybę sumažinti elektros energijos kainą ir verslui, o po lapkričio pabaigos bus pasakyta ir galutinė kaina“, – pridūrė jis.

Ministras pirmininkas teigė nematantis jokių priežasčių, dėl kurių elektra kitąmet turėtų brangti.

Galutinė elektros kaina priklausys nuo to, koks bus galutinis VIAP biudžetas. Jei bus patvirtintas Energetikos ministerijos pateiktas projektas, VIAP tarifas kitais metais mažėtų nuo 9,4 cento iki maždaug 7 centų už kWh. Sprendimą dėl VIAP kvotų ir tarifo Vyriausybė ketina priimti kitą savaitę, o Kainų komisija – iš karto po to.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministerija siūlo sumažinti „Lietuvos energijos gamybos“ VIAP kvotą nuo 900 mln. iki 690 mln. kilovatvalandžių (kWh), o termofikacinių elektrinių – nuo 800 mln. iki 700 mln. kWh. Tai VIAP tarifą sumažintų 3 centais.

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė anksčiau BNS sakė, kad bus remiamos tik pačios efektyviausios elektrinės, nustatant minimaliai būtiną gamybos kiekį.

Kainų komisija spalio pradžioje patvirtino tik dalinį 2014 metų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetą - 301 mln. litų. Tačiau dar nenustatytos "Lietuvos energijos gamybos" bei termofikacinių elektrinių VIAP kvotos.

Galutinė kaina vartotojams paaiškės lapkričio pabaigoje, kai ją patvirtins Kainų komisija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų