REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliacinis teismas šiandien panaikino Kauno apygardos teismo 2013 m. liepos 24 d. nutarties dalį, kuria UAB „Ūkio banko investicinė grupė“ bankroto administratoriumi buvo paskirta uždaroji akcinė bendrovė „Insolvensa“, ir paskyrė kitą bankroto administratorių – UAB „Ūkio banko investicinės grupės“ bankrotą administruos UAB „Bankroto administravimo paslaugos“.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas tokį sprendimą priėmė pripažinęs, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai vadovavosi teismų praktikoje suformuotais Įmonių bankroto įstatymo nuostatų išaiškinimais dėl tinkamos bankroto administratoriaus kandidatūros parinkimo kriterijų ir dėl to nepagrįstai paskyrė bankroto administratoriumi įmonę, dėl kurios nešališkumo kyla abejonių.

REKLAMA

UAB „Insolvensa“ kandidatūra atmestina dėl galimo šio bankroto administratoriaus teisinio suinteresuotumo atsakovo bankroto procese, nes ji buvo pasiūlyta galimo vieno iš didžiausių ieškovo savininkų (akcininkų) bankrutuojančios AB „Ūkio bankas“. Anot Lietuvos apeliacinio teismo, ši kandidatūra atmestina dar ir todėl, kad šis bankroto administratorius administruoja vieną iš atsakovo debitorių bankrutuojančią UAB „Turto valdymo strategija“, nes pagal Lietuvos apeliacinio teismo praktiką, įmonės bankroto administratoriumi neturi būti skiriamas asmuo, kuris tuo pačiu metu yra ir įmonės debitoriaus ar kreditoriaus administratorius.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi nagrinėjant skundus dėl minėtos Kauno apygardos teismo nutarties teisėjų kolegijai kilo abejonių dėl byloje dalyvaujančių asmenų ir/ar jų pasiūlytų bankroto administratorių teisinio suinteresuotumo atsakovo bankroto procese, buvo peržengtos atskirųjų skundų ribos ir atsakovo bankroto administratoriumi paskirta Įmonių bankroto departamento pasiūlyta viena iš keliasdešimties kandidatūrų. Į Įmonių bankroto departamentą buvo kreiptasi todėl, kad byloje visi apeliantai įrodinėjo vieni kitų sąsajas su atsakovu, kas liudija, jog byloje dalyvaujančių asmenų pasiūlyti bankroto administratoriai galimai yra šališki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Bankroto administravimo paslaugos“ dirbantys 2 bankroto administratoriai fiziniai asmenys turi didžiausią patirtį iš beveik visų siūlytų bankroto administratorių kandidatūrų, abu yra baigę po daugiau nei 50 bankroto procedūrų, o bankroto procedūras vykdo daugiau nei 10 metų. Be to, šiuo metu šie bankroto administratoriai administruoja iš viso tik 9 įmones ir tik UAB „Bankroto administravimo paslaugos“ vardu, kas reiškia, jog jie nėra susiję su jokiais kitais bankroto administratoriais.

Primename, kad Kauno apygardos teismas 2013 m. liepos 24 d. nutartimi iškėlė atsakovui UAB „Ūkio banko investicinė grupė“ bankroto bylą ir bankroto administratoriumi paskyrė UAB „Insolvensa“.

Atskiruosius skundus dėl 2013 m. liepos 24 d. Kauno apygardos teismo nutarties pateikė ieškovai AB „Birač Europe“, UAB „Lukoil Baltija“, UAB „Apskaita ir verslo projektai“ bei UAB „Boslita“ ir Ko.

Ši nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų