REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pasisako už dvigubą pilietybę, nors sutinka, kad įstatymiškai nėra lengva tai įgyvendinti.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė pasisako už dvigubą pilietybę, nors sutinka, kad įstatymiškai nėra lengva tai įgyvendinti.

REKLAMA

Tai parlamento vadovė nurodė antradienį, pasveikinusi posėdžius pradėjusią Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisiją.

L.Graužinienė sakė, kad reikia daug ir aktyviai dirbti – ir esantiems Lietuvoje, ir gyvenantiems svetur – įtraukiant emigrantus į lietuvybės išsaugojimo procesus.

„Ne viena išvykusi šeima pasakoja net nepajuntanti, kaip vaikas nustoja kalbėti lietuviškai. Todėl nepakanka vien sakyti: „Kalbėk lietuviškai.“ Reikia nuo mažens įskiepyti meilę ir lietuvių kalbai, ir Lietuvai. Reikia skatinti palaikyti ryšius su Lietuva“, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime cituojama L.Graužinienė.

Anot Seimo pirmininkės, būtina siekti, kad tautiečiai norėtų grįžti į Lietuvą. „Todėl nedviprasmiškai pasisakau dvigubos pilietybės klausimu. Kiekvienam mūsų piliečiui ir jų vaikams turėtų būti suteikta Lietuvos pilietybė. Įstatymiškai padaryti tai nėra lengva, tačiau to siekti reikia. Kiekvienas lietuvis – reikalingas ir svarbus Lietuvai, kad ir kur jis bebūtų“, – teigia Seimo pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Konstitucija numato, kad, išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Šis straipsnis įrašytas Konstitucijos pirmajame skirsnyje, kurio nuostatos gali būti keičiamos tik referendumu. Seime svarstomas siūlymas tokį referendumą surengti kartu su prezidento rinkimais.

REKLAMA

Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai – gimdami arba per santuoką. Tačiau dvigubą pilietybę turintieji nuo gimimo, sulaukę pilnametystės, per trejus metus privalo apsispręsti, kurią pilietybę pasirinkti.

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija rengiasi posėdžiauti keturias dienas. Posėdžiuose bus nagrinėjami pilietiškumo ir tautiškumo ugdymo Lietuvoje ir užsienyje, Lietuvos Respublikos pilietybės, atskiros apygardos užsienyje gyvenantiems piliečiams įvedimo, verslo plėtros, gerontologijos centrų veiklos ir kt. klausimai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų