REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos Uralo regione netoli Čeliabinsko miesto narai trečiadienį ištraukė iš vieno ežero anksčiau šiais metais nukritusio meteorito nuolaužą, sveriančią apie 570 kilogramų, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

REKLAMA
REKLAMA

Didelis meteoritas, kurio skersmuo, kaip manoma, buvo apie 20 metrų, vasario 15-ąją sprogo virš Čeliabinsko. Sprogimo banga apgadino pastatus ir išdaužė langus, sužalodama daugiau nei 1 500 žmonių.

REKLAMA

Kaip praneša naujienų agentūra „Interfax“, trečiadienį iš Čebarkulio ežero ištraukta šio meteorito nuolauža, kuri yra didžiausia iš iki šiol aptiktų, suskilo į bent tris dalis. Jos tikslaus svorio nustatyti nepavyko – sulūžo svarstyklės.

Čeliabinsko valstybino universiteto katedros docentas Sergejus Zamozdra patvirtino, kad ta nuolauža yra meteoritas.

„Pagal pirminės apžiūros rezultatus ir akmeniniams meteoritams būdingus požymius, galima pasakyti, kad ši nuolauža yra Čeliabinsko meteorito fragmentas. Ji padegta storu apsilydžius luobu; gerai matosi rūdys ir daug įdubimų. Tai stambiausias meteorito fragmentas – ko gera, jis pateks į dešimties stambiausių kada nors (Rusijoje) rastų meteoritų dešimtuką“, – nurodė mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, iškeltos nuolaužos svorį nustatyti svarbu, nes tai atveria galimybę apskaičiuoti į Žemės atmosferą įskriejusio dangaus kūno pradinę masę ir patikrinti mokslinių skaičiavimų modelius.

S. Zamozdra sakė, kad šią nuolaužą planuojama eksponuoti vietos kraštotyros muziejuje. Taip pat bus paimtas nedidelis meteorito mėginys, kurio mineralų sudėtis bus išanalizuota rentgenografijos metodu.

Meteorito nuolauža iš ežero buvo keliama siaučiant audrai. Pasak šį projektą vykdžiusios bendrovės „Aleut“ techninio direktoriaus Maksimo Šipulino, specialistai atsižvelgė į galinčius pablogėti orus ir ankstesnę dieną nutempė akmenį arčiau kranto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad meteoritas buvo giliai įsmigęs į ežero dugną 20 metrų gylyje po vandeniu.

„Darbai buvo itin sudėtingi, nes buvo nustatytas reikalavimas iškelti meteoritą nesudrumsčiant vandens, kad nebūtų pakenkta žuvivaisai“, – sakė M. Šipulinas.

Pasak jo, „Aleut“ nesieks iškelti iš ežero dugno smulkesnių meteorito nuolaužų.

Vykdant paieškas, narai iškėlė 12 kitų nuolaužų, iš kurių penkios buvo pripažintos meteorito fragmentais.

Šis meteoritas buvo didžiausias dangaus kūnas, smogęs mūsų planetai nuo 1908 metais įvykusio vadinamojo Tunguskos meteoroido sprogimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų