REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar veiksmai už akių, ar vis dėlto tik gandai?

Vaikus norima palikti likimo valiai

Evelina MALIAUSKAITĖ

Į Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos pradinių klasių skyriaus aktų salę susirinko visas būrys pasipiktinusių ir už savo vaikų gerovę kovojančių tėvų. Jau kuris laikas sklinda kalbos, kurios neramina pradinukų tėvus, kad buvusią Šilutės pradinę, o dabar Pamario pagrindinės mokyklos pradinių klasių skyrių norima paversti Meno mokykla, vaikus iškelti į Žibų pradinę mokyklą. Besirūpinantys savo mažylių gerove tėveliai bei mokyklos darbuotojai ėmėsi šios problemos sprendimo ir į mokyklą pasikvietė Seimo narį Artūrą Skardžių. Pradinės mokyklos aktų salėje penktadienį vykusiame susirinkime kilo arši diskusija, kurios metu taip ir nepavyko išsiaiškinti, koks vis dėlto ten besimokančių vaikų likimas.

Sprendimų priimta nėra

Vos prasidėjus susirinkimui A. Skardžius patvirtino, kad šiuo metu nėra priimta jokių sprendimų dėl mokyklos iškeldinimo ir viskas tėra gandų lygyje. Anot jo, šiuo metu Šilutės r. savivaldybės administracija tik ieško įvairiausių sprendimų ir jie nebus skubotai priimti neišklausius bendruomenės nuomonės. Tai nenuramino į susirinkimą atvykusių gausybės tėvų ir tik pradėjusį tarti savo žodį Šilutės r. savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Alvidą Šimelionį užvirto klausimų ir priekaištų lavina. „Kaip jūs galite teigti, kad nėra priimta jokių sprendimų? Juk muzikos mokykla parduota, dailės mokykla taip pat. Kaip jūs galite parduoti pastatus, kai nežinote, kur perkelsite ten besimokančius vaikus?“ – vos spėjusį susirinkusiems tarti pasisveikinimo žodį A. Šimelionį užsipuolė viena iš mokyklos mokytojų. Tada ir prasidėjo diskusija, sukėlusi tikrą chaosą mokyklos aktų salėje.

REKLAMA
REKLAMA

Neįmanoma užkelti pianino

Kaip žinia, siekiant išspręsti Šilutės r. vaikų meno mokyklos muzikos ir dailės skyrių patalpose neįsitenkančių vaikų problemą buvo numatyta skyrius perkelti į Žibų pradinės mokyklos trečią ir ketvirtą aukštus. Susidūrus su finansinėmis problemomis iškeldinimas taip ir neįvyko. Nors Meno mokykla jau turėjo veikti naujose patalpose nuo šių metų lapkričio mėnesio, bet neradus finansavimo šaltinio remonto darbai Žibų pradinėje mokykloje sustojo. Susirinkusius tėvelius, mokyklos darbuotojus neramino klausimas, kodėl tos patalpos atrodo tinkamos Pamario pagrindinės mokyklos pradinukams, o Meno mokyklos vaikams per prastos.

REKLAMA

Anot A. Šimelionio, vaikams, kurie nešiojasi sunkius muzikos instrumentus lipti į trečią, ketvirtą aukštus būtų per didelis krūvis, o apie pianino, fortepiono ir kitų didelių instrumentų užgabenimą į viršų nėra nė kalbos. Tik ar kas nors pasidomėjo, kokias sunkias kuprines dabar nešiojasi pradinukai? A. Šimelionio nuomone, Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos pradinukų skyriaus šimtametis pastatas tiesiog spinduliuoja puikia aura menui. Po šio teiginio salėje emocijos tiesiog pratrūko ir įpykę tėveliai ėmė šaukti vienas per kitą.

Ar atitinka higienos normas?

,,Jūs darote sprendimus mūsų mažų pipiriukų sąskaita“, – piktinosi mamos. Jų teigimu, Žibų pradinės mokyklos patalpos, į kurias svarstoma perkelti pradinukus, net neatitinka higienos reikalavimų. Ten nėra nei aktų salės, nei sporto salės, nei valgyklos. Tiesa, sporto salė yra, bet norėdami į ją patekti vaikai turi pėdinti per lauką nemažą atstumą. Be to, toje salėje sportuoja Šilutės Vydūno gimnazijos bei Žibų pradinės mokyklos mokiniai, viešosios įstaigos „Šilutės sportas“ sportininkai ir vaikų sporto mokyklos boksininkai. Tad kur turės tilpti Šilutės pagrindinės mokyklos skyriaus pradinukai? Išklausęs tėvelių priekaištus A. Šimelionis patvirtino, kad Žibų pradinės mokyklos patalpos vis dėlto atitinka higienos normas, aktų salė nors ir maža, bet yra, klasės erdvios – puikios sąlygos pradinukų mokymuisi. A. Šimelionis ramino tėvus, kad jeigu mokykla bus perkelta į kitas patalpas, vaikai, kurie norės tęsti mokslus aukštesnėse klasėse Pamario pagrindinėje mokykloje, galės drąsiai tai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Neramina tiek vaikų ateitis, tiek investuotos lėšos

Nenuostabu, kad tėvai rūpinasi savo vaikų ateitimi ir siekia, kad jie gautų kuo geresnį išsilavinimą. Pasipiktinimas siūlimu perkelti pradinukus į kitą mokyklą kilo ir dėl to, kad tėvai investavo nemažus pinigus tam, jog vaikams būtų sudarytos kuo geresnės sąlygos – rinko lėšas klasių remontui, siuvosi brangias uniformas. Ar kas nors grąžins jiems išleistus pinigus, jei sprendimas bus priimtas? „O kas sakė, kad vienoje mokykloje negali būti dvi uniformos.

Visai gražu“, – gynėsi A. Šimelionis. Akivaizdu, kad tėvai, kurie išleido savo mažylius mokytis, galėjo rinktis į kurią mokyklą juos vesti ir pasirinko variantą, kuris jiems atrodė geresnis. „Vaikai pergyvena, nežino kaip viskas bus. Jie jau apsipratę su šia mokykla, jiems čia jauku ir gera. Ar kas nors apie juos pagalvoja? Kas svarbiau – pradinis, pagrindinis ugdymas ar užklasinės veiklos lavinimas? Ar žmogus visai nesvarbus, jei yra siekiama tik sutaupyti?“ – piktinosi salėje susirinkusios mamos. A. Šimelionis stengėsi raminti kylančias aistras vis primindamas, kad jokių sprendimų nėra priimta ir net nepradėti daryti skaičiavimai, kiek lėšų reikėtų tokiems pokyčiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuogąstauti dar anksti

Atsistojęs tarti žodžio Pamario pagrindinės mokyklos direktorius Jonas Bendžius atrodė kiek nustebintas Seimo nario A. Skardžiaus apsilankymu ir salėje kilusiomis aistromis. „Jeigu mokyklos direktorius paskutinis sužino, kad diskusijai yra pakviestas Seimo narys, tai reiškia, kad kažkas yra negerai. Žinoma, aš nesidžiaugiu, kad yra keliama tokia idėja, bet nesidžiaugiu ir tuo, kas vyksta dabar“, – teigė J. Bendžius. Anot jo, buvo sutarta susitikti mokyklos darbuotojams bei atstovams iš tėvų pusės ir ramiai aptarti šį klausimą, o vėliau kreiptis į vietos politikus – Meno mokyklai taip pat reikia surasti patalpas ir vykusi diskusija kol kas yra beprasmė. Tačiau Seimo narys A. Skaržius nebuvo linkęs sutikti su direktoriaus nuomone, kad geriausia eiti biurokratiniu keliu. Jis siūlė deleguoti keletą tėvų, kad jie dalyvautų kuomet miesto valdžia svarsto tokius klausimus – būtų išklausomi ir jų norai bei siūlymai.

REKLAMA

Tiek pradinis, tiek užklasinis ugdymas yra svarbūs. Nors pradinis ugdymas trunka ilgiau – vaikai mokykloje praleidžia beveik visą dieną, bet ir užklasiniam lavinimuisi turi būti sudarytos sąlygos. Kad ir koks būtų sprendimas, šį klausimą reikėtų išspręsti taip, kad nei Pamario pagrindinės mokyklos pradinukai, nei Meno mokykloje besimokantys vaikai neliktų nuskriausti. Nors ir nuogąstauti vieniems ar kitiems dar anksti, bet ir ne per vėlu – sprendimų dar nėra. Visų svarbiausi šioje situacijoje turėtų būti vaikai, nes jie – mūsų ateitis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų