REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Grybauskaitė: STT turi atlikti tarnybinį patikrinimą dėl veiksmų prieš žurnalistus

Specialioji tyrimų tarnyba atsiprašo ir toliau krečia žurnalistų namus (atnaujinta 10.36)

Specialioji tyrimų tarnyba (STT) turi atlikti tarnybinį patikrinimą dėl veiksmų prieš žurnalistus, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Naujienų portalas 15min.lt informuoja, kad šiandien STT pareigūnai toliau atlieka kratą BNS naujienų redaktorės Jūratės Damulytės namuose.

„Nesupratau už ką jie čia atsiprašė. (...) Krata ar patikra atliekama jos namuose. Vėl ji negali dirbti. Be to, prokuratūra atsiuntė mums raštą su nurodymu visko neviešinti, kas daroma“, – teigė BNS vadovė.

------------

Šalies vadovės pozicijoje taip pat pabrėžiama, kad laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratiškos valstybės garantų ir „spaudos laisvė turi būti gerbiama ir užtikrinta“.

„STT turi atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškini, ar atliekant tyrimą nebuvo pažeistos žurnalistų teisės“, – po pirmadienį įvykusio susitikimo su STT direktoriaus pirmuoju pavaduotoju Žydrūnu Bartkumi prezidentės poziciją žurnalistams perdavė jos patarėja Rasa Svetikaitė.

REKLAMA
REKLAMA

STT direktoriaus pirmasis pavaduotojas po susitikimo sakė, kad bus įvertinta, ar kiekvienas atliktas veiksmas buvo adekvatus.

„Pasak prezidentės, demokratinėje teisinėje valstybėje asmenims taikomos procesinės priemonės turi būti proporcingos. Lietuvos Konstitucija garantuoja ir saugo visuomenės interesą būti informuotai, prezidentė pabrėžė, kad Lietuva yra prisiėmusi tarptautinius įsipareigojimus garantuoti ir ginti spaudos laisvę. Prezidentės teigimu, laisva žiniasklaida yra vienas iš demokratiškos valstybės garantų, todėl žurnalistų teisė ir pareiga informuojant visuomenę negali būti varžoma. Pasak prezidentės, spaudos laisvė turi būti gerbiama ir užtikrinta“, – sakė R.Svetikaitė.

REKLAMA

Ž.Bartkus po susitikimo teigė norintis atsiprašyti žurnalistų.

„Su prezidente ką tik aptarėme, kaip buvo minėta, visiškai nebuvo kalbama apie ikiteisminio tyrimo aplinkybes, buvo išsakyta prezidentės nuomonė apie pastaruoju metu vykstančius įvykius Lietuvoje, susijusius su mūsų atliktais veiksmais, kuri susiję su žurnalistais. Asmeniškai aš norėčiau atsiprašyti iš tikrųjų žurnalistų tų, kurie galbūt neteisingai buvo informuoti arba mūsų atlikti veiksmai sukėlė šitą reakciją, norėčiau tik patikinti, kad kiekvienas veiksmas buvo teisiškai įvertintas ir atliktas griežtai laikantis įstatymų“, – sakė Ž.Bartkus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad dėl veiksmų adekvatumo bus atliktas patikrinimas.

„Grįžę į tarnybą dar kartą įvertinsime, ar kiekvienas mūsų atliktas veiksmas buvo adekvatus“, – sakė vienas STT vadovų.

BNS pranešus apie Valstybės saugumo departamento (VSD) perspėjimą dėl galimų informacinių provokacijų, teisėsauga pradėjo tyrimą dėl galimo neteisėto informacijos atskleidimo. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį, Specialiųjų tyrimų tarnyba tyrimo atliko kratą BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai.

BNS spalio 31 dieną pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams sakė, kad informacinės atakos gali tapti intensyvesnės dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų