REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Birgilas

Be jokios abejonės europiečiai myli savo dviračius ir Amsterdamas bei Paryžius yra ryškiausi pavyzdžiai. Praėjusį mėnesį Ispanijoje dviračių pardavimai pirmąkart istorijoje aplenkė automobilių pardavimus, rašoma portale NPR.

REKLAMA
REKLAMA

Šis reiškinys plinta visame žemyne. Italijoje praėjusiais metais dviračių pardavimai pirmąkart nuo Antrojo pasaulinio karo buvo didesni nei automobilių.

REKLAMA

Visose didžiausiose ES ekonomikose 2012 metais naujų automobilių buvo užregistruota mažiau nei naujų dviračių.

Europos automobilių gamintojų asociacijos duomenimis, Lietuva pateko tarp šalių, kur parduotų automobilių ir dviračių santykis yra palankesnis pastariesiems.

Pernai, remiantis šias duomenimis, Lietuvoje buvo parduota 12 tūkst. naujų automobilių. Tuo tarpu dviračių pardavimas buvo bene dešimteriopai didesnis – 115 tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, reikia nepamiršti, kad į Lietuvą, kur pasirinkimas didesnis, dviračių pirkti atvažiuoja ir kaimynai iš Baltarusijos. Visgi į statistiką neįtraukiami vieno didžiausių Lietuvoje dviračių turgaus Rietave duomenys.

Savaime suprantama, kad čia nevyksta oficiali prekyba, tačiau dauguma retro dviračių, kurie elegantiškai rieda miestų gatvėmis, atkeliauja būtent iš šios Žemaitijos dalies. Nors šalyje skundžiamasi dviračių takų infrastruktūra, tačiau vis daugiau lietuvių renkasi vėją plaukuose vietoje patogaus automobilio salono.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš paaiškinimų galėtų būti tas, kad pagal pajamas už kurą mokame bene daugiausiai Europoje, taigi natūralu – gyventojai ieško alternatyvių transporto priemonių. Kita vertus, paskutiniojo ketvirčio duomenimis, visų Baltijos valstybių gyventojų perkamoji galia didėja. Ši tendencija paaiškintų, kad dviratį kaip reakreacijos, bet ne būtino transporto priemonę, gali rinktis vis daugiau gyventojų.

Visos Europos statistiką galima aiškinti tuo, kad vien šiemet Senajame žemyne automobilių buvo parduota mažiausiai per 20 metų.

Kitoje Atlanto pusėje situacija yra panaši. JAV automobilių gamintojų pardavimai praėjusį mėnesį pasiekė prieškrizinį lygį, tačiau jie susiduria su kita problema – Y Karta (gimę 1980-2000 metais) nėra tokie suinteresuoti pirkti automobilius. Kita vertus, dviračių pardavimai JAV išlieka stabilūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų