REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

15 britų kariškių, kurie dvi savaites buvo laikomi Irane, ketvirtadienį išskrido iš Teherano į Londoną, pranešė Irano radijas.

REKLAMA
REKLAMA

Jų išvykimu baigiasi sparčiai susiklosčiusių įvykių virtinė, prasidėjusi trečiadienį, kai prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) staiga išsklaidė didėjusią diplomatinę krizę paskelbdamas apie atleidimą kaip apie "dovaną britų liaudžiai".

"Buvau toks laimingas, kad visą naktį negalėjau užmigti", - sakė vienas paleistųjų britų kariškių vadų Felixas Carmanas (Feliksas Karmanas), kurio žodžius citavo Irano valstybinė televizija.

"Pamatęs Irane kalnus ir peizažą, supranti, kad Iranas yra nuostabi šalis, ir bandysiu sugrįžti į Iraną paviešėti", - sakė vienintelė moteris Irane laikytų britų kariškių grupėje Faye Turney (Fėj Terni). Tokius jos žodžius, išverstus iš anglų kalbos, citavo valstybinė televizija.

"Pasakysiu britų spaudai tuos pačius dalykus, kuriuos sakiau čia. Tiesa ta, kad su mumis buvo gerai elgiamasi", - sakė trečias jūrininkas, kurio žodžius taip pat perdavė valstybinė televizija.

M.Ahmadinejadas per spaudos konferenciją, kuri buvo transliuojama visame pasaulyje, sakė, jog Britanijai pritrūko drąsos pripažinti, kad ji padarė klaidą per šią krizę, kuri prasidėjo kovo 23 dieną, kai iraniečiai Šat al Arabo vandens kelyje tarp Irano ir Irako sulaikė 15 britų jūrininkų.

Dvi savaites trukusi krizė padidino įtampą tarptautinėje arenoje ir paveikė pasaulio finansų rinkas, bet po M.Ahmadinejado pareiškimo pasaulinės naftos kainos, kurios pastaruoju metu buvo rekordiškai pakilusios, smuktelėjo, o JAV dolerio kursas pakilo.

"Semdamasis įkvėpimo iš Pranašo (Iranas) atleidžia tiems 15-ai žmonių ir įteikia jų laisvę britų liaudžiai kaip dovaną", - per spaudos konferenciją sakė M.Ahmadinejadas.

Britų ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) sveikino 15 jūrininkų paleidimą ir sakė, kad Britanija nelinki Irano liaudžiai nieko bloga.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų