REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo bendrovės dėl taupymo keičia savo elgesį teisinių paslaugų srityje, o jų teisės departamentų vadovai jaučia spaudimą mažinti kaštus. Tai atskleidė teisės leidinio „The Global Legal Post“ kartu su vienu iš didžiausių pasaulinių advokatų kontorų tinklų „TerraLex“, kurį Lietuvoje atstovauja advokatų kontora GLIMSTEDT, atliktas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

„TerraLex“ tyrime 270 įmonių teisės departamentų vadovų visame pasaulyje buvo teirautasi apie tendencijas jų darbe ir santykiuose su advokatų kontoromis.

REKLAMA

Renkantis advokatų kontorą (išorines teisines paslaugas) svarbiausia yra pasitikėjimas. Tyrime pažymėta, jog priklausymas pasauliniam teisinių paslaugų tinklui yra vienas pagrindinių klientų argumentų, renkantis teisės patarėjus užsienyje – tai nurodė 60 proc. Tiesa, šis rodiklis ne pagrindinis - kaip lemiamą rodiklį, renkantis išorines teisines paslaugas užsienyje, tyrime aplenkė tik vietinių kontorų rekomendacijos. Tai pirmiausia įvardijo 67 proc. respondentų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak GLIMSTEDT asocijuotos partnerės Aušros Maliauskaitės, Lietuvoje vyrauja panašios tendencijos, kaip ir pasaulinėje praktikoje.

„Klientai – ne tik vietiniai, bet ir užsienio – dažnai pageidauja fiksuotos paslaugų kainos, rengia vidinius konkursus teisinių paslaugų pirkimui, taip skatindami net ir stambiausias advokatų kontoras siūlyti konkurencingas teisinių paslaugų sąlygas. Palyginimui – Lietuvoje apytiksliai 1060 gyventojų tenka 1 advokatas, Prancūzijoje 1 advokatas – 1403 gyventojų, Jungtinėje Karalystėje – 401 gyventojui, JAV – 265 gyventojams. Kaip tokiai mažai rinkai, advokatų skaičius yra ganėtinai didelis, nors, palyginti su kitomis šalimis – ne pats didžiausias“, – sakė A. Maliauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Maliauskaitė pastebėjo, kad konkurencija teisinėje rinkoje pastaraisiais metais yra gana nuožmi, pastebima, kad pagrindinis klientų lūkestis bendradarbiaujant su advokatų kontoromis yra „daugiau už mažiau“ ir didesnis efektyvumas, tačiau vienas iš kriterijų renkantis kontorą yra ir jos priklausymas tarptautiniams tinklams.

„Lietuvoje yra tik kelios advokatų kontoros, kurios priklauso pasauliniams advokatų kontorų tinklams. GLIMSTEDT priklauso „TerraLex“ tinklui, kuris yra vienas didžiausių pasaulinių teisinių paslaugų tinklų, jis vienija daugiau nei 155 nepriklausomų kontorų iš daugiau nei 100 šalių“, – sakė A. Maliauskaitė, vertindama tyrimo rezultatus. „TerraLex“ tinkle, kuriam priklauso ir GLIMSTEDT, visame pasaulyje dirba virš 17 000 advokatų.

REKLAMA

Pastebėtina, kad klientai advokatų kontoras dažniausiai renkasi stambiems sandoriams/projektams, atstovavimui sprendžiant ginčus arba specifiniams teisiniams klausimams (mokesčių, energetikos, aplinkosaugos, kt.). Tyrimas taip pat atskleidė, kad verslo bendrovės vis aktyviau ieško teisinių priemonių intelektinės nuosavybės apsaugai.

„Įdomu, jog 67 proc. respondentų kaip vieną iš pagrindinių sričių, kuomet reikalinga išorinė teisinė pagalba, nurodė intelektinę nuosavybę ir informacijos technologijas“, – tyrimo rezultatus vertino A. Maliauskaitė.

REKLAMA

„Tiek vertinant tyrimo duomenis, tiek sekant vietines tendencijas, galima daryti išvadą, jog tarptautiniai advokatų ar kontorų reitingai – „Legal 500“, „Chambers and Partners“ bei kiti – tampa vis reikšmingesni pasirenkant advokatų kontorą“, - sakė A. Maliauskaitė.

Tyrimą „The General Counsel Excellence Report 2013“ atliko teisės leidinys „The Global Legal Post“ kartu su vienu didžiausių pasaulinių advokatų kontorų tinklų „TerraLex“. Tyrimą angų kalba galite pasiekti spausdami šią nuorodą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų