REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į skaitmeninę atminties kortelę jau įrašyti lietuviški žodžiai, kurie nuskambės iš kosmoso, pranešė Vilniaus universiteto atstovai. Per Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro statybų pradžios ceremoniją su palydovo kūrėjais bendravusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, paėmusi raciją į rankas ir pasinaudodama „LituanicaSAT-1“ retransliatoriaus funkcija, ištarė: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje.“

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas Linas Bukauskas teigia, kad „LituanicaSAT-1“ palydovo sukūrimo ir paleidimo į žemės orbitą projektas yra vienas iš puikių mokslo, studijų ir verslo bendradarbiavimo kuriant naujas technologijas pavyzdžių. „Neabejoju, kad šis projektas paskatins naujas Vilniaus universiteto ir kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų kryptis, mokslo tiriamųjų darbų temas, bus kuriamos naujos IT ir elektronikos platformos, kurios paveiks Lietuvos kosmoso technologijų ateitį“, – VU pranešime cituojamas L. Bukauskas.

REKLAMA

„LituanicaSAT-1“ iniciatoriai Vytenis Buzas ir Laurynas Mačiulis teigia, kad aiškūs, paprasti Prezidentės žodžiai vienija ir buria lietuvius visame pasaulyje. Praėjusį savaitgalį ši atminties kortelė, pritaikyta dirbti itin sudėtingomis sąlygomis kosmose, integruota į palydovą „LituanicaSAT-1“, sakoma pranešime.

„Radijo mėgėjų bendruomenės nariai pradėdami ryšį prisistato ir pasisveikina. Prezidentės žodžius, nuskambėsiančius iš kosmoso, galės išgirsti kiekvienas lietuvis, nesvarbu, kur jis būtų: Lietuvoje, JAV, Australijoje ar Šiaurės ašigalyje. Tereikia radijo stotelės ir palydovui skriejant orbita nustatyti atitinkamus dažnius: FM radijo švyturio dažnis – 437,275 MHz (transliuoja šaukinį LY5N Morzės kodu); FM balso retransliatoriaus dažniai: į palydovą – 145,950 MHz, iš palydovo – 435,180 MHz; subtoninis raktas (CTCSS/PL) – 67 Hz“, – sakė projekto iniciatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

„LituanicaSAT-1“ technikos vadovas Laurynas Mačiulis teigia, kad lietuviški žodžiai iš kosmoso nuskambės ne iš karto, kai palydovas bus paleistas iš Tarptautinės kosminės stoties: pirmąjį pusvalandį palydovas pagal NASA saugumo reikalavimus tiesiog skries orbita, vėliau įsijungs pirmosios gyvybinės funkcijos: aktyvuosis radijo švyturėlis – Morzės abėcėle gausime pirmąjį signalą, kad palydovas sėkmingai skrieja orbita, dar po kiek laiko įsijungs visos kitos funkcijos ir tuomet, palydovo kompiuteriui įsitikinus, kad pakanka sukauptos energijos, pirmą kartą iš kosmoso bus pasiųstas Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas: „Linkėjimai visiems lietuviams visame pasaulyje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„LituanicaSAT-1“ palydovą kuria daugiau nei 30 narių komanda, sudaryta iš įvairių sričių aukštos kvalifikacijos specialistų, jaunų lietuvių mokslininkų, inžinierių, fizikų, programuotojų, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vilniaus universitetui bendradarbiaujant su VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ į Žemės orbitą paleistas palydovas „LituanicaSAT-1“ atliks pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus, išbandys lietuvių sukurtas technologijas ir testuos alternatyvius energijos šaltinius ekstremaliomis sąlygomis, sakoma pranešime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų