REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šveicarijos mokslininkai paskelbė savo tyrimų išvadą, kad palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas) tikriausiai mirė apnuodytas poloniu, pranešė trečiadienį „Al-Jazeera“ televizija.

REKLAMA
REKLAMA

Y.Arafato palaikų tyrimai „nuosaikiai patvirtina, kad jo mirtis buvo apnuodijimo poloniu-210 pasekmė“, sakoma 108 puslapių ataskaitoje, kuri paskelbta „al Jazeera“ tinklalapyje.

REKLAMA

„Atlikti nauji toksikologiniai ir radiotoksikologiniai tyrimai, rodantys nelauktai aukštą polonio-210 ir švino-210 aktyvumą daugelyje tirtų mėginių“, sakoma ataskaitoje, kurią pasirašė 10 Lozanos universitetinės ligoninės (CHUV) ekspertų.

Taip pat nurodoma, kad polonio lygis „kauluose ir minkštuosiuose audiniuose buvo iki 20 kartų“ didesnis negu spėta, tai visiškai atmeta anksčiau kai kuriose žiniasklaidos priemonėse minėtą tikimybę, kad pasyvus rūkymas Y.Arafatui galėjo sąlygoti didesnį negu normalus polonio lygį.

REKLAMA
REKLAMA

Y.Arafato našlė Suha interviu televizijai „al Jazeera“ sakė, kada nunuodijimas, jeigu pasitvirtins, vadintinas „didžiojo vado nužudymu“ ir „politiniu nusikaltimu“.

„Nežinau, kas tai padarė, bet tai siaubinga“, – tarė ji.

Dar 2013-ųjų spalio pradžioje žurnale „The Lancet“ buvo paskelbtas straipsnis, kuriame ekspertai kiek detalizavo žiniasklaidoje 2012 metais skelbtus pranešimus, kad Y.Arafato daiktų rasta polonio pėdsakų.

Y.Arafatas mirė Prancūzijoje 2004 metų lapkričio 11 dieną, būdamas 75 metų amžiaus, bet gydytojai negalėjo nustatyti jo mirties priežasties. Anuo metu nebuvo atliktas joks skrodimas, nes taip prašė jo našlė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik 2012 metų lapkritį jo palaikai buvo ekshumuoti, buvo paimti mėginiai – iš dalies siekiant ištirti, ar jis buvo nunuodytas. Tokie įtarimai sustiprėjo po buvusio rusų šnipo ir Kremliaus kritiko Aleksandro Litvinenkos nužudymo 2006 metais.

Tyrimą nepriklausomai vieni nuo kitų vykdė ekspertai Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Rusijoje.

Polonis yra itin radioaktyvi medžiaga, prieinama praktiškai vien kariškiams ir mokslininkams. Šis metaloidas gamtoje labai retas ir daugiausiai aptinkamas urano rūdoje. Polonis skleidžia gyviems organizmams labai pavojingas alfa daleles, sudarytas iš dviejų protonų ir dviejų neutronų bei turinčias teigiamą krūvį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų