REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

J.Neverovičius prisipažino: dėl trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo deramasi su „Gazprom“

Ministras nori patenkinti ir Lietuvos, ir monopolistinio tiekėjo interesus (atnaujinta 19.10)

 

Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pripažino, kad trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimas vis dar yra derybų su Rusijos dujų koncernu "Gazprom" objektas.

 

"Aš manau, kad mes matome pakankamai geras galimybes susitarti dėl to, kaip Trečiasis energetikos paketas įgyvendinamas Lietuvoje, patenkinant ir mūsų monopolistinio tiekėjo interesus", - pirmadienį žurnalistams sakė J.Neverovičius.

"Kamuolys vis dėlto yra mūsų partnerių ("Gazprom" - BNS) pusėje. Mes pasiruošę žaisti tą žaidimą toliau tam, kad sumažinti kainas Lietuvos vartotojams ir spręsti tuos visus problemiškus klausimus - dėl Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo, dėl tranzito į Karaliaučių. Pirmiausia - dėl kainos mūsų vartotojams", - pridūrė energetikos ministras.

Derybų su " Gazprom" grupės vadovas J.Neverovičius anksčiau pripažino, jog kol kas Lietuva ir "Gazprom" neranda sutarimo.Jis vylėsi, kad "Gazprom" sumažins dujų kainas Lietuvai bent "iki rinkos lygio".

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad jog Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas balandį jį patikino, jog "Gazprom" susitaikė su Lietuvos įgyvendinamu ES trečiuoju energetikos paketu ir jokių reikalavimų nekels.

REKLAMA

Tačiau praėjusią savaitę D.Medvedevas A.Butkevičiui telefonu išsakė priekaištų dėl dujų sektoriaus pertvarkos - jis pareiškė, kad Lietuvos pasirinkti Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo metodai pažeidžia Rusijos investuotojų interesus bei prieštarauja dvišaliams tarpvyriausybiniams susitarimams, pranešė Rusijos vyriausybės spaudos tarnyba.

Įgyvendinant trečiąjį energetikos paketą, magistraliniai dujotiekiai atiteko nuo "Lietuvos dujų" atskirtai naujai įmonei "Amber Grid", o iki kitų metų lapkričio turi būti atskirta ir pastarosios akcininkų nuosavybė - tikėtina, kad "Gazprom" ir "Vokietijos "E.ON Ruhrgas" parduos jų valdomas akcijas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, iki kitų metų lapkričio turi būti atskirta ir "Lietuvos dujų" skirstymo bei tiekimo veikla.

Lietuvos Vyriausybė derasi su „Gazprom" dėl pigesnių dujų, kurias dabar Lietuva perka brangiausiai Europoje. Rusija, be kita ko, reikalauja, kad Vyriausybė atsiimtų iš Stokholmo arbitražo 5 mlrd. litų vertės ieškinį prieš „Gazprom", užtikrintų dujų tranzitą į Karaliaučių, pasirašytų ilgalaikę - iki 2020 metų - dujų tiekimo sutartį.

Šiuo metu E.ON valdo po 38,9 proc. "Lietuvos dujų" ir "Amber Grid" akcijų, "Gazprom" - po 37,1 proc., po 17,7 proc. priklauso Lietuvos energetikos ministerijai.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų