REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiasis šių metų ketvirtis Lietuvos biurų rinkoje pagaliau pasižymėjo pasiūlos pokyčiais ne tik sostinėje, bet ir kituose Lietuvos didmiesčiuose. Skelbiama naujausioje nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Lietuvos komercinio NT 2013 m. III ketvirčio apžvalgoje.

REKLAMA
REKLAMA

Net po ketverių metų pertraukos Kaune buvo atidarytas naujas biurų pastatas. Šalia prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ iškilo apie 15 000 m2 naudingo biurų ploto „Senukų“ administracinis pastatas. Tai yra didžiausias šiuolaikinis biurų pastatas Kaune. Atsižvelgiant į tai, kad jame įsikurs tik „Senukų“ administracijos darbuotojai, naujasis objektas rimtesnės įtakos pasiūlos rodikliams Kauno biurų rinkoje neturi, tuo tarpu užimtumo statistiką paveikė teigiamai. „Ober-Haus“ duomenimis, bendra modernių biuro patalpų pasiūla Kauno mieste išaugo penktadaliu iki 84 900 m2.

REKLAMA

„Ober-Haus“ Kaune ir toliau fiksuoja sparčiai mažėjantį laisvų biuro patalpų kiekį. Palyginti su Vilniumi ir Klaipėda, jis išlieka pats žemiausias. Per trečiąjį šių metų ketvirtį laisvų patalpų rodiklis Kaune sumažėjo nuo 3,6% iki 1,8%, o bendrą laisvų patalpų kiekį sudaro tik 1550 m2. „Nepaisant geros užimtumo statistikos, plėtotojai dar nėra ryžtingai nusiteikę pradėti naujų projektų statybas. Modernių biuro patalpų poreikis bei nuomos kainos Kaune dar per mažos, kad plėtotojai galėtų priimti esminius sprendimus“, - teigia Saulius Vagonis, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje taip pat fiksuojamas žemiausias laisvų biuro patalpų rodiklis per pastaruosius 6 metus. Sostinėje per trečiąjį šių metų ketvirtį „Ober-Haus“ duomenimis, laisvų patalpų lygis sumažėjo nuo 6,6% iki 5,9%, o bendras laisvų patalpų kiekis rinkoje smuktelėjo iki 27 400 m2. Šiuo metu A klasės verslo centruose laisvos patalpos sudaro 3,5%, B klasės – 7,4%. Per trečiąjį šių metų ketvirtį jau veikiančiuose Vilniaus verslo centruose iš viso buvo išnuomota beveik 6300 m2 biuro patalpų. „Ober-Haus“ skaičiuoja, kad per devynis šių metų mėnesius iš viso Vilniaus verslo centruose buvo išnuomota 24 600 m2, arba 19% mažiau nei per 2012 m. tą patį laikotarpį. Klaipėdoje laisvų patalpų lygis išlieka aukščiausias ir sudaro net 17,9%. Bendras laisvų patalpų kiekis uostamiesčio moderniuose verslo centruose sudaro 10 800 m2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per trečiąjį šių metų ketvirtį biurų nuomos kainos augo Vilniuje ir Kaune. „Ober-Haus“ skelbia, kad sostinėje A ir B klasės biuro patalpų nuoma vidutiniškai brango 2-3% (apie 1 Lt/m2). Šiuo metu A klasės patalpų nuoma siekia 40-50 Lt/m2, B klasės – 27-36 Lt/m2. Kaune nuomos kainos vidutiniškai ūgtelėjo 3-4% ir šiuo metu už A klasės patalpas prašoma 28-37 Lt/m2, o už B klasės - 16-23 Lt/m2. Klaipėdoje biurų nuomos kainos išliko nepakitusios: A klasė - 24-38 Lt/m2 ir B klasė – 15-22 Lt/m2.

Modernių prekybinių patalpų sektoriuje taip pat sulaukta naujienų. Šių metų rugpjūčio mėnesį Kaune atidarytas naujas „Vičiūnų“ įmonių grupės valdomas prekybos centras, kurio naudingas prekybinis plotas siekia 7200 m2. Tuo tarpu Vilniuje rugpjūtį duris atvėrė pirmasis Baltijos šalyse „IKEA“ prekybos centras, kurio bendras plotas sudaro 26 500 m2.

REKLAMA

Palyginus Lietuvos didmiesčius pagal prekybos centrų plotą*, tenkantį miesto gyventojams,  „Ober-Haus“ duomenimis, ir toliau pirmauja Šiauliai - 1000-čiui šiauliečių tenka 1144 m2 ploto. Į antrą vietą pakilo Klaipėda, kur 1000-čiui gyventojų tenka 776 m2 prekybinio ploto. Likusieji didieji Lietuvos miestai rikiuojasi taip: Vilnius, Kaunas ir Panevėžys, atitinkamai 751 m2, 699 m2 ir 548 m2.

Pasak S. Vagonio, reikia atkreipti dėmesį, kad didelę įtaka šiems rodikliams turi ir sparčiai mažėjantis gyventojų skaičius. Oficialioji statistika skelbia, jog sostinėje per pastaruosius 5 metus gyventojų skaičius smuko apie 1%, kai Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje šis neigiamas rodiklis siekia apie 8-10%. „Tikėtina, kad rinkoje ir toliau išsilaikys nuo 2009-2010 m. vyraujančios prekybos centrų plėtros tendencijos. Bus statomi nedideli ar vidutinio dydžio prekybos tinklų centrai ir galima vieno ar kito didesnio tradicinio prekybos centro plėtra sparčiau besiplečiančiose miesto zonose, pvz. prekybos centras šalia „IKEA“, prekybos centras šalia vakarinio aplinkkelio „Olinda“ ir pan.“, - komentuoja „Ober-Haus“ specialistas.

REKLAMA

Šiuo metu „Ober-Haus“ stebi itin aukštą prekybos centrų ir pagrindinių prekybinių gatvių užimtumą. Pavyzdžiui Vilniaus prekybos centruose ir pagrindinėse prekybinėse gatvėse (Gedimino pr., Pilies g., Didžioji g., Vokiečių g.) laisvų patalpų kiekis siekia tik 3%. Įvertinus 2009-2010 m. krizės įkarštyje fiksuotus rodiklius, kai prekybos centruose laisvos patalpos sudarė apie 5%, о prekybinėse gatvėse - net 15-20%, tai dabartinė situacija, pasak S. Vagonio, yra gera ir leidžia patalpų savininkams generuoti didesnes nuomos pajamas.

Didžiausias prekybinėse gatvėse patalpų nuomos kainų augimas stebimas Vilniuje, kur per 2012 metus kainos vidutiniškai išaugo 15%, o per pirmuosius tris šių metų ketvirčius jos vidutiniškai ūgtelėjo dar 5%. Kituose Lietuvos didmiesčiuose, „Ober-Haus“ duomenimis, šiais metais tokių prekybinių patalpų kainos išliko stabilios. Vidutinio dydžio (apie 100-300 m2) prekybinių patalpų nuomos kainos pagrindinėse prekybinėse Vilniaus gatvėse šiuo metu siekia apie 55-130 Lt/m2, Kaune - 30-60 Lt/m2, Klaipėdoje – 20-45 Lt/m2, o Šiauliuose ir Panevėžyje – 15-35 Lt/m2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų