REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su Europos Vadovų Tarybos Pirmininku Hermanu Van Rompuy ir Europos Komisijos Prezidentu José Manueliu Barroso pirmininkavo ES Trišalei tarybai.

REKLAMA
REKLAMA

Trišalė taryba yra aukščiausio lygio ES socialinis forumas, kuriame ES vadovai, pirmininkaujančios šalies vadovas ir socialinės apsaugos ministras, pirmininkavimą ES perimsiančių valstybių, darbuotojų ir darbdavių asociacijų atstovai aptaria, kaip spręsti nedarbo problemas, mažinti skurdą ir socialinę nelygybę, gerinti darbuotojų padėtį. Šiame forume Prezidentė atstovavo ES Tarybai.

REKLAMA

Pasak šalies vadovės, siekdami įveikti krizės padarinius Europoje, turime skatinti ekonomiką ir kurti naujas darbo vietas. Tam reikalingos neatidėliotinos reformos. Tačiau, šalies vadovės teigimu, tuo pat metu būtina apsaugoti ir socialiai pažeidžiamiausius visuomenės narius.

„Europos Sąjungos žmonės laukia greitų sprendimų. Skatindami ES ekonomiką ir konkurencingumą, turime nepamiršti pažeidžiamiausių mūsų bendruomenės narių. ES socialinė politika turi tapti neatsiejama nuo ekonominės politikos. Tik bendromis jėgomis ir kartu prisiėmę atsakomybę mes visi – valstybės narės, socialiniai partneriai ir ES institucijos – pateisinsime žmonių lūkesčius", – sakė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime kalbėta apie Europos Komisijos pasiūlytas priemones, kaip stiprinti ekonominės ir pinigų sąjungos socialinę dimensiją. Siūloma sukurti specialią „socialinę švieslentę" (Scoreboard), kuri pagal 5 rodiklius – nedarbo lygį, neaktyvaus jaunimo skaičių, skurdo riziką, namų ūkio ir pajamų santykį – padėtų įvertinti realią šalies socialinę situaciją ir pagelbėtų formuluojant rekomendacijas, kokias reformas valstybė turėtų įgyvendinti.

Taip pat siūloma stiprinti dialogą su socialiniais partneriais, juos aktyviau įtraukti į sprendimų priėmimą ir įvairių nedarbo mažinimo iniciatyvų, tokių kaip Pameistrystės deklaracija, Jaunimo garantijų iniciatyva ir kitos, įgyvendinimą.

Prezidentė taip pat pabrėžė, jog ES narės turi sąžiningai prisiimti atsakomybę dėl savo vidaus politikos nesėkmių, parodyti politinę valią ir nedelsdamos įgyvendinti būtinas reformas.

Trišalė taryba renkasi du kartus per metus prieš pavasario ir rudens Europos vadovų viršūnių susitikimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų