REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien dažnas jaunuolis pririnkęs maišelį šiukšlių per akciją „Darom“ ar užrišęs muzikos festivalio juostelę bilietą nusipirkusiam draugui laiko save savanoriu. Tačiau, kas iš tikrųjų yra savanoris? Nuolat visuomenei padedantis altruistas ar kartas nuo karto nemokamai savą aplinką tvarkantis jaunuolis? 2012 m. atlikto Jaunimo problematikos tyrimo duomenimis mažiau nei 30 proc. moksleivių dalyvauja kokių nors visuomeninių organizacijų veikloje. Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus Mindaugo Kuliavo teigimu, daugiau nei 60 proc. jaunuolių nesidomi partijų veikla ir šalies politiniu gyvenimu. Tačiau, M. Kuliavas tikina, kad situacija kasmet tik gerėja. Vien pernai metais beveik 60 proc. moksleivių dalyvavo vietos bendruomenių veikloje, kai tuo tarpu prieš 5 metus šis skaičius buvo perpus mažesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Realybė kiek kitokia. Užtenka apsilankyti bet kurioje Lietuvos mokykloje ir paprašyti pakelti rankas tų moksleivių, kurie savanoriauja. Iškils toks pat rankų miškas, kaip per organinės chemijos pamoką prie lentos atsakinėti pakvietus savanorį. „Tikrai neičiau rinkti šiukšlių, jei mokykloje nelieptų to daryti. Turiu kur kas įdomesnės veiklos, nei rinkti kažkieno prie ežero paliktus alaus butelius“ – pasakoja moksleivė Indrė. Mergina tikina, kad ir pats gatvių bei aplinkos tvarkymas yra gėdingas. „Žinot, šluoti gatves daugumai atrodo netinkamas darbas, nes tą dažniausiai daro ne patys protingiausi žmonės, todėl tikrai nenorėčiau, kad mano klasiokai matytų, kaip aš šluoju gatvę ar esu priversta rinkti šiukšles“. Pavyzdžiui Gabrielė kiekvieną vasarą savanoriauja įvairiuose Lietuvos festivaliuose. „Savanoriauti man labai patinka. Jei ne įvairiausios savanorystės programos, tai vargu ar sugebėčiau per vasarą aplankyti net po kelis festivalius, bendrauti su gausybe skirtingų žmonių. Tikrai ten nevažiuoju rinkti šiukšlių ar valyti kilnojamų tualetų, važiuoju nemokamai pasilinksminti“ – atvirauja mergina.

REKLAMA

Tačiau egzistuoja jaunuolių laužančių visus stereotipus ir einančių prieš srovę. Jie ne tik dirba „iš idėjos“, negalvoja apie materialų atlygį, bet ir gauna didžiulį „bonusą“ gyvenime reikalingų įgūdžių. Juk ne visi yra tiek užimti, kad negalėtų pakelti šiukšlės savo kieme ir tikrai ne visiems yra įdomūs festivaliai. „Šiuolaikinis jaunimas yra toks pats, koks buvo ir prieš tūkstantį metų. Jauni žmonės ieško savo vietos gyvenime, protestuoja prieš vyresniuosius, įsimyli, patiria pirmuosius nusivylimus ir pergales. Tai nesikeis niekada, kol egzistuos pasaulis“ – įsitikinęs dainininkas Andrius Mamontovas. „Jaunimas yra ir dabarties, ir ateities resursas. Svarbu, kad jis būtų aktyvus ir dalyvautų sprendimų priėmime bei ateities kūrime“ – tikina M. Kuliavas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Pažįstu šimtus jaunuolių iš visos Lietuvos, kurie aukoja savo laiką kitiems“ – teigia Jaunimo mugės organizatorius, Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ (KLAS) pirmininkas Michailas Denisenko. „Tie jaunuoliai laužo stereotipus, kad jaunimas domisi tik savo reikalais ir nėra aktyvus. Savanorystė, kaip fenomenas taip įtraukia jaunus žmones, kad jie netgi praranda laiko suvokimą“. M. Denisenko pasakoja, kad savanoriaujant yra išmokstama įvairiausių dalykų. „Per daugiau nei 10 savanoriavimo metų aš ne tik susiradau begalę draugų visame pasaulyje, bet ir pavyzdžiui: išmokau, kaip gauti vieną laisvą dieną absoliučiai visiems Klaipėdos miesto moksleiviams“ – šypsosi KLAS‘o pirmininkas. Šiemet Jaunimo mugė bus milžiniška. „Mugėje dalyvaus tiek daug skirtingų organizacijų, kad net sunku įsivaizduoti. Visi žino, kas yra skautai ar Raudonasis kryžius, tačiau retas kuris yra girdėjęs apie kitas nevyriausybines organizacijas. Tad mugė yra puiki proga, ne tik susiburti ir netradiciškai praleisti laiką, bet ir sužinoti šį tą naujo apie savanorystę“. A. Mamontovo nuomone savanorystė yra itin pozityvus dalykas. „Tai puikus būdas, išbandyti save įvairiose veiklose, įgyti patirties ir užmegzti naudingas pažintis. Blogiausia – abejingumas ir laukimas, kol tavo problemas išspręs kas nors kitas. Jaunimo rengiamos mugės yra viena iš aktyvaus dalyvavimo gyvenime formų. Ir tai yra puiku“ – džiaugiasi muzikantas.

Klaipėdos Jaunimo mugė jau spalio 11 d. 12 val. LCC tarptautiniame universitete, Michealsen centre.

Ieva Augytė, KLAS informacija  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų