REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edvardas Kubilius, LRT radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Kalbantis su „Gazprom“, jau pavyko atsakyti į kai kuriuos Lietuvai svarbius klausimus, tačiau kol kas Rusijos koncernas nėra nusiteikęs mažinti dujų kainos. Taip interviu LRT radijo laidai „60 minučių“ teigia energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

REKLAMA
REKLAMA

„Aiškėja ir trečiojo paketo įgyvendinimo būdas, atsakome į įvairius klausimus, įskaitant tranzito užtikrinimą, taip pat kalbame ir apie kainų sumažinimą. Bet kol kas dar neturime tokios stadijos, kad galėtume pranešti apie tai, jog mūsų tiekėjas būtų nusiteikęs sumažinti kainą. Bet, aišku, tikimės, kad anksčiau ar vėliau tai turėtų įvykti“, – sako J. Neverovičius.

REKLAMA

– Pone Neverovičiau, pirmiausiai apie tai, kad žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog Jums reiškiami priekaištai dėl esą Jūsų prasto darbo. Ar tokių priekaištų iš tiesų yra sulaukta, ar tai tik gandai?

– Žinot, man iš tikrųjų labai keista. Net nežinau, kas ir kokiu tikslu tokius gandus skleidžia, tikrai nematau čia kažkokios problemos. Šiandien su premjeru kalbėjomės, dirbome dėl tam tikrų klausimų ir dirbsime toliau. Net nenorėčiau komentuoti tokių bandymų pakurstyti ir sukelti kažkokį ažiotažą.

REKLAMA
REKLAMA

– Žiniasklaida, cituodama ir premjerui artimus žmones, rašo, kad Jūs svarstėte galimybę atsistatydinti. Ar tai tiesa, ar irgi gandai?

– Tikrai nėra tokių kalbų. Dar kartą sakau, kad nekomentuosiu bandymų sukelti ažiotažą.

– Dėl energetikos reikalų, dėl suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybų. Ar jis bus pastatytas laiku, kaip sako premjeras, ar vis dėlto šiame projekte yra kokių nors problemų, kaip teigia Seimo narys Eugenijus Gentvilas?

– Seimo narys Eugenijus Gentvilas, matyt, dar vertino pagal tai, kaip jis pats dirbo būnant Klaipėdos jūrų uoste, kada iš tikrųjų nevyko pirkimai, sutartys nebuvo pasirašomos, uosto gilinimas nevyko. Atėjus dabartiniam vadovui, staiga visi darbai pajudėjo, ir, matyt, jam tiesiog yra nejauku, kad paaiškėjo, jog tai buvo tam tikras galbūt dirbtinis visų procesų užlaikymas. Dabartinė uosto vadovybė sugeba viską padaryti taip, kad iš tikrųjų iki kitų metų pabaigos terminalas būtų pastatytas, o visi darbai vyksta pagal grafiką. Tai nėra labai lengvas projektas, labai daug sudėtingų procesų ir procedūrų, bet pagal mūsų turimą informaciją viskas eina pagal grafiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Vakar pripažinote, kad trečiasis energetikos paketas yra derybų su „Gazprom“ objektas. Iki šiol tiek Jūs, tiek premjeras tvirtinote, kad šis paketas yra neliečiamas. Kaip yra iš tiesų? Ar vis dėlto derantis su „Gazprom“ dėl pigesnių dujų kainų Lietuvai yra kažkiek kalbama apie trečiąjį energetikos paketą, ar jau Lietuva yra griežtai nusprendusi jį įgyvendinti?

– Kalbame apie tai, kaip įgyvendinti trečiąjį energetikos paketą. Mes nekalbame apie tai, kad jo atsisakytume. Kalbėjimas apie trečiąjį paketą reiškia, kad mes turime rasti būdą, kaip jį įgyvendinti, ir tai yra mūsų diskusijų objektas. Nesutarus neįmanoma šito paketo įgyvendinti, todėl nieko nuostabaus, kad mes apie jį kalbamės. Tai atitinka mūsų valstybės interesus ir tol, kol kita pusė bus suinteresuota tuos klausimus spręsti dalykiškai, mes būsime pasiruošę tą daryti ir darome.

REKLAMA

– O kaip apskritai vyksta pokalbiai su „Gazprom“ šiandien? Gal jau yra kokių poslinkių ar vis dar laukiate atsakymo į Lietuvos pateiktus pasiūlymus?

– Tai yra tam tikras procesas, kur kai kuriuos klausimus pavyko atsakyti, tarp jų aiškėja ir trečiojo paketo įgyvendinimo būdas, atsakome į įvairius klausimus, įskaitant tranzito užtikrinimą, taip pat kalbame ir apie kainų sumažinimą. Bet kol kas dar neturime tokios stadijos, kad galėtume pranešti apie tai, jog mūsų tiekėjas būtų nusiteikęs sumažinti kainą. Bet, aišku, tikimės, kad anksčiau ar vėliau tai turėtų įvykti.

REKLAMA

– Antradienį žiniasklaida pranešė, kad kitąmet dujos nepigs, kaip iki šiol tikėjosi Vyriausybė, bet dar ir gali brangti. Kokios yra Jūsų žinios?

– Ta žinia visų pirma yra apie tai, kad didėja skirstymo ir perdavimo sąnaudos. Tai yra visų pirma susiję su tuo, kad Lietuvoje smarkiai mažėja dujų suvartojimas ir sistemos išlaikymo sąnaudos išlieka tokios pačios. Tai reiškia, kad mažesnis kiekis vartotojų turi išlaikyti tą pačią sistemą. Kitaip sakant, tos sąnaudos jiems didėja. Tai yra tiesioginė pasekmė to, kad dujų kaina yra per didelė, neadekvati, tai yra ne rinkos kaina, todėl mūsų atstovai „Lietuvos dujose“ per valdybos posėdį nepritaria tam, kad tie tarifai būtų padidinti. Aišku, viskas dabar yra reguliuojančios institucijos rankose, tačiau, kaip jau ir anksčiau sakėme, mes tokiam pakėlimui nepritarsime ir nepritariame todėl, kad esame įsitikinę, jog tas rezultatas yra būtent to, kad kainos nėra adekvačios. Tai yra normalu, kad žmonės nenori pirkti tokių brangių dujų. Mūsų tiekėjas turi suprasti, kad, jei tos kainos nebus pakoreguotos, tas mažėjimas toliau ir vyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Bet šiuo atveju kas tada padengs tas sąnaudas? Ir ar tikėtina, kad dujos kitąmet vartotojams nebrangs?

– Tie akcininkai, kurie atsakingi už tokias dujų kainas, turi už tai ir atsakyti. Čia yra jų sprendimų pasekmė, taikant tokią kainodarą, kokia yra taikoma, ir jie turėtų prisiimti atsakomybę už tas padidėjusias sąnaudas.

– Dėl kitų metų elektros kainos. Vyriausybė yra sakiusi, kad rado būdą kitąmet vartotojams elektros nebranginti, tuo metu „Lesto“ yra pateikusi prašymą ją didinti 3 ct dėl esą papildomų bendrovės išlaidų. Ministre, kokia čia yra padėtis? Ar jau žinoma, kaip kitąmet keisis elektros kaina vartotojams?

– Mūsų vyriausybė jau ne kartą pademonstravo, kad yra pasiryžusi labai stipriai ieškoti galimybių mažinti tarifus, mažinti elektros kainą. Tas įvyko tik pradėjus darbą dar praėjusių metų gruodžio mėnesį nustatant tarifus šiems metams. Iš karto sausio mėnesį sustabdėme saulės energetikos bumą, kuris reikštų papildomus 400 mln. Lt į tarifą per VIAP ir, be abejo, tęsime tuos procesus ir toliau. Taigi manau, kad šitoj vietoj ir kitiems metams rasime būdus, kad elektros energijos kaina reguliuojamiems vartotojams kitiems metams nedidėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų