REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Čekijos rinkėjai šeštadienį paskutinę dieną balsuoja rinkimuose, kurie vyksta po šnipinėjimo ir korupcijos skandalo ir kuriuose pergalę turėtų iškovoti kairioji opozicija.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš rinkimus atliktos visuomenės apklausos rezultatai pergalę pranašauja socialdemokratams (CSSD), tačiau neatrodo, kad jie turės tokią daugumą, kurios pakaktų stipriai vyriausybei formuoti.

REKLAMA

Remiantis apklausos rezultatais, CSSD turėtų surinkti 26 proc. balsų, 18 proc. rinkėjų turėtų balsuoti už komunistus, o 16,5 proc. – už populistinę Nepatenkintų piliečių akcija (ANO), kurios steigėjas yra milijardierius Andrejus Babišas.

Socialdemokratų partijos lyderis Bahuslavas Sobotka, kuris, kaip spėjama, gali būti naujuoju premjeru, sako, kad jo partija galėtų formuoti mažumos vyriausybę, kuri galėtų tikėtis paramos iš komunistų.

REKLAMA
REKLAMA

Čekai jau pavargo nuo dvejus metus užsitęsusių ekonominių sunkumų ir kyšininkavimo skandalo. Manoma, kad po to, kai buvęs premjeras Petras Nečasas turėjo atsistatydinti dėl kyšininkavimo skandalo, susijusio su jo aukšto rango padėjėja ir meilužė, rinkėjai nubaus centro dešiniąsias partijas. P.Nečaso administracijos vadovei 49 metų Janai Nagyovai (Janai Nagijovai) buvo pateikti kaltinimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo valdžia

Rinkėjų simpatijos į kairę pakrypo dar spalio mėnesį, kai šalies prezidentu buvo išrinktas buvęs komunistas Milošas Zemanas, pakeitęs dešimtmetį šiame poste išbuvusį dešinių pažiūrų euroskeptiką Vaclavą Klausą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Babišas, Slovakijoje gimęs žemės ūkio ir žiniasklaidos magnatas, pasinaudodamas rinkėjų nepasitenkinimu dešiniaisiais savo populistinėje kampanijoje žadėjo nepriekaištingai švarią politiką.

„Jeigu jie (koalicinė vyriausybė) negalės susitarti, įtakingas prezidentas galėtų pasiūlyti vyriausybę arba sušaukti naujus rinkimus“, – šeštadienį rašo populiarus laikraštis „Dnes“.

Į parlamentą gali patekti iki devynių partijų.

Patogaus parlamento daugumos palaikymo neturinčios koalicinės vyriausybės yra norma Čekijos susiskaldžiusioje politinėje arenoje. Dažnai joms tenka prašyti mažesnių partijų arba nepriklausomų kandidatų paramos.

REKLAMA

Putinas Prahoje

Tačiau daugelis čekų piktinasi perspektyva, kad kraštutiniai kairieji, komunistai, pirmą kartą po totalitarizmą nuvertusios Aksominės revoliucijos taps įtakinga politine jėga.

Penktadienį Prahos centre ant kalvos, kur kadaise stovėjo Josifo Stalino paminklas, antikomunistai iškėlė plakatą, kuriame pavaizduotas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, apsirengęs kaip Josifas Stalinas.

Maištingasis menininkas Davidas Černy (Davidas Černas) Vltavos upėje priešais prezidentūrą ant plausto įtaisė didžiulę plaštaką su iškeltu viduriniu pirštu.

REKLAMA

Čekų rokeriai per koncertus dainuoja rusiškai „Nikogda nezabudem“ (Niekad neužmiršim).

„Man būtų labai nemalonu juos matyti vyriausybėje“, – sakė balsalapį Prahoje įmetusi buvusi disidentė Dana Nemcova, Aksominės revoliucijos didvyrio Vaclavo Havelo bendražygė.

Bet kiti, taupymo režimo ir pusantrų netų recesijos nuvarginti žmonės palankiai vertina posūkį į kairę.

„Balsavau už socialdemokratus; esu neįgalus pensininkas, mano pajamos mažos. Mana, kad jie galėtų pamėginti sumažinti pridėtinės vertės mokestį“. – sakė Prahos gyventojas Jordan Leffas (Jordanas Lefas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komunistai, kaip ir socialdemokratai, palaiko dosnias socialines programas ir stojimą į euro zoną, kai skolinimosi nelaimės baigsis, bet jie taip pat norėtų, kad Čekija išstotų iš NATO.

B.Sobotka atmeta baimes, kad kraštutiniai kairieji galėtų iškilti.

„Komunizmas buvo nugalėtas 1989 metais. Šiandien nebėra pavojaus, kad kas nors pastūmės šalį į kairę“, – pasakė jis šeštadienį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų