REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdama nuslėpti apie 50 tūkst. litų mokėtinų mokesčių, Lietuvos bendrovė nurodė, kad vidutiniškai vienas latvis per sezoną jai surinkdavo per dvi tonas uogų.

Siekdama nuslėpti apie 50 tūkst. litų mokėtinų mokesčių, Lietuvos bendrovė nurodė, kad vidutiniškai vienas latvis per sezoną jai surinkdavo per dvi tonas uogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) informuoja, kad nustatė Lietuvos sostinėje įsikūrusią bendrovę, kuri, siekdama išvengti mokesčių valstybei, imitavo miško uogų pirkimo sandorius su Latvijos Respublikos piliečiais. Bendradarbiaudama su kolegomis iš Latvijos, Inspekcija išsiaiškino, kad lietuvių bendrovė bandė nuslėpti savininkui išmokėtus dividendus, todėl jai apskaičiavo beveik 50 tūkst. Lt mokėtinų mokesčių.

REKLAMA

Vilniaus AVMI darbuotojai įmonėje, superkančioje uogas iš fizinių asmenų ir tiekiančioje jas kitai Lietuvos uždarajai bendrovei, atliko mokestinį patikrinimą. Patikrinimo metu buvo pateikti pirminiai buhalterinės apskaitos dokumentai, kuriuose nurodyta, kad didžiąją dalį produkcijos – beveik 78 tonas mėlynių ir bruknių – bendrovė įsigijo iš 35 Latvijos piliečių. Įmonė su miško gėrybių pardavėjais latviais sudarė identiškas sutartis ir iš savo kasos išmokėjo per 330 tūkst. Lt. Be to, už visas uogas atsiskaitė tik grynaisiais pinigais. Plačiau sandorių sudarymo aplinkybių negalėjo pakomentuoti ir pats įmonės vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama išsiaiškinti, ar šie sandoriai nebuvo fiktyvūs, Vilniaus AVMI kreipėsi į Latvijos kolegas. Kaimyninės šalies mokesčių administratoriaus darbuotojai apklausė fizinius asmenis, kurie buvo minimi Lietuvos bendrovės dokumentuose. Visi apklaustieji paneigė turėję sandorių su lietuvių bendrove ar gavę nors kokių išmokų. Be to, paaiškėjo, kad vienas iš latvių sutarties sudarymo metu jau buvo miręs. Iš Latvijos mokesčių administratoriaus pateikto atsakymo tapo aišku, kad su latviais sudarytos sutartys ir buhalterinės apskaitos dokumentai neturi juridinės galios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi juridinės galios neturinčius dokumentus pasirašė pats bendrovės direktorius, išmokėti grynieji pinigai patikrinimo metu buvo priskirti bendrovės direktoriaus pajamoms. Atsižvelgusi į nustatytas faktines aplinkybes ir iš Latvijos mokesčių administratoriaus gautą informaciją, Vilniaus AVMI konstatavo, kad savo veiksmais bendrovė siekė nuslėpti direktoriui išmokėtas A klasės su darbo santykiais nesusijusias pajamas (dividendus) ir išvengti jų apmokestinimo. Bendrovė pripažino savo kaltę, o jai papildomai apskaičiuota beveik 50 tūkst. Lt gyventojų pajamų mokesčio.

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad gyventojai apie nelegalią veiklą ir mokestinius pažeidimus gali pranešti paskambinę pasitikėjimo telefonu 1882, pasinaudodami išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk“, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba apsilankę Mokesčių inspekcijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų