REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos už mėnesio Pietų Afrikos Respublika (PAR) gali prarasti didžiausios Saharos regiono ekonomikos titulą, rašo qz.com. Gruodžio mėnesį Nigerija ketina paskelbti peržiūrėtus BVP rodiklius, kurie pirmą kartą sudaromi remiantis naujausia metodologija. Ekspertai tikisi, kad skaičiai parodys, jog šalies ekonomika net 40 proc. didesnė nei manyta iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA

Qz.com duomenimis, pastaruosius metus Nigerijos valstybės tarnautojai klajojo po šalį, siekdami surinkti statistiką ir įtikinti vietinį verslą viešinti finansinius duomenis. Į naująjį šalies BVP pirmą kartą bus įtraukti sektoriai, kaip telekomunikacijos ir ant mielių auganti šalies kino filmų industrija, jau spėjusi gauti etiketę „Nolyvudas“.

REKLAMA

Išsivysčiusios šalys BVP skaičiavimo metodiką atnaujina vidutiniškai kas penkerius metus, taip siekdamos, kad pokyčiai ekonomikoje atitinkamai atsispindėtų ir rodikliuose. Tuo tarpu Afrikos valstybės tik neseniai pradėjo taikyti naujovišką ekonomikos dydžio skaičiavimo metodiką.

Prieš kelerius metus perskaičiavus Ganos ekonomikos dydį, paaiškėjo, kad ši net 60 proc. didesnė nei buvo manyta. Gambija ir Bisau Gvinėja per dieną padvigubėjo. Palyginimui JAV pritaikius naują skaičiavimo metodiką, BVP dydis tepakito 3,6 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie dramatiški pokyčiai parodo, kaip neatsakingai Afrikoje renkami duomenys, rašo qz.com. Žemyno valstybių vyriausybės susizgribo taisyti duomenis, kuomet vis daugiau investuotojų, nusivylusių lėtu kitų besivystančių valstybių augimu, panoro nukreipti lėšas į daug augimo potencialo sukaupusią Afriką.

Ekspertų manymu, dėl aplaidaus skaičiavimo visų Afrikos žemyno valstybių ekonomikų dydis gali būti nuvertintas net 50 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų