REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statyba nesustos dėl vykdomo parlamentinio tyrimo, teigė premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Pastatys, nepaisant komisijos

„Taip, tai yra vienas svarbiausių mūsų objektų šiuo metu. Tikimės, kad šitas objektas laiku bus pradėtas eksploatuoti ir labai aktyviai dirbame su dujų tiekėjais. Viliamės, kad iki 2015 metų turėsime galimybę apsirūpinti pigesnėmis dujomis. Atitinkamai šiam klausimui bus galima skirti mažiau dėmesio derybose su „Gazprom“, – sakė premjeras trečiadienį „Žinių radijui“.

Lapkričio mėnesį išvadą skelbs socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujama laikinoji tyrimo komisija, tačiau jos išvados, pasak ministro pirmininko, neturės jokios įtakos pačiam projekto įgyvendinimui.

A. Butkevičiaus nuomone, komisijos darbas nukreiptas į tai, kad būtų įvertinta, ar nebuvo padaryta klaidų ir pažeidimų rengiant terminalo projektą – projektuojant, rengiant viešuosius pirkimus ir t. t. Pačiam projekto įgyvendinimui ir jo terminams, kaip teigia A. Butkevičius, komisijos tyrimas neturės jokio poveikio.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas neatsakė, ar reikalautų projektą įgyvendinančios „Klaipėdos naftos“ vadovo Roko Masiulio atsakomybės, jei minimų trūkumų būtų rasta „Šiuo metu turiu pasakyt, kad „Klaipėdos naftos“ vadovybė dirba labai atsakingai“, – sakė A. Butkevičius ir siūlė palaukti pačių išvadų.

REKLAMA

Ieško Bermudų trikampio

Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl 2007 metų nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo sudaryta 2013 metų birželio 11 dieną. Jos vadovas A. Skardžius ir kiti nariai pastaruoju metu viešojoje erdvėje įtarinėja buvusį energetikos ministrą Arvydą Sekmoką bei buvusią Andriaus Kubiliaus vyriausybę neskaidriais veiksmais, rengiant projektą.

Kaip pabrėžia A. Skardžius, viešųjų pirkimų registre iš tikrųjų SGD laivo-saugyklos nuomos pirkimo laimėtojas nurodomas „Hoegh LNG Ltd.“, Oslas, Norvegijos Karalystė. „Bet generalinis rangovas, su kuriuo „Klaipėdos nafta“ pasirašė 1,8 mlrd. litų vertės sutartį, yra įmonė, registruota Bermuduose, „Hoegh“ turi 44 proc. jos akcijų, o likusios po kelis procentus priklauso įvairiems smulkiesiems investuotojams, bankeliams. Nacionalinės svarbos objektas, o dirba kažkas iš Bermudų“, – piktinasi A. Skardžius.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, 2012 metų birželio 12 dieną, kai buvo balsuojama už SGD terminalo įstatymo projektą Seime, „už” pasisakė visa Socialdemokratų partija, įskaitant premjerą A. Butkevičių, visa „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija. Abi jos šiuo metu įeina į valdančiąją koaliciją. Kita pastarosios dalyvė – Darbo partijos frakcija – tuoimet nedalyvavo balsavime.

Skelbia pavojų

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikai skelbia aliarmą. „Serialas „VAKARAI VON IŠ LIETUVOS" tęsiasi. Salamakinas išvarė „Chevron", Skardžius purvais drabsto laivą dujų terminalui statančią Norvegijos bendrovę „Höegh", Vėsaitė pranešė, kad „Hitachi“ reaktoriaus tikrai nebus, o Bradauskas jau užsimojo prieš Skandinavų bankus. Ir visa tai socialdemokratų politika“, – rašo Seimo narė, konservatorė Rasa Juknevičienė savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minėtai Seimo komisijai priklausantys konservatoriai išplatino ir tokio turinio protestą: „Mes, žemiau pasirašiusieji Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos „Dėl 2007 metų nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo“ nariai kategoriškai protestuojame prieš komisijos pirmininko, nesibaigus komisijos tyrimui, viešai skleidžiamą visišką netiesą ir akivaizdų melą apie komisijos atliekamą parlamentinį Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto tyrimą. Skleidžiamos melagingos žinios apie tariamai brangų SGD terminalo laivą ar tariamą laivo statybos kompanijos nepatikimumą ne vieną kartą buvo paneigtos komisijos posėdžiuose dalyvavusių apklaustųjų asmenų ir viešai pateikiamos informacijos.

REKLAMA

Tokią sąmoningą komisijos pirmininko veiklą, skleidžiant melagingą informaciją apie vieną svarbiausių strateginių Lietuvos projektų, laikome sąmoningu kenkimu šiam projektui ir sąmoningu dalyvavimu prieš SGD terminalo projektą nukreiptuose informaciniuose karuose.

Esame įsitikinę, kad tokia veikla yra nesuderinama su Seimo nario priesaika ir laikinosios tyrimo komisijos pirmininko statusu.”

Pasirašo komisijos nariai: Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė, Kęstutis Masiulis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų