REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Seimas imsis svarstyti dėl "Lietuvos energijos", Rytų skirstomųjų tinklų ir VST sujungimo naujos atominės elektrinės statybai. Tačiau abejonės dėl tokio milžino sukūrimo naudos vartotojams ir šalies ekonomikai - neišsklaidytos.

REKLAMA
REKLAMA

Finansų analitikai atsargiai vertina konsorciumo sukūrimo idėją ir jos naudą Lietuvos ekonomikai bei elektros energijos vartotojams, ketvirtadienį rašo "Verslo žinios".

REKLAMA

Jie įspėja, kad tai gali būti "Vilniaus prekybos" grupės, kuri per jos savininkams priklausančią bendrovę "NDX energija" valdo VST, planas perduoti pastarosios akcijas valstybei už kelis kartus didesnę kainą nei prieš trejetą metų jos buvo įsigytos.

Pasak projektą stumiančių valstybės vyrų, naujame darinyje valstybei priklausys mažiausiai 51 proc. akcijų, o kokia dalis jų atiteks dabartinei VST savininkei bendrovei "NDX energija", priklausysią nuo visų trijų įmonių - RST, "Lietuvos energijos" ir VST nepriklausomo vertinimo rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

"Didžiausia praktinė konsorciumo kūrimo problema yra ta, kaip bus parinktas kriterijus išdalinti naujojo darinio akcijas. Iš esmės yra naudojami du įmonių vertinimo modeliai. Vienu atveju žiūrima į įmonės grynojo turto vertę, bet elektros tinklų atveju turtas - laidai ir įrenginiai - yra mažai likvidūs, todėl bankams toks turtas neįdomus. Greičiausiai įmonės bus vertinamos pagal pinigų srautus, o tai reiškia, kad skirstomieji tinklai, kurie pastaruosius porą metų buvo prastai reguliuojami ir generavo didžiulius pinigų srautus, atrodys gerokai vertingesni už "Lietuvos energiją", - aiškino Lietuvos banko Ekonomikos departamento vadovas Raimondas Kuodis.

Ekspertai sako, kad konsorciumo idėją skubinama įgyvendinti, nes rudenį, prasidėjus naujam reguliavimo laikotarpiui, gali keistis reguliavimo aplinka ir būti apriboti skirstomųjų tinklų pinigų srautai. O tai sumažintų jų dalį naujajame konsorciume.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų