REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besislapstantis JAV žvalgybos paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) perspėjo apie pavojus demokratijai, paskelbęs pirmąjį vaizdo įrašą nuo rugpjūčio, kai Rusija jam suteikė laikiną prieglobstį.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu nesuprasime mūsų vyriausybės politikos ir programų, negalėsime išreikšti savo sutikimo joms reguliuoti“, – E.Snowdenas sakė viename trumpų vaizdo įrašų, kurie buvo paskelbti portale „WikiLeaks“ penktadienio vakarą.

REKLAMA

Ši prieš vyriausybių slaptumą nusistačiusi organizacija nurodė, kad minėti vaizdo įrašai buvo nufilmuoti trečiadienį, kai E.Snowdenas susitiko su keturiais buvusiais JAV žvalgybos darbuotojais ir aktyvistais, dabar raginančiais žvalgybos darbą derinti su etika.

Buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) IT kontraktininkas E.Snowdenas yra ieškomas Jungtinių Valstijų dėl šnipinėjimo ir kitokių kaltinimų, kai jis nutekino informacijos apie Vašingtono vykdomos didžiulio masto elektroninio šnipinėjimo programas.

REKLAMA
REKLAMA

E.Snowdenas, kuris tuose vaizdo įrašuose matomas vilkintis juodą kostiumą ir mėlynus marškinius be kaklaraiščio, atrodė atsipalaidavęs ir vėl kalbėjo apie NSA veiklos keliamus pavojus, aiškindamas, kad beatodairiškas šnipinėjimas yra „labai skiriasi“ nuo teisėtų programų.

„Tai tam tikras masinio stebėjimo tinklas, kuris užgriebia ištisas visuomenes ir kurio akis mato viską – netgi tai, ko jam nereikia“, – teigė amerikietis.

„Žmonės visame pasaulyje suvokia, kad tos programos nedaro mus saugesnius – jos kenkia mūsų ekonomikai, riboja mūsų galimybę pasisakyti, galvoti, gyventi, būti kūrybingais, palaikyti santykius, laisvai susisaistyti“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įrašuose E.Snowdenas ir keturi buvę JAV vyriausybės darbuotojai matomi besišnekučiuojantys ir besišypsantys per pietus prabangiai įrengtame kambaryje nežinomoje vietoje.

Tą vakarą buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) analitikas Ray McGovernas (Rėjus Makgovernas) įteikė E.Snowdenui apdovanojimą – simbolinę žvakę – už „principingumą žvalgyboje“.

„Esame įsitikinę, kad kiti, turintys panašų moralinį pagrindą, paseks jo pavyzdžiu, nušviesdami tamsius kampus ir atskleisdami nusikaltimus, kurie kelia pavojų mūsų, laisvų piliečių, teisėms“, – „WikiLeaks“ citavo R.McGoverną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų