REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos teismas ketvirtadienį panaikino internetinės naujienų agentūros „Rosbalt“ registraciją už tai, kad jos paskelbtuose vaizdo klipuose, tarp kurių buvo ir garsiosios grupės „Pussy Riot“ klipas, buvo vartojama necenzūrinė kalba ir taip buvo pažeistas anksčiau šiais metais priimtas įstatymas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kritikų, Kremliaus palaikomas įstatymas, draudžiantis necenzūrinę kalbą žiniasklaidoje, leidžia valdžiai dar labiau sugriežtinti žiniasklaidos priemonių kontrolę Rusijoje ir yra vienas iš būdų susidoroti su prezidento Vladimiro Putino priešininkais.

REKLAMA

2000 metais įkurta naujienų agentūra „Rosbalt“, skelbianti politinio ir bendro turinio informaciją, šiais metais publikavo du vaizdo klipus, kuriuose yra necenzūrinės leksikos, nurodė teismas.

Vienas iš minėtų vaizdo klipų buvo grupės „Pussy Riot“ daina. Šos grupės narės šiuo metu yra įkalintos už tai, kad surengė protesto prieš V.Putiną performansą pagrindinėje Maskvos katedroje.

Pasak „Rosbalt“, necenzūrinė leksika klipe buvo pridengta garso signalu, o Rusijos komunikacijos priežiūros agentūra „Roskomnadzor“ byloje pateikė iš kitų svetainių paimtą medžiagą. „Rosbalt“ pažadėjo teismo sprendimą apskųsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Roskomnadzor“ užkliuvo vaizdo klipai iš tinklo „YouTube“, kurie buvo panaudoti kaip agentūros pateiktų naujienų iliustracijos.

„Rosbalt“ vyriausiajam redaktoriui buvo skirta 10 tūkst. rublių (310 JAV dolerių) bauda už kiekvieną vaizdo klipą.

Maskvos žurnalistų sąjungos vadovas Pavelas Gusevas pareiškė, kad tokia teismo nutartis yra nerimą keliantis precedentas.

„Pareigūnai davė ženklą, kaip jie elgsis ir tvarkysis su žiniasklaida, naudodamiesi dabartinio įstatymo nuostatomis žiniasklaidos priemonėms uždaryti“, – sakė jis naujienų agentūrai „Reuters“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pavojingiausias precedentas žiniasklaidoje per ilgą laiką ir jis gali sukelti labai rimtų pasekmių“, – kalbėjo žurnalistų sąjungos vadovas.

Kremliaus kritikai sako, kad valdžia sugriežtino žiniasklaidos kontrolę nuo 200 metų, kai buvęs KGB šnipas V.Putinas atėjo į valdžią.

Pasak jų, trečiai prezidento kadencijai praėjusiais metais sugrįžęs V.Putinas rengia susidorojimą su savo kritikais.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas atmeta bet kokia kritiką.

„Mano nuomone, būtų gerai, kad valstybė taikytų spaudimą (įstatymus pažeidinėjančiai žiniasklaidai), bet... tai turi būti daroma pagal galiojančius įstatymus“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų