REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį dalyvauja Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje, kuriame aptariama, kaip geriau išnaudoti ES skaitmeninės rinkos teikiamas galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Šios rinkos kūrimą tikimasi užbaigti iki 2015 metų. Tai vienas iš svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo prioritetų, pranešė Prezidentūra.

REKLAMA

"Šiuo metu ES ieško įvairių sprendimų, kaip būtų galima paskatinti ekonominį augimą. Būtent skaitmeninėje rinkoje glūdi labai didelis potencialas, kurio kol kas pilnai neišnaudojame. Panaikinus kliūtis šioje rinkoje atsivers daugiau galimybių tiek verslui, tiek vartotojams. Jos teikiamų galimybių išnaudojimas gali gerokai padidinti Europos BVP", - sakė D.Grybauskaitė.

Įgyvendinus skaitmenines iniciatyvas, anot pranešimo, europiečiai internete turės daugiau galimybių - intensyvės elektroninė prekyba, suderinus taisykles visoje ES augs investicijos, internete bus vykdoma daugiau viešųjų pirkimų. Didėjant konkurencijai, gerės skaitmeninių paslaugų kokybė ir mažės kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė pabrėžė, kad svarbu skirti ypatingą dėmesį ir IT specialistų rengimui - visoje ES trūksta apie 300 tūkst. šio sektoriaus specialistų, vien Lietuvoje - apie 6 tūkst. Svarbu tobulinti europiečių skaitmeninius įgūdžius, atnaujinti mokymo programas. Europoje ir Lietuvoje ruošiamos iniciatyvos, kurios padės spręsti aktualius skaitmeninio ugdymo klausimus.

Kuriant ES skaitmeninę rinką, taip pat svarbu užtikrinti, kad žmonės elektroninėje erdvėje jaustųsi saugūs. Būtina sutarti dėl bendrų europinių asmens duomenų apsaugos standartų ir kibernetinio saugumo užtikrinimo priemonių. Prezidentė pabrėžė, kad svarbu rasti pusiausvyrą tarp asmens duomenų apsaugos ir šios srities reguliavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, būtina skirti daugiau investicijų inovacijų kūrimui. Turime geriau susieti tyrimus su verslo poreikiais ir galimybėmis, remti eksperimentinę gamybą. Nors Lietuva nemažai investuoja į inovacijų plėtrą, tačiau šios inovacijos ne visada pavirsta prekėmis. Pagal lėšų panaudojimo efektyvumą Lietuva - tarp atsiliekančių ES šalių.

Lietuvoje lapkričio 6-8 dienomis vyks vienas didžiausių pirmininkavimo ES Tarybai renginių - Europos mokslinių tyrimų ir inovacijų konferencija "Informacinės ir ryšio technologijos", kurioje Europos informacinių ir ryšių technologijų srities atstovai svarstys Europos informacinių ryšių ir technologijų politikos klausimus.

REKLAMA

EVT posėdyje ES lyderiai aptarė ir kitų ES iniciatyvų, skirtų skatinti ekonomikos augimą ir konkurencingumą, pažangą. Kalbėta apie kovą su jaunimo nedarbu, bankų sąjungos kūrimą, ekonominių reformų koordinavimą, Paslaugų direktyvos įgyvendinimą. Taip pat svarstyta tai, kokiais būdais galima labiau paremti mažas ir vidutines įmones.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų