REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Filipinuose praūžęs supertaifūnas, kuris sunaikino ištisus miestus, galėjo pareikalauti gerokai daugiau nei 10 tūkst. gyvybių ir gali būti didžiausia užregistruota stichinė nelaimė per visą šalies istoriją, sekmadienį pranešė pareigūnai.

Filipinuose praūžęs supertaifūnas, kuris sunaikino ištisus miestus, galėjo pareikalauti gerokai daugiau nei 10 tūkst. gyvybių ir gali būti didžiausia užregistruota stichinė nelaimė per visą šalies istoriją, sekmadienį pranešė pareigūnai.

REKLAMA

Tokie siaubingi skaičiai buvo paskelbti gelbėtojams nespėjant teikti pagalbos nesuskaičiuojamai daugybei žmonių, nukentėjusių nuo supertaifūno „Haiyan“, kuris sukėlė į cunamį panašias bangas ir kurio negailestingi vėjai penktadienį siaubė didelę salyno dalį.

Policija pranešė dislokavusi specialiąsias pajėgas, kad užkirstų kelią plėšikavimui Taklobane – nuniokotoje Leitės provincijos sostinėje, o Jungtinės Valstijos paskelbė, kad reaguoja į Filipinų vyriausybės prašymą ir atsiųs karinę pagalbą.

„Taklobanas visiškai sunaikintas. Kai kuriuos žmones apima beprotybė nuo bado ar šeimos netekties“, – sakė vienos mokyklos mokytojas, 36 metų Andrew Pomeda (Endrius Pomeda), kuris perspėjo, kad išgyvenusiųjų neviltis didėja.

REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės pradeda smurtauti. Jie plėšia verslo įstaigas, prekybos centus, vien tam, kad rastų maisto, ryžių ir pieno ... Bijau, kad per vieną savaitę žmonės pradės iš bado žudyti“, – sakė jis.

REKLAMA

Pareigūnams sunku net suvokti visą nelaimės mastą, jau nekalbant apie reakciją į jį. Leitės policijos viršininkas sakė, kad vien šioje provincijoje tikriausiai žuvo 10 tūkst. žmonių.

„Praėjusį vakarą buvome susitikę su gubernatoriumi ir, remiantis pradiniu vyriausybės apskaičiavimu, yra 10 tūkst. aukų (žuvusiųjų)“, – nusiaubtoje Leitės provincijos sostinėje Taklobane žurnalistams sakė Elmeras Soria (Elmeras Sorija).

„Maždaug 70-80 proc. namų ir statinių taifūno kelyje buvo sugriauti“, – sakė jis.

Kaimyninėje Samaro saloje vietos nelaimių padarinių likvidavimo vadovas sakė, kad mažame Basero miestelyje žuvo 300 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad dar 2 tūkst. žmonių Basere ir kitur saloje dingo. Samaras buvo vienas pirmųjų rajonų, kuriuos užklupo iš Ramiojo vandenyno atslinkęs „Haiyan“. Supertaifūno vėjų greitis siekė 315 km per valandą.

Dar dešimčių žmonių žūtis buvo patvirtinta kituose sugriautuose miestuose ir miesteliuose per 600 km nusidriekusiose centrinių Filipinų salose.

Filipinuose, regis, niekada nesiliauja taifūnai, žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai ir kitos stichinės nelaimės.

Taip yra dėl to, kad salynas išsidėstęs taifūnų formavimosi juostoje ir vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede – regione, kur dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jeigu nuogąstavimai dėl gerokai daugiau nei 10 tūkst. žmonių aukų yra teisingi, „Haiyan“ bus daugiausiai gyvybių pareikalavusi stichinė nelaimė, kada nors užregistruota Filipinuose.

Iki „Haiyan“ daugiausiai gyvybių pareikalavusi nelaimė Filipinuose įvyko 1976 metais, kai 7,9 balo žemės drebėjimo sukeltas cunamis nusiaubė pietinės Mindanao salos Moro įlankos pakrantes. Tada žuvo 5-8 tūkst. žmonių.

„Haiyan“ taip pat gali būti daugiausiai aukų pareikalavusi stichinė nelaimė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione po 2004 metų cunamio, kai Indonezijoje, Šri Lankoje, Tailande ir kitose regiono pakrantėse žuvo maždaug 220 tūkst. žmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų