REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Jau šį trečiadienį, lapkričio 6 d., įvyks naujo muzikos ir teatro projekto premjera – Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis „Prarastas laikas“. Jį įkvėpė legendinio prancūzų rašytojo Marcelio Prousto romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“ temos.

Jau šį trečiadienį, lapkričio 6 d., įvyks naujo muzikos ir teatro projekto premjera – Oskaro Koršunovo režisuotas spektaklis „Prarastas laikas“. Jį įkvėpė legendinio prancūzų rašytojo Marcelio Prousto romanų ciklo „Prarasto laiko beieškant“ temos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Solines partijas spektaklyje atliks jaunosios kartos atlikėjai Asmik Grigorian, Alina Orlova ir Viktoras Gerasimovas. Tai paskutinis festivalio „Gaida“ renginys, kurį daugelis jau spėjo įvardyti kaip desertą gausiai teatrinei ir muzikinei publikai.

REKLAMA

Festivalis oficialiai vyko spalio 18–26 d. ir per 9 dienas pateikė publikai nemažai įdomių muzikos pasirodymų. Šis lapkričio 6 d. renginys su prierašu „post-scriptum“, anot organizatorių, dar labiau praplės festivalio programą. Muzikos ir teatro spektaklyje „Prarastas laikas“ susijungs kelios meno šakos – literatūra, teatras, muzika ir vizualioji kūryba.

Spektaklio libretą parašė naujosios kartos lietuvių rašytoja Gabija Grušaitė. Ją įkvėpė autobiografinis M. Prousto romanas, kuriame rašytojas užfiksavo savo vaikystės prisiminimus, aristokratišką gyvenimą ir bohemišką pasaulį. Autorė pasirinko svarbią vietą rašytojo kūrinyje užimančias, bet kartu skirtingas temas ir pagal jas parengė septynių nedidelių dalių libretą. Atskiros libreto dalys – tarsi įvairių suvokimų, patyrimų pjūviai ar atmosferinės minčių, emocijų „invazijos“ į M. Prousto kūrybos pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA

Libretą papildo ir ištraukos iš kitų klasika tapusių literatūros kūrinių. Klausytojai atpažins Nobelio premijos laureato poeto T. S. Elioto satyriškos ir pranašiškos poemos „Bevaisė žemė” („The Waste Land”) fragmentus. Išgirs XX a. 9-ojo deš. metraštininku vadinamo amerikiečio Breto Eastono Elliso romanų „Mažiau nei nulis“ („Less Than Zero“) ir „Amerikos psichopatas“ („American Psycho“) atgarsius. Skirtingų laikotarpių ir nuotaikų tekstai kurs savitą spektaklio atmosferą. Spektaklį režisuojantis O. Koršunovas į komandą pasikvietė dizainerę Sandrą Straukaitę, kuri parengė kostiumus daugiau kaip 20 aktorių kolektyvui, bei Vestą Grabštaitę, kuri dirba su aktoriais ir choreografija. Videoscenografiją sukūrė vienas įdomiausių lietuvių videomenininkų Vaclovas Nevčesauskas su Aura Maknyte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiam spektakliui O. Koršunovas ruošia itin originalų režisūrinį sprendimą, kurį publika galės patirti ir juo mėgautis tiesiogiai. Kad šis sprendimas būtų įgyvendintas, organizatorių laukia keletas nelengvų techninių užduočių. Spektaklyje svarbus vaidmuo tenka muzikai. „Prarasto laiko“ garso takeliui kūrinių sukūrė lietuvių kompozitorių komanda CoDA NoVA. Tai keturi skirtingų kartų kompozitoriai, dirbę šiame projekte su jiems artimais muzikos žanrais. Jaunosios kartos autorė Egidija Medekšaitė sukūrė skirtingo pobūdžio instrumentinės muzikos kūrinių. Vienas ryškiausių elektroninės muzikos kūrėjų Vytautas V. Jurgutis parašė originalių elektroninės muzikos kompozicijų, o ilgametis OKT teatro kompozitorius Gintaras Sodeika pateikė dainų, kurias jis pats įvardijo kaip „muziką žmogui“. Keletą vokalinių ir instrumentinių kūrinių sukūrė ir šio projekto iniciatorius bei „Gaidos“ vadovas Remigijus Merkelys.

REKLAMA

Solinės kūrinių partijos patikėtos sopranui Asmik Grigorian, dainų autorei ir atlikėjai Alinai Orlovai bei sopranui Viktorui Gerasimovui. Kaip pasakoja R. Merkelys, šie trys balsai pasirinkti specialiai, nes visi jie yra tarsi tas pats aukštas balsas – sopranas.

„Tai sopranas trimis skirtingais pavidalais, skirtingomis balso spalvomis ir energija. Tai skirtingos vieno balso versijos, kurios atskleidžia plačią vokalinę įvairovę ir inspiruoja paties muzikinio takelio stilistinę įvairovę“, – sako R. Merkelys. O. Koršunovo muzikos ir teatro spektaklio „Prarastas laikas“ premjera įvyks Šiuolaikinio meno centro Didžiojoje salėje lapkričio 6 dieną 19 val. Bilietus platina „Bilietų pasaulis“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų