REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų bendrovė „Lockheed Martin“ oficialiai pristatė naujos kartos karinio bepiločio žvalgybinio lėktuvo, galėsiančio  skristi 6 kartus greičiau už garsą, kūrimo projektą, pranešė „Aviation Week“. Šis lėktuvas, pasak bendrovės atstovų, pakeis legendinį Šaltojo karo laikų žvalgybos lėktuvą SR-71 („Blackbird“), galėjusį pasiekti 3 500 km/ h greitį.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis lėktuvas, kuris žymimas sąlyginiu indeksu SR-72, demonstruos dar įspūdingesnes naujos kartos žvalgybinių lėktuvų technologinius pasiekimus: jis galės skraidyti didesniu nei 7 000 km/h kreiseriniu greičiu, arba 6 kartus greičiau už garsą, prireikus smogti savo hipergarsinėmis raketomis priešo antžeminiams taikiniams ir skraidyti visiškai automatiniu režimu. Tai reiškia, kad SR-72 nereikės pilotų.

REKLAMA

„Lockheed Martin“ pabrėžia, kad SR-72 bus praktiškai nepažeidžiamas bet kokioms priešlėktuvinės gynybos sistemoms. Šis lėktuvas galės atlikti savo kovinę užduotį ir pasitraukti iš operacijos vietos dar iki to laiko, kai į jo pasirodymą sureaguos priešininko oro erdvės gynybos sistemos. SR-72 galės pakilti į dar didesnį aukštį, nei jo pirmtakas SR-71, galėjęs skraidyti beveik 26 000 metrų aukštyje. Nors SR-72 galimybės neatskleidžiamos, manoma, kad jis galės skraidyti žymiai aukščiau, o tai reiškia, kad jo praktiškai bus neįmanoma pasiekti net ir būsimais hipergarsiniais naikintuvais.

REKLAMA
REKLAMA

SR-72 bus pirmasis pasaulyje hipergarsinis lėktuvas, galintis viršyti 6 machų kreiserinį greitį. Skelbiama, kad tai bus greičiausias pasaulyje lėktuvas. Greičiu jam prilygti gali tik JAV eksperimentiniai raketiniai lėktuvai X-15. „Lockheed Martin“ aprūpins SR-72 didelio tikslumo ginklais, tad jis galės smogti žaibiškus smūgius (per 1 - 2 valandas) į didelės svarbos taikinius. Kadangi Atlanto vandenyną šis lėktuvas galės perskristi per maždaug 1 - 1,5 val., teoriškai iš JAV vidurinėje dalyje esančio aerodromo iki aerodromo centrinėje Rusijos dalyje jis galėtų atskristi per 2 valandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad SR-72 bus naudojami tiesiasroviai oro reaktyviniai varikliai su turbinomis, kurios bus naudojamos skraidant mažesniu nei garso greičiu. „Lockheed Martin“ planuoja, kad iki 2023 m. pirmajam skrydžiui bus parengtas pirmasis SR-72 prototipas, o pirmosios serijinių SR-72 lėktuvų partijos JAV karinėms oro pajėgoms bus pateiktos iki 2030 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų