REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britanijoje gyvenantis Artūras į trumpalaikių paskolų žabangus papuolė pasiėmęs vos 500 svarų paskolą, ir susidūrė su netikras paskolas siūlančiais aferistais. Anglija.lt domėjosi vyriškio istorija ir aiškinosi, kaip elgtis neišgalint išmokėti paskolų.

Britanijoje gyvenantis Artūras į trumpalaikių paskolų žabangus papuolė pasiėmęs vos 500 svarų paskolą, ir susidūrė su netikras paskolas siūlančiais aferistais. Anglija.lt domėjosi vyriškio istorija ir aiškinosi, kaip elgtis neišgalint išmokėti paskolų.

REKLAMA

Paskola – dėl automobilio

Artūras savo problemas su greitosiomis paskolomis nuo artimųjų Lietuvoje ir pažįstamų bando slėpti. Anglija.lt savo istoriją vyriškis sutiko papasakoti tik pažadėjus, kad neminėsime, kokiame Britanijos miestelyje vyras gyvena.

Vyras į Angliją atvyko neseniai – šių metų kovo mėnesį, ieškodamas geresnių darbo galimybių, kurių nerado Lietuvoje. „Įsidarbinau sandėlyje, iš pirmųjų atlyginimų nusipirkau automobilį važinėti į darbą. Taip tapau nepriklausomas nuo bendradarbių, kurie kartais paveždavo, o laisvom dienom galėjau po Angliją pasižvalgyti, pažįstamus aplankyti“, – sakė Artūras, kuriam šis automobilis tapo tramplinu į paskolų liūną.

„Iš savo uždarbio Anglijoje padedu savo pensininkams tėvams, moku alimentus Lietuvoje gyvenančiam sūnui. Vasarą tėvui prireikė skubios operacijos, dėl to išsiunčiau beveik visas savo santaupas į Lietuvą. Ir tada, kaip tyčia, sugedo automobilis, remontui reikėjo 800 £, o tiek neturėjau.Viskas susidėjo į vieną krūvą“, – savo bėdas išvardijo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ėjau į banką, prašiau paskolos, tačiau jie man pasakė, kad mano kredito istorija nėra gera, todėl jie man nei kredito kortelės, nei paskolos neduos. Pradėjau žiūrėti, kaip dar galėčiau gauti pinigų – vogti juk neisiu! O tokią sumą man pavyktų sutaupyti tik per kokius du mėnesius, tiek laiko būti be automobilio nenorėjau“, – prisiminė Artūras ir pridūrė, kad šiuo metu galvoja, kad geriau būtų palaukęs ir pataupęs.

REKLAMA

Lengva, greita, bet brangu

Artūras ėmė žiūrinėti į trumpalaikes paskolas internete, vadinamas „Pay Day Loans“ arba „Short Term Loans“. „Peržiūrėjau kelis puslapius internete, viskas atrodė panašu, aišku, palūkanos didelės, jei pasiskolinu 100 £, o reikės atiduoti mažiausiai 130 £. Bet nebuvo, ką daugiau daryti – skolintis iš pažįstamų nenorėjau, būtų iškart, va, atvažiavo į Angliją uždirbti, o neturi pinigų. Niekas to nesupranta. Tai ir galvojau, kad gausiu algą ir atiduosiu, tik šiek tiek permokėsiu. Juk ima žmonės tas paskolas, kai reikia, kaip ir kokį televizorių išsimokėtinai“, – lygino Artūras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Artūro, pasiimti paskolą internetu buvo lengva ir greita. Internetinėje skaičiuoklėje įvedęs norimą sumą – 500 £, sužinojo, kad po 30 dienų turės atiduoti 150 £ daugiau.

„Užpildžiau viską, ko reikalavo, ir pinigai man buvo pervesti į sąskaitą. Viskas buvo gerai, automobilį susiremontavau. Bet praėjo tas mėnuo ir reikėjo grąžinti paskolą. Tą mėnesį dirbau mažiau, reikėjo mokėti už kambarį, maistą, tai 650 £ sąskaitoje neturėjau. Gavau skambutį iš jų, kad neužtenka pinigų ir siūlė, kad galėčiau pratęsti paskolos atidavimo laiką, sutikau. Tą mėnesį sumokėjau tik 150 £ palūkanų“, – tuomet Artūras džiaugėsi, kad pavyko išspręsti bėdas, bet vėliau pastebėjo, kad iš jo banko sąskaitos buvo nuskaičiuota daugiau nei 150 £.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skambinau jiems vėl, kai pasiteiravau apie papildomus mokesčius, man pasakė, tai yra administraciniai mokesčiai už pratęstą laiką ir už pavėluotą įmoką. Už tuos pratęstus apmokėjimus dar daugiau palūkanų priskaičiuoja, prideda ir papildomų mokesčių. Siaubas kažkoks!“

Užburtame rate

Artūras tikina ieškojęs variantų, kaip greičiau atsikratyti paskolos. „Žiūrėjau jau netgi antrą paskolą pasiimti, kad sumokėti šitą. Ir dar vos ant sukčių nepapuoliau paskolų beieškodamas. Radau paskolą su mažesniais procentais, galvoju, atiduosiu šitą, už kurią kas mėnesį palūkanų moku po 150 £ ir dar niekaip tų 500 £ neišmoku. Bet reikia saugotis imant paskolas – ta kita įmonė paprašė mano duomenų, paso kopijos, adreso, atsiuntė sutartį, o paskui sako, pervesk mokestį už paskolos persiuntimą. Buvau girdėjęs apie tokias aferas, tai pasakiau jiems, kad jokių pinigų nesiųsiu. Tada jie pradėjo man sakyti, kad aš turiu sutartį su jais pasirašęs ir kad privalau. Nekreipiau dėmesio, tai viskas ir nutilo. Būkit atsargūs, žmonės“, – perspėjo Artūras.

REKLAMA

Pasitaręs su banko darbuotojais, Artūras atsidarė antrą sąskaitą, į kurią galėtų gauti atlyginimą, ir tuomet įdeda šiek tiek pinigų į sąskaitą, nuo kurios palūkanas ir mokesčius nuskaičiuoja paskolų bendrovė. „Ta paskola man dabar kabo po kaklu, jei tik gaučiau pinigų į tą kortelę, vėl automatiškai nuskaičiuotų, turbūt likčiau be pinigų maistui ir nuomai…“, – sakė Artūras, kuris šiuo metu už 500 £ paskolą yra sumokėjęs 300 £ palūkanų ir dar apie 120 £ kitokių mokesčių, ir tikisi, kad labai taupydamas sugebės atiduoti visą sumą per ateinantį mėnesį.

Skolina per lengvai

Tokių istorijų, kaip Anglija.lt pašnekovo, Britanijoje tikrai yra ne viena. Neatsakingas skolinimasis dalį Britanijos gyventojų įsuka kaip užburtas ratas, ir dėl to jau svarstomi planai, kaip labiau kontroliuoti tokias paskolas teikiančias bendroves, nes dauguma jų skolina per lengvai.

REKLAMA

Greitųjų paskolų bendroves kontroliuojanti Finansinio elgesio tarnyba (angl. „Financial Conduct Authority“ – FCA) šio mėnesio pradžioje paskelbė, kad nuo 2014 metų balandžio žada įvesti reikalavimą, kad kiekviena bendrovė privalo atlikti reikalingus patikrinimus ir skolinti tik tiems, kurie turi galimybių grąžinti paskolą. FCA taip pat siūlo uždrausti bendrovėms paskolą asmeniui pratęsti daugiau kaip du kartus, nes su paskolos termino pratęsimu susiję mokesčiai įstumia daugelį skolininkų į dar didesnes finansines problemas.

Žadama iki dviejų kartų apriboti ir paskolų bendrovės bandymus paimti pinigus iš skolintojo banko sąskaitos pagal tęstinio apmokėjimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vartotojų sąjungos „Which?“ atlikto tyrimo duomenimis, aštuonios iš 34 paskolų bendrovių, kurias tyrė, neatlieka jokio patikrinimo, ar asmuo galės išmokėti paskolą. Taip pat, vartotojų sąjungos teigimu, kai kurie interneto puslapiai, siūlantys greitąsias paskolas, nepateikia pakankamai informacijos apie skolininko teises ir atsakomybes ir ta informacijos stoka įstumia daugelį vartotojų į greitųjų paskolų spąstus.

Ką reikia žinoti, prieš imant paskolą?

Imdamas trumpalaikę paskolą ir pasirašydamas sutartį, suteiki teisę paskolos davėjui nuskaičiuoti tęstinį mokėjimą nuo tavo sąskaitos (angl. „continuous payment authority“ – CPA). Jei banko sąskaitoje tuo metu reikiamos sumos nėra, pinigai bus bandomi nuskaičiuoti vėl, dėl to bus priskaičiuoti mokesčiai ir delspinigiai (angl. „late payment fee“).

REKLAMA

Kaip pataria „Citizen’s Advice Bureau“, jei negali išmokėti paskolos, turėtum kreiptis į banką su prašymu sustabdyti mokėjimus skolintojui. Taip pat patariama nepratęsti paskolos termino (angl. „loan extention“, „rollover“). Už paskolos termino pratęsimą įprastai priskaičiuojamos didesnės palūkanos ir papildomi mokesčiai.

Jei matai, kad negali išmokėti paskolos, turėtum susisiekti su paskolą išdavusia bendrove ir tartis dėl paskolos išmokėjimo tokiomis sumomis ir per tokį laiko periodą, per kokį gali pagal savo pajamas ir išlaidas (angl. „repayment plan“). Daugiau informacijos apie trumpalaikes paskolas gali rasti čia.

Trumpalaikių paskolų ieškantys asmenys įspėjami saugotis paskolų siūlytojų, kurie prašo išankstinių mokesčių už tariamą paskolą – didelė tikimybė, kad tai gali būti paskolų afera ir kad, pervedęs prašomą sumą, paskolą matysi kaip savo ausis. Daugiau informacijos apie paskolų aferas gali rasti „Action Fraud“ puslapyje.

REKLAMA

Negali sumokėti – skųskis!

Greitųjų paskolų davėjai turėtų tikrinti, ar žmogus, prašantis paskolos, gali ją pasiimti. Skolintojai turi atlikti kredito istorijos patikrinimus, bet kartais jie nesivadovauja šia taisykle.

Priežastys, dėl kurių gali skųstis ir prašyti kompensacijos už patirtus sunkumus:

- Jei bendrovė neišaiškino, kiek kainuos pasiskolinti atitinkamą sumą ir kiek iš viso turėsi sumokėti. - Jei nepatikrino tavo finansinės situacijos, kad įsitikintų, jog esi mokus. - Jei nepaaiškino, kad ši paskola nėra ilgalaikė ir netinkama, jei turi finansinių keblumų.

Jei susidūrei su sunkumais atiduodamas tokią paskolą, turi teisę susisiekti su paskolos davėju ir paprašyti užšaldyti palūkanas ir susitarti dėl išmokėjimo plano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nesi patenkintas tuo, kaip paskolų bendrovė padeda susitvarkyti su keblumais, gali kreiptis į finansinį ombudsmeną (angl. „Financial Ombudsman Service“). Daugiau informacijos: http://www.financial-ombudsman.org.uk

Padėti susitvarkyti su skolomis gali šios organizacijos: - „Citizen’s Advice Bureau“ http://www.adviceguide.org.uk/england/debt_e/debt_help_with_debt_e.htm http://www.nationaldebtline.co.uk/england_wales - Labdaros organizacija, padedanti susitvarkyti su skolomis „Step Change“ http://www.stepchange.org

Jolanta Terminaitė, Anglija.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų