REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Heppenheime (Vokietija) lapkričio 1 d. pasirašyta Kauno rajono ir Vokietijos Bergštrasės apskrities (vok. Kreis Bergstraße) bendradarbiavimo sutartis. Dokumentą parašais patvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir Bergštrasės apskrities valdytojas Matthias Wilkes.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų Europos lietuvių centras

Ceremonijos išvakarėse, spalio 31-ąją, jau keletą metų trunkančią draugystę sutartimi taip pat įtvirtino Viernheimo miesto Friedricho Fröbelio ir Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos, atstovaujamos direktorių Rainerio Greulicho ir Valentino Padriezo.

REKLAMA

Vieną svarbiausių postūmių šių regionų bendradarbiavimui davė Bergštrasės apskrityje, Hiutenfelde veikianti Vasario 16-osios gimnazija bei čia pat, Rennhofo pilyje, įsikūrusios lietuviškos organizacijos – Vokietijos lietuvių bendruomenė, Vokietijos lietuvių jaunimo sąjunga, Lietuvių kultūros institutas ir Europos lietuvių kultūros centras. Šios institucijos jau ilgus metus tiesia gyvą tiltą tarp Lietuvos ir Vokietijos politikų, verslininkų, meno atstovų ir yra tapusios faktiniu Vakarų Europos lietuvių centru.

REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinis dėmesys – jaunimui

Šalys įsipareigojo stiprinti bendradarbiavimą kultūros, sporto, ekonomikos, ūkio, politikos ir kitose srityse. Išskirtinis dėmesys bus skiriamas jaunimui. „Šiandien žvelgiame net tik į mūsų apskrities istoriją, bet kuriame ir ateitį: pasirašydami sutartį su Kauno rajonu ir suteikdami galimybę mūsų apskričių jaunimui bendrauti, prisidedame prie vieningos ir tolerantiškos Europos kūrimo,“- pabrėžė Bergštrasės apskrities valdytojas M. Wilkes.

Įgyvendinant sutartį bus siekiama pasitelkti Kauno rajono ir Bergštrasės apskrities gyventojus, įmones, darbo grupes, ypač Vasario 16-osios gimnaziją bei kitas čia veikiančias lietuvių organizacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji Kauno rajono ir Bergštrasės apskrities kontaktai tuometinio Friedricho Fröbelio mokyklos direktoriaus Heinzo Klee iniciatyva užmegzti dar 2006 m.

2008 m. sausio 26 d. Viernheimo miesto galerijoje „Kunstraum Gerdi Gutperle“ surengta bendra Lietuvos-Vokietijos dailės ir fotografijų paroda „Žmones beskaitant“ („Vom Menschen Lesen“), kurios pagrindą sudarė aštuoniolikmetės menininkės iš Garliavos Juditos Vaitkūnaitės tapyba.

Domina galimybės investuoti 2011 m. vasario 24 d. Europos lietuvių kultūros centras, Vokietijos lietuvių bendruomenė ir Vokietijos Bergštrasės regiono ekonominės plėtros agentūra Rennhofo pilyje surengė lietuvišką vakaronę Vokietijos verslininkams. Jos metu buvo pristatyti Lietuvos ir Kauno rajono, kaip ekonominio bendradarbiavimo partnerio, privalumai bei perspektyvos.

REKLAMA

2008 m. šalių sudarytą ketinimų protokolą apvainikuoti sutartimi šiemet nutarta Bergštrasės apskrities 75 metų jubiliejaus proga.

Oficiali sutarties pasirašymo ceremonija vyko Heppenheimo miesto Starkenburgo gimnazijos auloje. Šventėje dalyvavo daugiau nei 350 svečių iš Bergštrasės regiono bei Hesseno žemės.

Kauno rajonui renginyje atstovavo meras Valerijus Makūnas, VšĮ „Raudondvario dvaras“ direktoriaus pavaduotojas Zigmas Kalesinskas, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Emilė Kaminskaitė ir Kauno rajono savivaldybės ekonomikos skyriaus vedėjas Artūras Pupalė, iš Jonučių vidurinės mokyklos atvyko direktorius Valentinas Padriezas ir anglų kalbos mokytoja Rima Čepulienė.

REKLAMA

Bergštrasės 75 metų sukakčiai bei sutarties pasirašymui skirti renginai Vokietijoje vyko tris dienas. Lietuvių delegacija, drauge su atstovais iš kitų Bergštrasės partnerių regionų Rytų Europoje – Svidnica apskrities Lenkijoje ir Polesko apskrities Kaliningrado srityje – dalyvavo Bergštrasės regiono ekonominės plėtros agentūros rengtame verslininkų susitikime, aplankė svarbiausias regiono įmones, Vasario 16-osios gimnaziją bei Friedricho Fröbelio mokyklą.

„Esu ne tik Kauno rajono savivaldybės meras, bet ir Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkas, todėl gerai žinau, koks svarbus yra regionų bendradarbiavimas. Galime daug pasimokyti iš Bergštrasės apskrities, tačiau daug galime ir pasiūlyti,“- bendradarbiavimo perspektyvomis džiaugėsi V. Makūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno rajone jau veikia vokiško kapitalo įmonės: durpių gavybos bendrovė „Klasmann Deilmann Ežerėlis“, medžio apdirbimo gamykla „Rafranka“ Neveronyse, „Heinzmann langai“ Raudondvaryje.

Vokietijos verslininkus domina Rytų rinkos, todėl platų magistralinių kelių tinklą, laisvąją ekonominę zoną ir tarptautinį oro uostą turintis Kauno rajonas galėtų būti gera starto aikštele tolesnei verslo plėtrai.

Garsina ir „Formulės“ čempionas

Kauno rajoną ir Bergštrasės regioną skiria apie 1500 km. Bergštrasės apskritis įsikūrusi Vokietijos pietvakariuose, viename iš šalyje ekonomiškai svarbių metropolinių Rheino-Neckaro regionų. 720 kv. kilometrų ploto apskrityje gyvena 264 tūkst. gyventojų.

Vienas seniausių Hesseno žemės Bergštrasės regionas garsėja vynuogininkyste ir vyndaryste, autentiškais fachverko stiliaus namais ir bene žymiausiu savo piliečiu – ketvirtą kartą pasaulio „Formulės-1“ čempionu tapusiu Sebastianu Vetteliu, kuris gimė ir užaugo Heppenheimo mieste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų