REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Literatūros Nobelio premija atiteko kanadietei A. Munro

Rašytoja apdovanota už apsakymus, atskleidžiančius žmogaus būklės trapumą

2013 metų Nobelio premija literatūros srityje atiteko kanadietei Alice Munro, ketvirtadienį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija. Rašytoja bus apdovanota 925 tūkstančiais eurų.

2013 metų Nobelio premija literatūros srityje atiteko kanadietei Alice Munro, ketvirtadienį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija. Rašytoja bus apdovanota 925 tūkstančiais eurų.

REKLAMA

Kaip ketvirtadienį paskelbė premijos komiteto atstovas, A. Munro Nobelio literatūros premija yra apdovanojama už apsakymus, atskleidžiančius žmogaus būklės trapumą. Rašytoja pagerbta kaip „šiuolaikinio apsakymo žanro meistrė“.

Akademija pažymėjo, kad A. Munro apysakų veiksmai dažnai vyksta mažuose miesteliuose, kur kova už socialiai priimtiną egzistavimą dažnai padaro santykius įtemptus ir sukelia moralinių konfliktų – problemų, kylančių iš kartų skirtumų ir nesuderinamų gyvenimo siekių. A. Munro yra trylikta moteris ir pirmoji kanadietė, kuri gavo literatūros Nobelio premiją.

Mūsų laikų Čechovu vadinama A. Munro anksčiau, 2009 metais, jau buvo apdovanota Bukerio premija už viso gyvenimo nuopelnus. Kanadietė taip pat yra tris kartus apdovanota Kanados literatūros premija.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai premija kanadietei bus įteikta gruodžio 10 dieną.

Praėjusiais metais premija atiteko kinų rašytojui Mo Yanui.

Rašytojos biografija

A. Munro gimė Vingeme, Ontarijaus valstijoje, Kanadoje ūkininkų šeimoje. Rašyti ji pradėjo dar paauglystėje ir netrukus. 1950 metais, išleido savo pirmąją knygą – „Šešėlio matavimas“.

REKLAMA

1951 metais ji metė universitetą, kuriame nuo 1949-ųjų studijavo anglų kalbą, ištekėjo už Jameso Munro ir persikraustė į Vankuverį.

1953, 1955 ir 1957 metais ji pagimdė tris dukras – Sheilą, Catherine ir Jenny. Catherine mirė, praėjus vos 15 valandų po gimdymo.

1963 Nobelio premijos laureatė persikraustė į Viktoriją, kur atidarė knygyną pavadinimu „Munro knygos“. 1966 metais rašytoja pagimdė dar vieną dukrą – Andrea.

Su vyru A. Munro išsiskyrė 1972 metais. Ji grįžo į Ontarijų. 1976 metais ištekėjo už Geraldo Fremlino.

Pirmąją Kanados gubernatoriaus literatūros premiją rašytoja gavo dar 1968 metais, kai išleido pirmąjį savo rinkinį „Laimingų šešėlių šokis“.

REKLAMA
REKLAMA

Jos sėkmę įtvirtino 1971 metais išleistas tarpusavyje susijusių apsakymų rinkinys „Mergaičių ir moterų gyvenimai“. 1978 metais išleista knyga „O kas tu esi?“ pelnė jai antrą aukščiausią Kanados literatūros apdovanojimą.  

Devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose A. Munro publikavo savo knygas maždaug kas ketverius metus. Šiandien jos istorijos pasirodo ir tokiuose leidiniuose, kaip „The New Yorker“, „The Atlantic“, „Grand Street“, „Mademoiselle“ ir „The Paris Review“.

Naujausia rašytojos knyga „Mielas gyvenime“ pasirodė praėjusiais metais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų