REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokia ta realybė: beveik 7 tūkst. studentų prašo valstybės paramos

Pinigai – ir studijoms, ir pragyvenimui

Laikai, kai studentai sukdavosi iš sunkios padėties kaip išmanydami, – praeityje. Dabar finansinio nepritekliaus problemos sprendžiamos kiek kitokiais, tačiau gana efektyviais būdais.

Laikai, kai studentai sukdavosi iš sunkios padėties kaip išmanydami, – praeityje. Dabar finansinio nepritekliaus problemos sprendžiamos kiek kitokiais, tačiau gana efektyviais būdais.

REKLAMA

Šiam rudens semestrui buvo pateikti 7 254 prašymai dėl valstybės remiamos paskolos. Iš jų net 6 864 atitiko būtinus kriterijus, todėl prašymų autoriai netrukus galės kreiptis į banką ir gauti išsvajotą paramą.

Balsas.lt pasidomėjo, kokiu tikslu dažniausiai studentai skolinasi pinigų iš valstybės. Pasirodo, yra trys pagrindinės kryptys, į kurias investuojami valstybės skolinti pinigai. Kad būtų paprasčiau susigaudyti, kiek tokių paskolų yra įprastai išduodama, pateikiame 2012 ir 2013 metų rudens semestro duomenų palyginimą.

Praėjusių metų rudens semestrui dėl valstybės remiamų paskolų buvo pateiktos 7 587 paraiškos. Iš jų studijų kainai apmokėti – 4 909, gyvenimo išlaidoms padengti – 2 619 ir dalinėms studijoms finansuoti – 37. Tiesioginės valstybės paskolos prašė – 22 studentai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet dėl valstybės remiamos paskolos buvo pateiktos 7 254 paraiškos: studijų kainai – 4 965, gyvenimo išlaidoms – 2 251, dalinėms studijoms – 23. Dėl valstybės paskolos studijų įmokoms pateikta 15 paraiškų.

REKLAMA

Valstybinio studijų fondo viešųjų ryšių atstovė Dovilė Cicėnaitė atkreipė dėmesį, kad studentai, kuriems paskirta paskola, nuo spalio 17 d. iki lapkričio 14 d. galės pasirašyti paskolos sutartis, o galutinis paskolų gavėjų skaičius paaiškės tik po sutarčių pasirašymo termino pabaigos.

„Praėjusiais metais rudens semestrą prieš sutarčių pasirašymą buvo atrinktos 7 122 studentų paraiškos (iš 7587 gautų) valstybės remiamoms paskoloms gauti. Prašoma suma viršijo 36 mln. litų. 3 studentai turėjo galimybę sudaryti valstybės paskolos sutartį studijų įmokai gauti.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės paskolų poreikis siekė 1 560 litų. Tačiau 2012 metų rudenį buvo pasirašytos tik 6 094 paskolų sutartys. Kaip matote, nemažai paskolų sutarčių liko nepasirašyta (daugiau kaip 1 tūkst.), tad neaišku, kaip bus šiemet.“

Atkreiptas dėmesys, kad studentas gali imti ne vieną paskolą. Pavyzdžiui, jis gali imti paskolą studijų kainai ir gyvenimo išlaidoms apmokėti. Todėl įvardyti skaičiai rodo ne studentų, o pačių paraiškų skaičių. Beje, bendra paskolų suma, neįskaičiuojant palūkanų, negali viršyti 50 050 litų.

„Dar vienas svarbus dalykas. Atsižvelgiant į kriterijus, paskolos skirtos ne visiems. Prašymai nepatenkinti studentams, nevykdžiusiems įsipareigojimo laiku mokėti įmokas pagal anksčiau sudarytas paskolų sutartis, išėjusiems akademinių atostogų, nutraukusiems ar sustabdžiusiems studijas, atsisakiusiems paskolos arba tiems, kurie neturėjo teisės gauti atitinkamos rūšies paskolą“, – teigė D. Cicėnaitė.

Paskolų dydžiai:

1. Paskola studijų kainai – maksimali suma už vienerius metus mokama studijų kaina.

2. Paskola gyvenimo išlaidoms daugiausiai gali siekti 6 500 litų.

3. Paskola dalinėms studijoms pagal tarptautines (tarpžinybines) sutartis. Šios paskolos maksimali suma yra 7 800 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų