REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisiamo Nacionalinio kraujo centro vadovo V. Kalibato kėdė braška vis labiau

D. Mikutienė: Nacionalinio kraujo centro vadovas turi būti atleistas

„Situacija, kai Nacionalinio kraujo centro, kurio steigėjas yra Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vadovui Vyteniui Kalibatui yra iškelta byla, o jis tebėra savo poste ir eina savo pareigas, nors jo pavaldinės jau liudija prieš vadovą, – skandalinga“, – mano Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė, Darbo partijos (leiboristų) atstovė Dangutė Mikutienė.

Gali spausti liudytojus

Kaip pabrėžia D. Mikutienė, teisiamas vadovas darbe vadovauja jam nepalankiems liudytojams. „Kas gali paneigti, kad taip nėra daromas poveikis liudininkams“, – stebisi Seimo narė, reikalaujanti, kad Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis nedelsiant atleistų V. Kalibatą iš einamų pareigų.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje viešosios įstaigos Nacionalinio kraujo centro direktorius Vytenis Kalibatas (gim. 1970 m.) kaltinamas piktnaudžiavimu ir tarnybos pareigų neatlikimu, kai išvežus į Vokietiją perdirbti iš Lietuvos donorų gautą žmogaus kraujo plazmą į kraujo preparatus, valstybei buvo padaryta daugiau nei 3,7 mln. litų žala. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Nacionalinis kraujo centras sudarė sutartis su dviem Vokietijos gamyklomis, kurios Lietuvos donorų žmogaus kraujo plazmą turėjo perdirbti į keturis vaistinius preparatus. 2005–2009 metais iš Lietuvos buvo išvežta apie 40 tonų kraujo plazmos.

REKLAMA
REKLAMA

Pats viešosios įstaigos vadovas V. Kalibatas, kaip teigia prokurorai, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir veikė priešingai savo vadovaujamos įstaigos tikslams ir uždaviniams, mat neaprūpinus Lietuvos ligoninių kraujo preparatais, plazmos dalis (frakcijas) pardavė Vokietijos gamyklai, neužsakęs pagaminti sutartyje numatytų kraujo preparatų. V. Kalibatas savo kaltę neigia.

REKLAMA

Situacija grėsminga

Situaciją dėl kraujo atsargų ir donorystės D. Mikutienė apibūdina kaip „labai grėsmingą ir labai skaudžią“. Kraujas, anot politikės, tapo preke, ko demokratinėje, civilizuotoje valstybėje neturėtų būti. „Pradėkime nuo to, kad Europos Komisijos direktyva, reglamentuojanti kraujo atsargų tvarkymą, buvo išversta neteisingai. Dabar išėjo taip, kad ligoninėse yra kraujo bankai ir kraujo centrai, o pagal direktyvą turėtų būti griežtai atskirta.

Ir praėjusios valdžios, ir šios kadencijos valdžios Sveikatos ministerijos vadovybės blaškymasis ir aiškios strategijos neturėjimas kelia labai didelę įtampą. Donorai duoda kraują ir, kai jie mato nuolatos vykstančius skandalus, besivelkančius šleifus, nori greitų ir efektyvių sprendimų, kad šie klausimai būtų išspręsti. Remdamiesi ir Valstybės kontrolės išvadomis matome, kad viešoji įstaiga metai iš metų dirba nuostolingai, eilutėse surašyti kažkokie neaiškūs nuostoliai – nuo 200 tūkst. iki 900 tūkst. litų kasmet, kaip rodo VĮ Registrų centro duomenys. Ministras turėtų nedelsdamas imtis priemonių ir atstatydinti šitą vadovą, kol vyksta teismo procesas. <...> Donorai mato šią situaciją, praranda pasitikėjimą, dėl to mažėja donacijų skaičius“, – pabrėžė D. Mikutienė.

REKLAMA
REKLAMA

Veikia donorų nuotaikas

Portalo balsas.lt kalbintas donoras Vytis Nakutis, duodantis kraują jau trylikti metai, sako darysiąs tai ir toliau, bet sutinka, kad nesibaigiantys skandalai daro didelę žalą. „Man kraujas yra organizmo skystis, kuris pats pasigamina. Man jo negaila. Vaikystėje bėgdavo kraujas iš nosies – buvo kažkas su kraujagyslėmis. Dabar atsirado proga tą skystį panaudoti ir dar kam nors tai padėti. Kodėl gi ne“, – sako jis.

Pasak V. Nakučio, skandalai veikia ne tiek jį, kiek jo kalbinamus žmones. „Aš visą laiką bandau įtraukti į šią veiklą kuo daugiau žmonių. Žmonės, kuriems siūlau duoti kraujo, siūlausi palydėti, manęs klausia, kodėl aš tai darau, jei čia ne pagalba žmogui, o pinigai kažkam į kišenę. Tokie reikalai ikrai nepadeda žmonėms apsispręsti“,– sako įmonės vadovu dirbantis donoras. Jis įsitikinęs, kad kraujas negali būti prekė. Pats tikina ir toliau liksiąs donoru, nepaisant visko, nors jau yra atidavęs daugiau kaip 20 litrų kraujo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt šaltinio pasisakymas apie situaciją Nacionaliniame kraujo centre:

„Vytenis Kalibatas – lyg tai gydytojas, lyg tai medicinos krypties vadybininkas, VšĮ Nacionalinio kraujo centro direktorius. Dirbo kartu su Artūru Jonu Venslausku tame pačiame Kauno kraujo centre (UAB Kraujo donorystės centras – dabar jau nebeveikianti pusiau privati įstaiga, kurį laiką konkuravusi su Nacionaliniu kraujo centru, – balsas.lt). Darbas jam ėjosi neblogai, nes to centro direktoriaus pavaduotoja – ponia Kalibatienė – buvo jo motina. Senieji Kauno kraujo centro darbuotojai dar pamena, kad su „nereikalingais" darbuotojais ponaitis Vytenis net nesisveikindavo.

Iš buvusios sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės teko girdėti, kad ne tik arogantiškas ponas V. Kalibatas, bet ir vadybininkas jis ne koks. Tačiau specialiai norėdamas to ar netyčia, jis įvarė SAM klerkams baimės įskųsdamas Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) buvusį viceministrą Artūrą Skiką – po šito jo „žygdarbio“ jau niekas ministerijoje nedrįso svarstyti jo vadybos gerumo (Mat posto neteko pats tuometinis ministras Algis Čaplikas – balsas.lt)

REKLAMA

Prieš metus Kalibatas nuskambėjo dėl kraujo skiedimo skandalo. Kaip ten buvo iš tikrųjų, atsakymo nėra, nes prokuratūrai perduotų kraujo maišelių nebuvo kam tirti – nėra specialistų. Maišeliai buvo laikomi, kol ten esantis skystis supuvo ir pasakyti, kas su juo daryta, neliko galimybių.

Teko girdėti, kad ir jo vadovaujamame kraujo centre knibžda jo giminių ir bičiulių. Į darbą iš namų Kaune jis važinėja su tarnybine na, ne „Audi Sportback“, bet „Škoda Superb“ liukso klasės modeliu, veža jį vairuotojas, todėl pakeliui vis matomas snaudžiantis.

Šiuo metu V. Kalibatas yra teisiamasis byloje – irgi dėl plazmos išvežimo į užsienį. Vėl neaišku – perdirbti ar parduoti, vaistai neparvežti, įtariama, kad dėl to valstybei padaryta milijoninė žala. Tyrimą atliko jau ne STT, o Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Manoma, kad FNTT jį įskundė A.Venslauskas. Tiesiog gražūs buvusių bendradarbių santykiai! Ne kartą teko girdėti, kaip A. Kalibatas skundė konkurentus ir inicijavo skandalus spaudoje.

REKLAMA

Prasidėjus Kalibato teismams (pirmas teismas vasarą neįvyko, nes atostogavo Kalibato advokatas) ponas Vytenis ėmė elgtis taip, kaip jis neįpratęs – visą laiką labai vengęs viešumos ėmė lysti į eterį.

Neseniai paskelbė, kad Nacioanalinis kraujo centras „pagavo“ ŽIV virusą kažkokiu super tyrimu. Specialistai trauko pečiais ką jis čia norėjo pasakyti, nes tokius tyrimus nuo 2006 m. privalo daryti ir daro VISI kraujo centrai. Tai gal ŽIVą pirmą kartą pagauna? Irgi ne, tai kartais vis nutinka. Keistas būdas gąsdinant privilioti donorus ir kelti Nacionalinio kraujo centro reitingus.“

Paties V. Kalibato atsakymas portalui balsas.lt į visus klausimus buvo vienodas: „Jokių komentarų. Jokių komentarų“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų