REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 6. Pirmasis vyras, pasiekęs abu ašigalius ir Everesto viršūnę (1958)

 6. Pirmasis vyras, pasiekęs abu ašigalius ir Everesto viršūnę (1958)

REKLAMA

Seras Edmundas Percivalas Hillarys, Naujosios Zelandijos alpinistas, tyrinėtojas ir filantropas, buvo pirmasis asmuo, pasiekęs abu ašigalius ir Everesto viršūnę.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunystėje jis susidomėjo alpinizmu – jo pirmoji viršukalnė buvo Ollivier kalnas 1939 metais.

1953 metų gegužės 29 dieną E. P. Hillarys ir šerpas Tenzingas Norgayus tapo pirmaisiais alpinistais, kurių sėkmingas žygis į Everesto viršūnę buvo patvirtintas. Jie priklausė devintajai britų ekspedicijai į Everestą, kuriai vadovavo Johnas Huntas. Žurnalas „Time“ E. P. Hillary‘ą įtraukė į 100 įtakingiausių XX amžiaus žmonių sąrašą. Dalyvaudamas Sandraugos transantarktinėje ekspedicijoje, jis pasiekė Šiaurės ir Pietų ašiglius.

REKLAMA

Kitų vizitų metu alpinistas įveikė dar 10 Himalajų viršūnių.

Po kilimo į Everestą seras E. P. Hillarys didelę savo gyvenimo dalį paskyrė pagalbos šerpams (Nepalas) teikimui per Himalajų trestą. Jo dėka šiame Himalajų regione buvo pastatyta daug ligoninių ir mokyklų. Alpinistas mirė 2008 metų sausio 11 dieną dėl nuo širdies ligos.

7. Vyras, įmetęs pirmuosius NBA taškus (1946)

Ši istorija prasidėjo 1946 lapkričio 1 dieną, kuomet „Knicks“ atvyko į Kanadą žaisti su „Toronto Huskies“ – tai buvo pirmosios Amerikos krepšinio asociacijos rungtynės. Asociacija po kelerių metų tapo NBA.

REKLAMA
REKLAMA

Rungtynes laimėjo “Knicks” rezultatu 68-66, o Ossie’as Schectmanas iškart spėjo pasižymėti – žaisdamas gynėjo pozicijoje jis pelnė šiose rungtynėse pirmuosius taškus.

8. Pirmasis vyras, apiplaukęs pasaulį (1522)

1522 metais rugsėjo 6 dieną baskas Juanas Sebastianas Elcano‘as po trijų metų ir vieno mėnesio baigė kelionę aplink žemę vandeniu.

Po dalyvavimo Italijos karuose 1509 metais J.S. Elcano‘as prisijungė prie ispanų ekspedicijos. Vėliau jis apsigyveno Sevilijoje ir tapo prekybinio laivo kapitonu. Po padarytų Ispanijos jūrinių įsatymų pažeidimų siekdamas užsitarnauti Ispanijos karaliaus Charleso I mlonę jis dalyvavo Fernando Magellano ekspedicijoje į Rytų Indiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po penkių mėnesių sunkaus darbo jis tapo galeros kapitonu. J.S. Elcano‘as tarnavo karaliui Charlesui I ir dalyvavo ekspedicijoje į Filipinus. 1519 metai jie išvyko iš Ispanijos penkiais laivais su 241 vyro įgula. Po virtinės nelaimių, F. Magellanas buvo nužudytas Mastan mūšyje 1521 metų balandžio 27 dieną. J. S. Elcano‘as su likusiais 17 išgyvenusiųjų tęsė kelionę į vakarus ir pasiekė Ispaniją 1522 rugsėjo 6 dieną.

Pasak italų mokslininko Pigafetta’o minėtosios kelionės metu buvo nuplaukta daugiau nei 81 tūkst. kilometrų. Ispanijos karalius J. S. Elcano‘ui suteikė herbą ir paskyrė kasmetinę pensiją. Tačiau keliautojas grįžo atgal į jūrą. J. S. Elcano‘as mirė Ramiajame vandenyne nuo blogo maitinimosi 1526 metų rugpjūčio 4 dieną.

REKLAMA

9. Pirmasis vyras, vadintas olimpiniu sekso simboliu (1972)

Markas Spitzas buvo pats sėkmingiausias atletas 1972 metų vasaros olimpinėse žaidynėse. „Plaukimo pasaulio“ žurnalas jį įvardijo „Metų plaukiku“ 1969, 1971 ir 1972 metais. Jis buvo trečiasis atletas, kuriam pavyko laimėti net 9 aukso medalius. Nuo 1900 metų joks kitas plaukikas nebuvo procentaliai gavęs tiek Olimpinių varžybų medalių. Jo rekordą tik po 36 metų pagerino amerikietis Michaelas Phelpsas.

Dėl savo sportinės sėkmės ir “tobulo kūno” M. Spitzas pasirodė daugelyje reklamų. Sportininkas taip pat uždirbo 7 milijonus dolerių (dabar tai atitiktų 50 milijonų dolerių) už reklamines kompanijas ir pasirodymus įvairiose laidose. Būdamas vos 22 metų amžiaus M. Spitzas po nuotraukos su septyniais laimėtais medaliais 1972 metais tapo pasauliniu sekso simboliu.

REKLAMA

10. Pirmasis vyras, nuogas pozavęs žurnalui

1972 metais balandį „Cosmopolitan“ žurnalas išspausdino legendinės Hollywoodo žvaigždės Burto Reynoldso, nuogo gulinčio ant rudo lokio kailio kilimėlio, nuotrauką. Vaizdinys sukėlė daug diskusijų, tačiau šis „Cosmopolitan“ numeris buvo išpirktas jau per pirmą dieną ir leido žurnalui tapti vienu pagridinių to laiko popkultūros nešėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų