REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universitetas, gruodžio 8-ąją ketinantis į kosmosą iškelti pirmąjį lietuvišką palydovą, paskelbė jo iškėlimo į erdvę konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkursas paskelbtas ketvirtadienį, pasiūlymų jam laukiama iki spalio 22 dienos. Jo sąlygose numatyta, kad palydovo - kubo formos dėžutės - tūris be ryšio antenų sieks 1000 kubinių centimetrų, svoris - iki 2 kilogramų.

REKLAMA

Projekto atstovai anksčiau skelbė, kad ketinama bendradarbiauti su privačia kompanija „Nanoracks“, kuri gabena mokslinius krovinius į Tarptautinę kosminę stotį.

Pasak jų, JAV biudžeto krizė ir sutrikusi Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) veikla nepaveiks Lietuvoje kurto palydovo „LituanicaSAT-1" skrydžio, o starto data nesikeičia - gruodžio 8 diena.

Numatyta, kad spalio 17 dieną palydovas bus išsiųstas į JAV, lapkritį bus atliekami jo bandymai NASA, o lapkritį turėtų būti gautas ir NASA saugumo komisijos leidimas skristi į kosmosą. „LituanicaSAT-1“ projektą vertina NASA Tarptautinės kosminės stoties krovinių saugumo komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Palydovas iš Volopo salos skrydžių centro bus iškeltas į kosmosą. Anot projekto organizatorių, „LituanicaSAT-1“ iškeliavus į Žemės orbitą, ryšio priemonėmis bus perduoti pirmieji lietuviški žodžiai iš kosmoso, teigiama, kad taip pat pirmą kartą Lietuvoje buvo sukurta visa palydovo misijos palaikymui reikalinga antžeminė infrastruktūra.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų