REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš savaitę Indijos kosmoso tyrimų organizacijos (ISRO) į kosmosą paleistas Marso palydovas „Mangalyaan“ (MOM) nesugebėjo taisyklingai atlikti ketvirtosios savo orbitos korekcijos, kuri yra būtina kelionei į Marsą pradėti.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ISRO atstovų, šiuo metu aplink Žemę skriejantis kosminis aparatas „Mangalyaan“ turi tolydžio aukštinti savo orbitą, kol galiausiai būtų paleistas pagrindinis raketinis variklis, turintis nuskraidinti jį į Marsą. Iš viso yra numatyti 6 „Mangalyaan“ orbitos korekcijos etapai.

REKLAMA

Šią naktį turėjo būti atliktas ketvirtasis orbitos korekcijos manevras, tačiau vietoje planuoto „Mangalyaan“ greičio padidėjimo iki 150 metrų per sekundę jis išaugo tik 35 m/s. Orbitos apogėjus vietoj planuoto 100 000 km aukščio po šio manevro padidėjo tik iki 78 300 km, sakoma ISRO pranešime.

Pranešama, kad dėl to ISRO suplanavo neplaninį „Mangalyaan“ orbitos korekcijos manevrą, kuris turėtų būti atliktas lapkričio 12 d. Jo metu turėtų būti pasiektas numatytas maždaug 100 000 km aukštis, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal skrydžio planą „Mangalyaan“ gruodžio 1 d. turėtų būti išvestas į skrydžiui į Marsą reikiamą orbitą.

Jei skrydis į Marsą vyks sėkmingai, „Mangalyaan“ Raudonąją planetą turėtų pasiekti 2014 m. rugsėjo mėnesį. Indijos kosminis aparatas taps Marso palydovu ir iš orbitos vykdys jo geologinius, cheminius, fizikinius ir kitokius tyrimus. Vienas svarbiausių bus metano paieška Marso atmosferoje: pranešama, kad „Mangalyaan“ prietaisai ieškos ir galimai biologinės, ir geologinės metano kilmės požymių.

Indija gali tapti ketvirtąja šalimi, kurios kosminiai aparatai yra pasiekę Marso planetą. Iki šiol tai pavyko tik buvusiai Sovietų Sąjungai, JAV ir Europos Sąjungai. Kitų šalių bandymai tyrinėti Marsą kol kas nebuvo sėkmingi: Japonijos kosminis aparatas „Nozomi“ 2003 m. nesugebėjo pasiekti Marso orbitos, o Kinijos „Yinghuo-1“ kosminis aparatas, turėjęs tapti Marso palydovu, 2011 m. kartu su Rusijos aparatu „Phobos-Grunt“ nuslinko iš klaidingos orbitos aplink Žemę ir nukrito į vandenyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertų, Indijos bandymas įsijungti į Marsą tyrinėjančių valstybių klubą liudija jos mokslinę ir technologinę pažangą, nes Marso palydovo pagaminimas, skrydis į Marsą, aparato valdymas ir mokslinių prietaisų surinktos informacijos perdavimas į Žemę reikalauja atitinkamo žinių ir technologijų lygio.

Numatyta, kad „Mangalyaan“ aplink Marsą suksis 6 - 10 mėnesių. Šio kosminio aparato konstrukcija yra panaši į šios šalies 2008 m. paleistą Mėnulio palydovą „Chandrayaan 1“, tik pritaikyta Marso sąlygoms. Pranešama, kad „Mangalyaan“ veiks 5 moksliniai instrumentai, skirti atmosferos, paviršiaus topologijos, geologijos tyrimams ir Marso palydovų Fobo bei Deimo fotografavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų