REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išeivė iš Sirijos: apleistų karo našlaičių akyse – nenusakomas skausmas

Kodėl islamo moterys vis garsiau kalba apie būtinybę imtis verslo?

Gyvename visuomenėje, kuri net naudodamasi pačiomis pažangiausiomis technologijomis tebeturi gausybę stereotipų ir daug kultūrinių pokyčių „nurašyti“ tradicijoms. Pradėti savo verslą bet kurioje pasaulio vietoje nėra taip jau paprasta, o ką kalbėti apie situacijas, kai į solidžių verslininkų bendruomenę veržiasi moteris? O jei ta moteris yra islamiškojo pasaulio?

Girdėdama tokius pasvarstymus, šiuo metu Stambule religijos ir psichologijos doktorantūroje studijuojanti Houda Karkour šypsosi ir sako, kad visai nesvarbu, kokia tavo religija ar kultūros ypatumai, svarbiausia, ką duosi šiam pasauliui, o duoti atvira širdimi.

Jauna moteris teigia, kad šiuo metu itin svarbu suvokti, kad situacija jos gimtojoje Sirijoje yra labai rimta ir ši problema neturėtų gulti tik ant humanitarinę pagalbą teikiančių organizacijų pečių, bet apie tai turi pagalvoti ir verslo bendruomenė. H. Karkour atskleidžia, kad didžiausia jos gyvenimo svajonė – įkurti verslą, kuris padėtų dėl karinių veiksmų Sirijoje nukentėjusioms šeimos vėl susigrąžinti galimybę turėti stogą virš galvos ir pasirūpinti savo vaikais.

REKLAMA
REKLAMA

Jūs aktyviai pasisakote už tai, kad moterys gali ir geba įkurti verslą, ar jūsų šeima turi gilias verslo tradicijas?

Esu iš Sirijos. Mano šeima yra kilusi iš vietovės, kuri yra netoli Damasko ir turi gilias verslo tradicijas. Mano senelis nuo seno verčiasi statybų verslu ir turi itin plačius ryšius visoje Sirijoje.

REKLAMA

Ar pamena apie kokią profesiją svajojote vaikystėje?

Aš visuomet turėjau dvi idėjas – visuomet norėjau dėstyti universitete, o kita mano svajonė buvo sukurti bankininkystės verslo sistema, kuri veiktų be manipuliacijų ir tai šis nebūtų žmonių apgaudinėjimas.

Ar kada nors pagalvojate galimybes pradėti vystyti savo verslą?

Šiuo metu Sirijoje karas, bet juk yra galimybių tai daryti, kol mano šalyje karas liausis, Turkijoje ir Europoje. Dažnai pagalvoju apie savo šalį ir verslą ten, bet aš negaliu taip paprastai nuvykti į šalį, nes užaugau už jos ribų, o dabar sugrįžo rėžimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ar daug pažįstate moterų musulmonių, kurios ryžtasi pradėti savo verslą?

Tos, kurios žino, kaip tai daryti, daro, bet nemaža dalis turi idėjų, bet nėra taip paprasta jas įgyvendinti. Kelios mano draugės turi puikių idėjų, jos nori kurti drabužius arba moka kurti puikius natūralius kvepalus, bet verslo pradžiai reikia pinigų. Labai tikiuosi, kad vieną dieną galėsiu joms padėti.

Dažnai Vakarų pasaulyje verslą pradedančios moterys susiduria su gausybę problemų, o kokios jos čia?

Problemos tokios pačios. Net mano pačios šeima sunkai priimtų faktą, kad moteris galėtų imtis ko nors daugiau, o juolabiau verslo. Žinoma, tikiuosi, kad laikui bėgant tai pasikeis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tai reiškia, kad jūsų tėvai nebūtų patenkinti išgirdę, kad ketinate imtis verslo?

Tėvas tikrai nebūtų, bet mama juk moteris, ji mane palaikytų. Tikiu, kad dėl tokio mano žingsnio džiaugtųsi ne tik moterys Sirijoje, bet ir bet kur kitur pasaulyje.

Kokių nuostatų esate girdėjusi apie moteris versle?

Vyrai apie verslą pradedančias moteris susiraukę sako „juk jis tik moteris“. Aš su tuo nesutinku ir manau, jei esi protinga, apsiskaičiusi ir turi verslumo gebėjimų, su tokia nuostatų kovoti privalu. Labai nemėgstu su kuo nors kovoti, bet tokį mestą iššūkį būtina priimti ir įrodyti, kad taip manydami jie pralaimi.

Turiu daugybe draugų visame pasaulyje ir niekuomet neteko blogai pasijusti dėl kultūrinių skirtumų ar religijos – juk turime jausmus, širdis ir šypsenas ir kai visu tuo pasidalijame su žmonėmis, padarome juo laimingesnius.

REKLAMA

Dėl ko labiausiai nerimauja verslą pradedančios moterys?

Savo gyvenime teko patirti ne vieną išbandymą, bet kiekvienas likimo išbandymas žmogų sustiprina. Labai svarbu susikaupti ir tuomet niekas jūsų nesustabdys ir nesvarbu, kas esate – vyras ar moteris ir kur jūs gimėte ar šiuo metu gyvenate. Taip pat manau, kad vyras, kuris yra vertas pagarbos, gerbs ir verslą pradedančią moterį.

Ką patartumėte moterims, kurios nori imtis verslo bet nedrįsta?

Svarbiausiai – gerai sutarti su savimi, kai jausite sielos ramybę, daug sunkių darbų bus lengviau nudirbti.

Ar turite savo verslo idėją?

Taip ir stengiuosi sukaupti pinigų jos įgyvendinimui. Atvykau iš Sirijos ir man labai skaudu dėl to, kas ten vyksta. Per televiziją mačiau reportažus apie prievartaujamas ir mušamas moteris, kurios verčiamos tekėti dar būdamos paauglės. Tai mane labai skaudina. Aš labai padėti šioms moterims ir suteikti galimybę joms imtis verslo.

REKLAMA

Kai matau, kaip apleisti našlaičiai vaikai, negaliu sulaikyti ašarų. Pamenu vienas berniukas, kurio tėvai žuvo sakė „Niekam aš nerūpiu, niekas neklausia esu švarus ar purvinas, valgiau ką nors šiandien ar ne. Labai svarbu, kad šiems žmonėms būtų suteikta pagalba. Todėl mano projektas bus susijęs ir su humanitarine parama.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų