REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepavyko nei padegti, nei susprogdinti

Žmona ir pinigai dingo be pėdsakų

Kėdainiuose bandyta susprogdinti buvusiam vietos nusikalstamo pasaulio autoritetui priklausiusį namą.

Atsuktos dujos

Po to, kai Bendrajame pagalbos centre (BPC) buvo gautas pranešimas, kad A. Kanapinsko gatvėje žadama padegti prabangų namą, mieste buvo įvestas planas „Skydas“. Tai vienas iš dažniausiai taikomų specialiųjų planų. Jo paskirtis – reaguoti į pranešimus apie aptiktus sprogstamuosius užtaisus, neaiškios kilmės medžiagas. Tokiais atvejais darbo imasi antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ ir policijos pareigūnai. Svarbiausias jų tikslas – apsaugoti žmones.

Taip buvo ir šį kartą. Į įvykio vietą atvykę „Aro“ pareigūnai nustatė, kad name sprogmenų nėra. Jau prieš tai ugniagesiai gelbėtojai, įėję į namą, rado du atsuktus dujų balionus ir prilaistyto dyzelino. Gelbėtojai dujas užsuko ir laukė „Aro“ pareigūnų, kad šie patikrintų ar name nėra kokio nors uždelsto veikimo įtaiso, kuris galėjo sukelti gaisrą.

Apie galimą namo susprogdinimą BPC pranešė pati namo savininkė Kristina B. Kėdainiuose visi žino, kad šis namas priklausė jos žuvusiam vyrui Rimantui Grendai, kuris buvo siejamas su miesto nusikaltėlių pasauliu ir turėjo Pusrublio pravardę. Namo šeimininkė Kristina bandė parduoti namą A. Kanapinskio gatvėje, tačiau kol kas bergždžiai. Juo susidomėjusi moteris, vardu Jurgita, kurį laiką gyveno name, tačiau sandoriui neįvykus, buvo paprašyta išsikraustyti. Namo šeimininkė įtaria, kad galima pirkėja ir galėjo pabandyti padegti namą, nes tarp jos ir Kristinos būta nesutarimų. Kristina ne kartą skundėsi policijai, kad jai buvo grasinta, namas kartą jau buvo padegtas, tačiau neradus įrodymų ikiteisminiai tyrimai buvo nutraukti. Ir tai vyksta jau ketveri metai.

REKLAMA
REKLAMA

Dingo be žinios

Kristina žiniasklaidoje buvo kelis kartus minima ir dar esant gyvam jos vyrui. Vienu metu ji buvo laikoma dingusia be žinios. Kartą R. Grenda Kėdainių policijai pateikė pareiškimą, kuriame parašė, kad vieną naktį, grįžęs iš Minsko, žmonos buvo pavaišintas puodeliu arbatos. Jos išgėręs, pasijuto veikiamas migdomųjų ir užmigo. Kitą dieną jautėsi labai blogai, teko kviesti greitąją. Vyras buvo nuvežtas į ligoninę ir paguldytas į Reanimacijos skyrių.

REKLAMA

Po trijų dienų R. Grenda sugrįžo iš ligoninės namo, tačiau nerado nei žmonos, nei dukros, nei 40 000 litų, kuriuos, kaip pats teigė, buvo pasiskolinęs verslo tikslams iš vienos firmos. Neilgai trukus R. Grenda sužinojo, kad jo dukra yra viename bute Vilniuje. Nuvažiavęs nurodytu adresu mergaitę atrado, o žmona ir pinigai – dingo be pėdsakų.

Buto, kuriame tėvas rado dukrą, šeimininkė pasakė, kad Kristina išsinuomojo patalpas, paliko dukrą ir, pasakiusi, kad eina į parduotuvę, daugiau nepasirodė. Pateikęs šiuos faktus, R. Grenda prašė, kad policija iškeltų žmonai bylą dėl pasikėsinimo jį nužudyti ir vagystės – mat buvo įsitikinęs, jog į arbatą moteris buvo primaišiusi nuodų. O kai nunuodyti vyro nepavyko, pavogė pinigus ir dingo.

REKLAMA
REKLAMA

Tiriant šį įvykį R. Grendos kraujyje stiprių migdomųjų pėdsakų nebuvo rasta, organizmas buvo apnuodytas nežinomos kilmės medžiaga.

Žuvo keturiese

R. Grenda žuvo daugiau kaip prieš dešimtmetį vienoje didžiausių avarijų, įvykusių ant geležinkelio bėgių.

Tą dieną, 2001-aisiais metais, Kėdainių rajone ties Gudžiūnų geležinkelio stotele, pervažoje keleivinis traukinys susidūrė su lengvuoju automobiliu, kuriuo važiavo du vyrai, laikomi vietinio nusikalstamo pasaulio nariais, ir dvi merginos. Visi keturi žuvo vietoje – šilumvežis po smūgio stūmė prieš save automobilio liekanas beveik puskilometrį. Automobilį vairavo Valdas S. (39 m.), pravarde Žąsinas, šalia sėdėjo R. Grenda-Pusrublis (33 m.), o ant galinės sėdynės – Eglė (18 m.) ir šešiolikmetė Erika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitasis traukinys „Baltija“, vykstantis iš Klaipėdos į Vilnių, važiavo apie 90 kilometrų per valandą greičiu. Mašinistai pastebėjo, kad likus puskilometriui iki pervažos, žvyrkeliu lygiagrečiai su traukiniu lekia juodas BMW 524. Traukinio mašinistas greičio nemažino, nes tikėjosi, kad prie pervažos „bemvas“ sustos, tačiau dėl visa ko ūktelėjo traukinio sirena. Tačiau automobilis nesustojo, jo vairuotojas tikėjosi prasmukti traukiniui prieš pat nosį. Šilumvežis trenkėsi į automobilį beveik per jo vidurį. Ant didžiulės, masyvios vagonų prikabinėjimo konstrukcijos, esančios prieš kiekvieną šilumvežį, automobilis tarsi pasimovė ir taip buvo traukinio stūmiamas 440 metrų, kol sąstatas sustojo.

REKLAMA

Įvykio vietoje buvusiems žmonėms iš automobilio liekanų pavyko ištraukti aštuoniolikmetę. Mergina dar buvo gyva, tačiau po minutės kitos užgeso. Likusių žmonių kūnų ištraukti nebuvo įmanoma, todėl teko laukti ugniagesių gelbėjimo komandos su specialia įranga. R. Grenda buvo gavęs stiprų smūgį vagonų kabliu ir, matyt, mirė akimirksniu. BMW ekipažas važiavo iš netoli Vikaičių esančios pirtelės, kurią R. Grenda buvo įsigijęs kartu su vienu gudžiūniškiu.

Užmušė mokytoją

R. Grenda Kėdainiuose buvo žinomas kaip Pusrublis. Jo brolis Egidijus – buvo vadinamas Rubliu. Jiems priklausę kėdainiečiai buvo vadinami Rubliniais. Ši kompanija Kėdainiuose ir rajone aktyviai veikė 1992–1996 metais. Tuo metu čia, kaip ir kituose miestuose, klestėjo tradicinės nusikalstamo pasaulio verslo rūšys: reketas, vagystės iš butų, automobilių vagystės. Miestą valdė Rublinių klanas ir Ventilio grupuotė. Vėliau Rubliniai iš teisėsaugos akiračio dingo, kol 2000-aisiais E. Grenda ir dar keli jaunuoliai pakelės bare „Akimirka“ mirtinai sumušė vieną Josvainių vidurinės mokyklos mokytoją. Kavinėje mokytojas su keturiais draugais gurkšnojo alų. Prie gretimo staliuko gėrė E. Grenda-Rublis. Begeriant kilo konfliktas. Išėję į lauką mokytoją ėmė mušti penkiese – daužė kumščiais bei spardė. Vienas mokytojui bokalu net ausį įpjovė ir į barą grąžino kruviną indą. Kaip nagrinėjant bylą buvo pasakojama Panevėžio apygardos teisme, Rublis pasižymėjo ypatingu žiaurumu. Jis šokinėjo pargriuvusiam vyriškiui ant krūtinės ir galvos.

Baro darbuotojai, radę prie lauko tualeto sudaužytą mokytoją, iškvietė greitąją pagalbą. Vyras buvo išvežtas į Kauno medicinos universiteto klinikas, kur kitą dieną nuo stiprių galvos sužalojimų mirė. E. Grendai Panevėžio apygardos teismas skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę.

Petras KURMELIS

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų