REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareiškėjai ir paramos gavėjai, siekiantys gauti visą paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“, raginami nedelsti ir pateikti informaciją apie realizuotą produkciją. Nors tai jie gali padaryti iki kitų metų gegužės 15 d., anksčiau pateikę reikiamą informaciją, greičiau sulauks išmokų.

Pareiškėjai ir paramos gavėjai, siekiantys gauti visą paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“, raginami nedelsti ir pateikti informaciją apie realizuotą produkciją. Nors tai jie gali padaryti iki kitų metų gegužės 15 d., anksčiau pateikę reikiamą informaciją, greičiau sulauks išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjai Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) turi pristatyti Ekologinės gamybos ūkio veiklos žurnalo 18 lentelę „Ekologiškų produktų realizavimo apskaita“. Šioje lentelėje turi būti nurodyta informacija apie realizuotą produkciją

REKLAMA

Ekologinių ūkių savininkams kompensacinė išmoka mokama dviem etapais. Pirmoji 50 proc. dalis nuo pareiškėjui paskaičiuotos paramos sumos sumokama įvertinus, ar pateikta paraiška atitinka kriterijus. Likusi 50 procentų dalis sumokama pareiškėjui pateikus produkcijos realizavimo dokumentus. Kuo pareiškėjas anksčiau pateikia dokumentus, tuo jam greičiau sumokama visa numatyta paramos suma. Didžiausia metinė išmokos suma valdos savininkui, kai jis įgyvendina visus reikalavimus, yra 400 000 Lt. Išmokas gaus greičiau

REKLAMA
REKLAMA

„Pardavus vaisius ar uogas nėra prasmės laukti, kol ateis dokumentų pateikimo terminas. Iškart po realizavimo pateikus tai įrodančius dokumentus, administruojant paraiškas jie patikrinami ir, nenustačius klaidų, pareiškėjui sumokama likusi paramos dalis. Taigi ūkininkams laukti visiškai nenaudinga, juk į ūkį reikia nuolat investuoti“, – atkreipia dėmesį NMA Strateginio valdymo departamento Metodikų rengimo poskyrio vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Tačiau javus, bulves ar kitas kultūras, kurias patogu sandėliuoti ir nebūtina parduoti iškart, dažnas ūkininkas specialiai pardavinėja ne sezono metu, nes taip pelningiau. Sigutė Stakvilevičienė pabrėžė, kad pareiškėjai produkcijos realizavimo patvirtinimo dokumentus, t. y. 18 lentelę pateikę iki kalendorinių metų gegužės 15 d., laikomi tinkamais gauti paramą tik pagal praėjusiais kalendoriniais metais pateiktą paraišką. Realizuojant ankstesniais metais užaugintą ir sandėliuotą produkciją, paraiškos pateikimo metais jie tokią kultūrą privalo auginti bei sertifikuoti. „Jei prieš metus pareiškėjas augino žirnius, jų užsiliko sandėlyje ir tik vėlesniais metais jis tuos žirnius pardavė kaip javus, nors paraiškos pateikimo metais augino ir sertifikavo kitas kultūras pvz., kaupiamąsias ir daržoves, laikoma, kad produkcijos realizavimo dokumentus jis užpildė neteisingai. Jei ūkininkas pernykščius užaugintus žirnius šiemet pardavė kaip javus, tačiau ir šiemet augino bei sertifikavo žirnius, tuomet pažeidimų nėra, – paaiškino Sigutė Stakvilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistės, parama ekologiškai ūkininkaujantiems žemdirbiams gali būti teikiama tik už sertifikuotą ir deklaruotą žemės ūkio naudmenų plotą, kai sertifikavimo įstaigos išduotame patvirtinamajame dokumente nurodyta informacija apie produkcijos sertifikavimą sutampa su pateikta Ekologinės gamybos ūkio veiklos žurnalo 18 lentelės informacija. Tačiau, kai laukai sertifikuojami kaip pirmųjų metų perėjimo prie ekologinės gamybos statuso laukai, tada turi sutapti 18 lentelės ir nutarimo išrašo duomenys. Todėl visi ekologinių ūkių savininkai turi būti įregistruoti ir turėti ekologinio žemės ūkio sertifikavimo įstaigos „Ekoagros“ išduotą sertifikatą.

REKLAMA

Pagrindžiančius dokumentus būtina saugoti

Pareiškėjas privalo ne tik užpildyti 18 lentelę „Ekologiškų produktų realizavimo apskaita“ ir jos kopiją atsiųsti NMA, bet ir saugoti produktų realizavimą įrodančius dokumentus: sąskaitas, sąskaitas faktūras, kasos pajamų orderį. Taip pat būtina saugoti kasos aparato kvitą arba pinigų priėmimo kvito kopiją, kur būtų nurodytas produkcijos kiekis ir piniginė vertė. Jei ekologinė produkcija buvo atiduota neatlygintinai, reikia turėti labdarą gavusios įstaigos ar organizacijos išduotą labdaros gavimą patvirtinantį dokumentą, kuriame nurodyta produkcijos rūšis bei kiekis. Taip pat reikalingi prekybą turguje pagrindžiantys dokumentai, mugių rengėjų išduoti dokumentai, kuriais vadovaujantis buvo užpildyta 18 lentelė „Ekologiškų produktų realizavimo apskaita“. Išvardytus dokumentus būtina saugoti ir pateikti NMA vykdomų patikrų ūkyje metu.

REKLAMA

Sertifikuotų gyvulių augintojams yra išimčių

Jei pareiškėjo ūkyje 1 sertifikuotam sutartiniam gyvuliui (SG) tenka 3 ha javų arba žalienų (pievų, ganyklų, daugiamečių pievų bei ganyklų), jam produkcijos realizavimo dokumentų pateikti nereikia. Ši sąlyga taip pat galioja ir pareiškėjams, auginantiems bulves bei runkelius, t. y. tam pačiam vienam sertifikuotam sutartiniam gyvuliui tenka 3 ha javų, bulvių, runkelių ir 3 ha daugiamečių žolių.

Jei ekologiniame ūkyje, kuriame laikomi sertifikuoti gyvuliai, auginamos kitokios kultūros, nei nurodyta taisyklėse, pateikti dokumentus vis dėlto reikia. „Pavyzdžiui, pareiškėjas augina 6 hektarus bulvių, 1 hektarą kopūstų ir 2 hektarus morkų ir laiko pakankamą skaičių sertifikuotų gyvulių. Tuomet bulvių produkcijos realizavimo dokumentų jam pateikti nereikia, bet morkas ir kopūstus ūkininkas turi realizuoti už atitinkamą vertę bei pateikti reikiamus dokumentus“, – pabrėžia Sigutė Stakvilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyto produkcijos kiekio realizuoti nebūtina ir tiems ūkininkams, kurie programoje „Ekologinis ūkininkavimas“ dalyvauja vienerius ar dvejus metus ir yra naujai įveisę sodus ar uogynus. Jiems yra mokama 100 proc. paramos suma, neatsižvelgiant į produkcijos realizavimo apimtį.

Taip pat visa paramos suma išmokama, jei pareiškėjai įrodo, kad produkcijos negali realizuoti dėl nuo jų nepriklausančių aplinkybių (force majeure). Tokiu atveju kartu su realizacijos dokumentais arba vietoj jų reikia pateikti prašymą ir tokias aplinkybes įrodantį dokumentą.

REKLAMA

Ekologiniuose ūkiuose užaugintą produkciją galima ne tik parduoti, bet ir neatlygintinai atiduoti tiesiogiai vartoti žmonėms. Labdarai atiduota produkcija įvertinama vadovaujantis vidutine metine produkcijos rinkos kaina.

Jei ūkininkas privalomą realizuoti ekologiškai užaugintą produkciją vis dėlto parduoda ar neatlygintai atiduoda už mažesnę kainą nei turėtų pagal programos įgyvendinimo taisykles, jam nebus skirta 50 proc. paramos sumos.

Skirtingoms kultūroms, skirtinga realizavimo vertė

Teikiant produkcijos realizavimo dokumentus, svarbu, kad produkcijos vertė nebūtų mažesnė, nei numatyta teisės aktuose. Skirtingoms kultūroms taikomi ir skirtingi jos produkcijos vertės reikalavimai. Visų kultūrų – javų, daržovių, bulvių, vaistažolių, sodų ir uogynų privaloma produkcijos vertė paramai gauti įvardinta KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programų „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“ „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ ir „Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ įgyvendinimo taisyklėse. Pagal jas, skirtingi įkainiai taikomi ir tokiems pat pasėliams, priklausomai nuo to, ar jie auginami palankiose ūkininkauti ar mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse. Pavyzdžiui, uogynų produkcijos palankiose ūkininkauti vietovėse turi būti realizuota už 1000 Lt/ha pagal uogynų produkcijos realizavimo dokumentus, mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse tų pačių uogynų produkcijos vertė turi būti 600 Lt/ha.

REKLAMA

Dalyvaujantys KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programoje „Ekologinis ūkininkavimas“ 2007–2013 m. iš viso pateikė 12 859 paraiškas, jose prašoma paramos suma siekia beveik 505,5 mln. Lt. Šiemet pagal šią programą pateiktos 2 566 paraiškos, jose prašoma paramos suma didesnė nei 118 milijonų litų.

Išsamiau apie KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programą „Ekologinis ūkininkavimas“ galima sužinoti interneto svetainėse: www.nma.lt ir www.paramakaimui.lt.

Pateiktoje lentelėje nurodyta, už kokią sumą hektarui būtina realizuoti ekologinį derlių:

Palankiose ūkininkauti vietovėse Javai 350 Lt/ha Daržovės, bulvės, vaistažolės 1 050 Lt/ha Sodai 1 600 Lt/ha Uogynai 1 000 Lt/ha Mažiau palankios ūkininkauti vietovės Javai 180 Lt/ha Daržovės, bulvės, vaistažolės 600 Lt/ha Sodai 900 Lt/ha Uogynai 600 Lt/ha

Užsakymo nr. 3880

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų