REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius teigia negalintis atsakyti, kada bus baigtos derybos su „Gazprom“, tačiau jis mato kitų būdų, kaip galima sumažinti šildymo sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Interviu LRT radijui Ministras Pirmininkas teigė, kad vis dar laukiama atsakymo iš Rusijos dujų milžinės „Gazprom“.

REKLAMA

„Esame jiems išsiuntę raštą, kuriame yra išdėstyti mūsų atsakymai į ankstesnes vykusias derybas, jų raštiškai pateiktus norus bei pageidavimus. Tikimės, artimiausiu metu sulauksime vienokio ar kitokio turinio atsakymų, nes mūsų tikslas yra derėtis dėl teisingesnės kainos, tai reiškia, dėl mažesnės dujų kainos Lietuvai“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras viliasi, kad „blaivus protas nugalės, nes pagal atliktą analizę bei surinktą informaciją, kitoms šalims gamtinės dujos parduodamos mažesne kaina“.

REKLAMA
REKLAMA

LRT radijo žurnalistės paklaustas, ar šalies gyventojai jau turi susitaikyti su esamomis šildymo sąskaitomis, premjeras atsakė, kad „vis dar dirbama su šiuo šildymo sezonu“.

Pasiteiravus, kodėl neįvykdyti pažadai sumažinti šildymo sąskaitas dar iki šio šildymo sezono pradžios, A. Butkevičius teigė, kad tai – žurnalistų interpretacijos.

„Aš kėliau tikslą, kad būtų labai gerai, jei pavyktų susitarti. Manau, kiekvienas turi iškelti tikslą, jei eini derėtis. Kitu atveju, gal nereikėtų derėtis, o sėdėti ramiai, gauti atlyginimą ir nieko nesiekti. Bet kada susiderėsime, negaliu atsakyti, bet derybas turime, visuomenei pateikėme informaciją, nors yra daug politinių žaidimų“, – LRT radijui kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro Pirmininko teigimu, yra ir kitų būdų sumažinti šildymo sąskaitas: „Savivaldybės dalyvauja kai kuriuose projektuose teikiant paraiškas Aplinkos ir Ūkio ministerijoms dėl šilumos ūkio gamybos pertvarkos bei šilumos inžinerinių tinklų rekonstravimo. Ūkio ministerijai paraiškų vertinimas jau pasibaigė, yra paskirti apie 55 mln. Lt. šilumos ūkio katilų pertvarkymui, pereinant nuo mazuto arba gamtinių dujų suvartojimo prie biomasės vartojimo.

Kitas kelias numatytas Aplinkos ministerijoje. Paraiškų teikimas taip pat vyksta dėl šilumos ūkio gamybos pertvarkos. Manau, kai savivaldybės įsisavins lėšas, skiriamas iš struktūrinės paramos, kaina sumažės 5-10 proc., kai kur – iki 20 proc.“, – pažymi A. Butkevičius.

REKLAMA

Anot premjero, ketvirtadienį sostinėje bus pasirašytas susitarimas tarp „Lietuvos energijos“ ir savivaldybės dėl Vilniaus termofikacinės elektrinės Nr. 3 perdavimo „Lietuvos energija“. „Lietuvos energija“ ir savivaldybė dalyvaus paraiškos teikime dėl struktūrinės paramos objekto rekonstrukcijai. Šio projekto įgyvendinimas užtruks apie 2,5 m. „Tikimės, kad po jo sėkmingo įgyvendinimo, jei dujų kaina ir nesikeistų, Lietuvos miestų gyventojams šilumos kaina sumažėtų iki 25 proc.“, – skaičiuoja Ministras Pirmininkas.

Jo teigimu, analizuojamas klausimas ir dėl elektros energijos kvotos sumažinimo Vilniaus ir Kauno termofikacinei elektrinei, kuri kartu gamina šilumos ir elektros energiją. „Tai čia dar yra tam tikri rezervai, bet šiandien dar neturime atsakymų, kaip galėtų sumažėti [kaina]“, – aiškina A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų