REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno technologijos universiteto (KTU) įsteigtus prizus – 1 000, 700 ir 500 eurų – tarptautiniame architektūros studentų baigiamųjų darbų konkurse laimėjo studentai iš Latvijos, Bulgarijos ir Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Malonu remti tokias iniciatyvas, – sakė KTU rektorius prof. Petras Baršauskas, – universiteto užduotis yra atskleisti jaunus žmones, nes jie pateikia naujausias idėjas. Smagu, kad siūlomi projektai apie Kauną. Net ir mano – ne architekto – akimis, Kaunas yra unikali vieta.“

REKLAMA

Studentų baigiamiesiems darbams buvo pasiūlytos 25 architektūrinės ir urbanistinės teritorijų planavimo temos, kurių tikslas – atgręžti Kauną į upę. Studentai savo projektuose pateikė įvairiausias upės integravimo į miesto gyvenimą vizijas – nuo Tarptautinių studijų centro iki daugiafunkcinio tilto, sujungiančio Nemuno krantus, nuo Koncertų ir konferencijų rūmų Žemojoje Fredoje iki krantinių pritaikymo rekreacinėms gyventojų reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA

Konkursui buvo pristatyta 50 darbų iš 13 šalių. Jame dalyvavo studentai iš Lietuvos, Latvijos, Kanados, Irano, Pietų Korėjos, Bulgarijos, Graikijos, Vokietijos, Ukrainos, Portugalijos. Brazilijos ir Lenkijos studentai pateikė net po 7 projektus.

„Mums galbūt buvo lengviau įsijausti į siūlomą užduotį, nei, sakysime Brazilijos studentams, juk, kaip ir jūs, esame iš Baltijos šalies“, – kalbėjo pirmosios vietos laimėtojos Rygos technikos universiteto studentės Olga Trebuhina ir Tamara Kalantajevska. Merginų pasiūlytas „Miesto akupunktūros“ projektas siūlo kompleksiškai gaivinti miestą, jo erdvėse steigiant daugelį traukos taškų. „Mums įdomiau transformuoti tai, kas jau egzistuoja, nei siūlyti naujus drastiškus sprendimus“, – sakė architektūros ir urbanistinio planavimo baigiamojo kurso studentės. Laimėtuosius 1 000 eurų merginos ketina išleisti universiteto baigiamiesiems darbams spausdinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrosios vietos laimėtojai bulgarai Manuela Valtchanova, Valeriya Todorova ir Chavdar Mladenov taip pat pasiūlė kompleksinę miesto ir gyventojų bendravimo viziją. Apleistas pramonines teritorijas studentai pavadino erogeninėmis zonomis, kurias gana paprastai ir nebrangiai galima paversti miesto traukos centrais. Ambicingas Koncertų ir konferencijų rūmų projektas, kurį pasiūlė antrąją vietą laimėjusi Violeta Kumsta iš Miuncheno technikos universiteto, ypač sužavėjo studentų darbus vertinusios komisijos pirmininką Audrį Karalių. „Būtų puiku turėti tokius rūmus Kaune“, – sakė architektas.

REKLAMA

„Mintis rengti tarptautinį konkursą kilo dėl to, kad norėjome jog konkurse varžytųsi kuo daugiau projektų. Iš tiesų, aktyvus įvairių šalių studentų dalyvavimas nustebino net mus pačius“, – džiaugėsi konkurso prodiuseris KTU architektūros ir kraštotvarkos katedros asistentas Vytautas Baltus. Paklaustas, ar studentų idėjos turi ateitį, V. Baltus nusišypsojęs atsakė, kad kai Paryžiuje buvo rengiamas šiuolaikinio meno centro projekto konkursas, tikriausiai niekas nesitikėjo, kad laimės toks drąsus projektas. Šiandien George Pompidou centras yra vienas iš Paryžiaus skiriamųjų ženklų.

Studentų baigiamuosius darbus galima pamatyti parodoje „Žalgirio“ arenoje. Ši paroda-konkursas – tai vienas iš Kauno architektūros festivalio (KAFe) renginių. Du mėnesius vykstantis festivalis siekia grąžinti į Lietuvą požiūrį į šiuolaikinę architektūrą kaip į meną, lygiavertį gotikos ar baroko architektūros pasiekimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų