REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skaitymas labai skiriasi nuo filmo žiūrėjimo, tad jei norite tikrai įsigilinti į daugelį kūrinių, verta į rankas paimti knygą. Rd.com siūlo peržvelgti keturiolikos knygų sąrašą, kuriame esančius kūrinius galėjote praleisti mokyklos laikais...

REKLAMA
REKLAMA

1. Scott Fitzgerald „Didysis Getsbis“ (angl. „The Great Gatsby“)

Taip, visai neseniai buvo pristatytas naujas filmas su Leonardo DiCaprio, bet jis tik turėtų paskatinti perskaityti šią taiklią ir tobulą novelę. Žvelgdamas į 1920-uosius autorius pasakoja istoriją apie priklausomybes, ambicijas, meilę, pinigus ir pasaulį, kuris pranyks Didžiosios depresijos metu. Nors iš pradžių knyga nebuvo populiari, po mirties F. S. Fitzgerald buvo pripažintas kaip didis novelistas ir iki šiol kiekvienais metais parduodama apie pusė milijono šio kūrinio kopijų.

REKLAMA

2. Harper Lee „Nežudyk strazdo giesmininko“ (angl . „To kill a Mockingbirg“)

Šios vienintelės Harper Lee novelės, išleistos 1960 metais, visame pasaulyje buvo parduota net 40 milijonų kopijų. Dėl atskleidžiamos rasinės neteisybės, ši knyga vertinga bet kuriuo metu ir yra universali. Pulitzerio prizą laimėjęs žurnalistas Rickas Braggas rašė, kad „dauguma žmonių knygą „Nežudyk strazdo giesmininko“ vertina kaip pilietinių teisių novelę, tačiau kūrinys peržengia šias ribas. Tai pasakojimas apie gėrį ir blogį, gerumą ir žiaurumą“.

REKLAMA
REKLAMA

3. Jack Kerouac „Kelyje“ (angl. „On the Road“)

Jacko Kerouaco agentas šia knygą apie pokario kartos kelionę bandė išleisti net ketverius metus. Galiausiai 1957 metais knygynus pasiekusi knyga „Kelyje“, parašyta kvapą gniaužiančiu ir nerišliu stiliumi, pasakoja apie vidinį nerimą jaunų žmonių, besikankinančių Šaltojo karo kultūroje.

4. Tillie Olsen „Užmink man mįslę“ (angl. „Tell Me a Riddle)

1961 metais išleista knyga garsi kaip pirmasis kūrinys, iš arti parodantis darbininkų klasės moters gyvenimą. Vienas skyrius, pavadintas paprasčiausiai „Aš stoviu čia lygindama“, parodo motinos apgailestavimus ir išmintį, drąsą, bet nei trupučio savęs gailėjimo. Tillie Olsen šiuo kūriniu atvėrė langą į pasaulį, kuris JAV literatūroje buvo retai pastebimas ir įkvėpė visą kartą moterų rašytojų įskaitant Margaret Atwood, Sandra Cisneros ir Alice Walker.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Charles Dickens „Didieji lūkesčiai“ (angl. „Great Expectations“)

Galbūt mokykloje jums jau teko skaityto ambicingo našlaičio Pipo istoriją. Bet mes garantuojame, kad suaugusiajam šią knygą bus skaityti dar smagiau – šįkart tikrai mėgausitės humoru ir jums nereikės parengti jokio atsiskaitymo.

6. Erich Marie Remarque „Vakarų fronte nieko naujo“ (angl. „All Quiet on the Western Front“)

Ericho Marie Remarque‘o novelė, pristatanti karą kaip pragarą, milijonams skaitytojų parodė paprastų vokiečių kareivių ir civilių kančias Pirmojo pasaulinio karo metu. Ši knyga moko nepamiršti, kad kiekviename kare kitoje fronto pusėje taip pat kovoja gyvi žmonės.

REKLAMA

7. Leo Tolstoy „Karas ir taika“ (angl. „War and piece“)

Mes žinome kad tai ilga knyga, kurioje gausu sudėtingų rusiškų pavadinimų... Bet jei sugebate perskaityti tūkstančius lapų „Sostų žaidimo“, jūs tikrai galite drąsiai imtis ir šios knygos. L. Tolstoy'us aprašo Napoleono invazijos į Rusiją laikus ir nuostabiai gyvai perteikia aristokratijos griuvimą – karo lauke, visuomenėje, ir galiausiai namuose.

Laukite tęsinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų