REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spalio 11 d. 13 val. „Saulėtekio“ slėnyje bus pažymėta Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) statybų pradžia, įkasta simbolinė kapsulė. Į ją bus įdėtas laiškas ateities mokslininkams, pranešė Vilniaus universitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Ceremonijoje dalyvaus Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Į renginį atvyks švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, l. e. p. VU rektorius prof. Jūras Banys, VGTU rektorius prof. Alfonsas Daniūnas, UAB „Hidrostatyba“ valdybos pirmininkas Jonas Dumašius, UAB „Fima“ generalinis direktorius Gintaras Juknevičius, Fizinių ir technologijos mokslų centro direktorius prof. Gintaras Valušis, sakoma pranešime.

REKLAMA

25 tūkst. kvadratinių metrų ploto komplekse bus įkurta didžiausia ir moderniausia Lietuvoje fizinių, chemijos ir technologijos mokslų tyrimų bazė. Vienu metu tyrimus atlikti galės per 700 mokslininkų ir studentų. „Kuriamas centras bus didžiausias mokslinis darinys Baltijos šalyse ir unikalus savo moksline tematika Vidurio ir Rytų Europoje“, – sako prof. G. Valušis.

„NFTMC aprūpins Lietuvos mokslininkus šiuolaikine mokslinių tyrimų infrastruktūra, kurios trūkumas buvo kliūtis sėkmingai konkuruoti dėl projektų ir mokslinių užsakymų tarptautinėje mokslo rinkoje“, – teigia prof. G. Valušis. Projekto priežiūros grupės pirmininkas, VU Taikomųjų mokslų instituto direktorius prof. Artūras Žukauskas antrina, kad NFTMC ne tik iš esmės atnaujins Lietuvos mokslo tyrimų bazę, bet ir sudarys prielaidas efektyviam mokslo ir verslo bendradarbiavimui. „Centre veiks 24 atviros prieigos laboratorijos, kurių moksline ir technologine infrastruktūra galės naudotis ne tik mokslininkai, bet ir verslo atstovai, bus atliekami jiems reikalingi moksliniai tyrimai“, – sako prof. A. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA

NFTMC kuriamas Fizikos instituto, Chemijos instituto, Puslaidininkių fizikos instituto, VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto, VU Fizikos fakulteto, Chemijos fakulteto, Medžiagotyros ir taikomųjų mokslų instituto, VGTU Elektronikos fakulteto pagrindu.

Projektą vykdo jungtinės veiklos pagrindu veikiančios uždarosios akcinės bendrovės „Hidrostatyba“ ir „Fima“. Pastarajai patikėta centre įrengti unikalias Lietuvoje laboratorijas, kurios atitiks itin griežtus – ISO5, ISO6, ISO7 – švarumo klasės laboratorijų, vadinamų „švariomis patalpomis“, reikalavimus. UAB „Hidrostatyba“ įsipareigojo atlikti visus bendrus statybinius darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras bus didžiausias mokslo tyrimų paskirties pastatas Lietuvoje. Objekto dydis, čia vyksiančios veiklos specifika, laboratorijų patikimumo, saugumo ir kiti reikalavimai kelia specifines rangos užduotis. Mūsų tikslas – įdiegti pažangiausius sprendimus ir technologinę infrastruktūrą, kuri užtikrins mokslinių tyrimų kokybę“, – sako intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovės „Fima“ generalinis direktorius G. Juknevičius.

NFTMC architektūrinį projektą parengė UAB „AKG“ architektai Remigijus Bimba, Markas Gorpinič, Gintautas Adlys, Laura Dabravalskytė.

NFTMC statybas numatyta baigti 2015 m. kovą. Projekto „Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro sukūrimas“ vertė siekia 239 mln. litų. Statyboms skirta 130 mln., įrangai – 107 mln. litų. 85 proc. finansuojama Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, likusius 15 proc. padengs Lietuvos Respublika, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų