REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zinaida Paškevičienė, Giedrius Vitkauskas, LRT televizijos laida „Panorama“, LRT.lt

Vienas iš pavyzdžių, kaip netinkamai naudojamos ES paramos lėšos, šiandien galėtų būti šalia Šiaulių privačiame miške įrengtas parkas, apaugęs žolėmis ir daugiausiai lankomas ne gryno oro ištroškusių miestiečių, o naktimis norinčio pasilinksminti jaunimo. Už tai gali būti pareikalauta iš verslininko europinę paramą sugrąžinti.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės poreikiams skirtą miško parką šalia Šiaulių nėra taip paprasta surasti – kad čia panaudota beveik 300 tūkstančių litų europinės paramos, išduoda tik prie pat jo pastatyta informacinė lenta. Žmonės sako, kad parkas apleistas ir apžėlęs.

REKLAMA

Prieš trejus metus privačiame miške įrengtoje poilsio zonoje pažvyruoti takai, tačiau kai kurios pavėsinės suniokotos, pilnos šiukšlių, mediniai tilteliai per tvenkinius sutrūniję, nesaugūs.

„Pati aplinka rodo, kad jis nelankytinas. Juk šito parko esmė – kad čia ateitų vaikučių, mamyčių, kad čia būtų šiauliečių“, – teigia dizaineris Vilius Puronas.

Parko savininkas sako nusivylęs idėja įkurti žmonėms parką, tačiau tikina, esą teritorija neapleista.

REKLAMA
REKLAMA

Miškas turi būti miškas, turi augti žolė, želti natūrali gyvybė, medžiai – taip aš jį įsivaizduoju. O kad galėtų dar ir kitokios žaidybinės funkcijos turėti, kad būtų kažkokie atrakcionai, tai nėra miško paskirtis. Jeigu yra poreikis, galima ir tą padaryti, bet norėčiau, kad čia gyventų paukščiai, varlytės, žvėrys, kad būtų lapų, medžių ir gryno oro“, – aiškina miško parko savininkas Pranas Čepulis.

Pasak Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovų, ar ES paramos gavėjas laikosi įsipareigojimų, kontroliuojama penkerius metus. Neseniai pasitikėjimo linija gavus informaciją, bus tikrinamas ir šis parkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visais atvejais, kai pasitvirtina informacija apie pažeidimus, galimos trys sankcijų rūšys: paramos neskyrimas, jos sumažinimas ar susigrąžinimas. Šiuo atveju parama išmokėta ir, jeigu bus nustatytas sutarties pažeidimas, galima snakcija – paramos susigrąžinimas“, – teigia Nacionalinės mokėjimo agentūros Projektų administravimo skyriaus vedėja Genovaitė Beniulienė.

Tačiau parko savininkas šiuo metu nieko nežada daryti, tik pasibaigus sutarties terminui, kai jau nebeliks grėsmės grąžinti esą netinkamai panaudotus pinigus, sako parką bandysiantis sutvarkyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų