REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neįtikėtino grožio vaizdas pro langą: Atlanto vandenynas, kalnai, gamta. Tokiu vaizdu galėtumėte mėgautis gyvendami didžiausiame pasaulyje lūšnyne Rocinijoje (Rocinha) viename didžiausių Brazilijos miestų Rio de Žaneire.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik vieno kvadratinio kilometro plote gyvena net 70 tūkstančių žmonių. Tiesa, kiek jų iš tikrųjų ten gyvena, nustatyti beveik neįmanoma. Nepatvirtintais duomenimis, suskaičiuota apie 200 tūkstančių rocinijiečių. Šis miestas iš 510 lūšnynų Brazilijoje yra vienas skurdžiausių, čia apie 10 proc. gyventojų turi bent vieną fizinį sveikatos sutrikimą arba yra neįgalūs. Išsilavinimo lygis miestelyje yra neįtikėtinai mažas – gyventojų, kurie turi bent keturių klasių išsilavinimą, yra mažiau nei procentas. Negana to, Rocinija yra įsikūrusi tarp dviejų pačių turtingiausių regionų Rio de Žaneire – San Konrado ir Gavėjos.

REKLAMA

Maždaug prieš 220 metų čia gyveno vergai, kurie darbavosi cukranendrių ir kavamedžių plantacijose. Vėliau buvo pradėta tiesti kelius, jungiančius minėtus du turtingųjų regionus, vergų miestelį paliekant nuošalyje, todėl plantacijose dirbantys žmonės pradėjo statytis namus šalia darbo vietos.

Apie 1900 metus, kai kelių infrastruktūra jau buvo sukurta, ėmė kurtis didmiesčiai, kuriems statyti reikėjo pigios darbo jėgos. Aplinkui San Konradą ir Gavėją kūrėsi ne tik Rocinija, bet ir nemažai kitų lūšnynų, kur gyveno už itin mažą atlyginimą dirbančios šeimos.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau, lūšnynų augimo laikotarpiu, Rocinija tapo įtakingu politiniu tašku, nes valdžios atstovai pamatė lengvą būdą rinkimų rezultatams pasiekti. Nepasiturintys Rio de Žaneiro gyventojai ėmė rinktis gyvenimą lūšnynuose dėl politikų dėmesio. Būtent tuomet Rocinijoje gyveno apie 200 tūkstančių gyventojų, aplinkui kūrėsi mažesni lūšnynų rajonai.

Baigiantis praėjusiam tūkstantmečiui, didžiąją Rocinijos folkloro ir kultūros dalį jau buvo užėmę nusikaltėliai ir narkotikų prekeiviai, susikūrę vieną pagrindinių kvaišalų gabenimo kelių per lūšnyną. Pro Rociniją keliavo itin didelis srautas kokaino į JAV ir Europą, nemaža dalis likdavo ir Rio de Žaneire, San Paule, Viktorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjus naujam tūkstantmečiui, narkotikų keliai buvo beveik uždaryti, o vienas labiausiai ieškomų narkotikų prekeivių Antonio Lopezas (Antônio Bonfim Lopes) buvo sugautas tik 2006 m. Jis į savo nusikaltimus buvo įtraukęs apie 100 tūkstančių žmonių.

Rocinijoje buvo nufilmuotas ne vienas filmas („Nenugalimasis Halkas“), televizijos serialas, muzikos klipas. Vieno sėkmingiausių visų laikų videožaidimų veiksmas taip pat vyksta Rocinijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų