REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos kosmoso agentūra (ESA) pranešė parengusi virtualaus skrydžio virš Marso įspūdį perteikiantį vaizdo siužetą, sumontuotą iš realių šios planetos nuotraukų.

REKLAMA
REKLAMA

Šio erdvinio Marso modelio pagrindu tapo ESA kosminio aparato „Mars Express“ nuotraukos, kurias jis beveik 10 metų siunčia į Žemę iš Raudonosios planetos orbitos. Pasak ESA atstovų, erdvinį Marso kraštovaizdį agentūros specialistai sumodeliavo talkinami kolegų iš Vokietijos aerokosminio centro. Buvo naudojamasi „Mars Express“ didelės raiškos fotokamera užfiksuotais Marso paviršiaus kadrais.

REKLAMA

Erdviniame modelyje naudojama daugybė vienų ir tų pačių Marso paviršiaus objektų nuotraukų, padarytų iš orbitos skirtingais rakursais. Pranešama, kad tai leido specialistams parengti gana tikslų įvairių regionų paviršiaus žemėlapį ir išryškinti reljefo aukščio skirtumus, kurie tapo kompiuterinės grafikos pagrindu.

Šiame ESA vaizdo siužete galima įžvelgti sustingusius lavos srautus, milžiniškus kalnus ir išdžiūvusių upių vagas. Pranešama, kad virtualaus skrydžio virš Marso įrašas parengtas 10 metų „Mars Express“ jubiliejaus proga. Šis kosminis aparatas buvo paleistas 2003 m. birželio 2 d. Iki šio laiko jis apskriejo apie Marsą maždaug 12 500 kartų ir surinko daug unikalių mokslinių duomenų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų