REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsiojoje Tytuvėnų vienuolyno gaisro byloje trys įtariamieji įtarimų nusipurtė, į teisiamųjų suolą sės tik buvęs direktorius.

Iki šiol aistras kaitina pernai Tytuvėnų vienuolyne kilęs gaisras. Nors ikiteisminio tyrimo metu įtariamaisiais buvo tapę ir daugiau asmenų, prieš teismą stos vien tik buvęs Tytuvėnų vienuolyno Piligrimų centro vadovas Pranas Jurkaitis.

Tytuvėnų vienuolyno kompleksas, gavęs net 10 milijonų litų paramą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, 2010-2011 metais buvo baigtas remontuoti ir pritaikytas turizmui.

Tačiau jau pirmąją po remonto žiemą, naktį į 2012-ųjų sausio 26-ąją, vienuolyne kilo didžiulis gaisras. Ugnis suniokojo apie 1000 kvadratinių metrų Bernardinų vienuolyno ansamblio stogo dangos bei perdengimų, nukentėjo ir šalia stovinčios Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčios skardinis stogas, sudegė medinės stogo konstrukcijos. Negana to, supleškėjo vienuolyne įkurtame sakraliniame meno muziejuje saugoti liturginiai reikmenys, gesinant gaisrą vandeniu sulietos ir sugadintos vienuolyno senovinės freskos pirmajame aukšte.

Į gaisrą – basas!

Vos išgirdęs apie vienuolyne kilusią nelaimę, tuo metu vienuolyno Piligrimų centrui vadovavęs Pranas Jurkaitis pašoko iš lovos ir pusplikis, basas atbėgo per gruodą gelbėti degančių vertybių. Piligrimų centro direktorius nušalo kojas ir po to ilgokai gydėsi.

REKLAMA
REKLAMA

Po nelaimės išaiškėjo, kad vienuolyne būta formalių trūkumų. Buvo nesutvarkyti bažnytinių relikvijų muziejaus dokumentai, tinkamai neregistruoti kai kurie vertingi eksponatai. Iš viso per gaisrą nelegaliame muziejuje pražuvo 60 meno vertybių, iš jų 24 buvo įtrauktos į Kultūros vertybių registrą. Buvo net įtarta, kad kai kurie eksponatai pavogti ir nusikaltimas užmaskuotas vagyste, tačiau gautos specialistų išvados šią versiją visiškai paneigė.

REKLAMA

Gaisro priežastis tyrę ekspertai atmetė ir tyčinio padegimo versiją, tačiau iš karto pastebėjo, jog kažkodėl nesuveikė vienuolyne įrengta moderni priešgaisrinė signalizacija. Vienuolyno darbuotojai, žinoma, pirmiausia P. Jurkaitis, kėlė versiją, kad remontuojant Tytuvėnų ansamblį darbai atlikti nekokybiškai, be to priešgaisrinė signalizacija buvo nupirka paskelbus konkursą, todėl, tikėtina, pasirinkta ne tinkamiausia ir patikimiausia, o pigiausia kiniška. Tačiau ir šios versijos subliūško.

Rastas atpirkimo ožys

Dar vykstant tyrimui Tytuvėnų piligrimų centro steigėjai - Kelmės rajono savivaldybės bei Šiaulių vyskupijos vadovai suskubo ieškoti atpirkimo ožio. Juo tapo Piligrimų centro vadovas Pranas Jurkaitis. Nors iki nelaimės dienos jis steigėjams patiko ir puikiai įtiko, po gaisro tapo blogu ir nepageidaujamu vadovu.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus patikrinimą ir radus formalių pažeidimų, P. Jurkaičiui paskelbtas papeikimas. Iškart po to, pernai rugpjūtį, Kelmės rajono tarybos nutarimu buvo sušauktas neeilinis Tytuvėnų piligrimų centro dalininkų susirinkimas. Jo metu Kelmės rajono savivaldybės tarybos, Šiaulių vyskupijos kurijos bei Tytuvėnų Švenčiausios mergelės Marijos Angelų Karalienės parapijos atstovai nusprendė P. Jurkaitį atleisti iš užimamų Piligrimų centro direktoriaus pareigų dėl netinkamo įstaigos darbo organizavimo ir neekonomiško lėšų naudojimo.

Na, o Šiaulių apygardos prokurorai baudžiamojoje byloje įtariamaisiais buvo paskelbę 4 asmenis: mums jau pažįstamą P. Jurkaitį, taip pat du Tytuvėnų ansamblio renovacijos darbus atlikusius įmonių darbuotojus bei vieną Kelmės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos specialistą. Tačiau baudžiamąją bylą perduodant teismui beliko vienintelis įtariamasis – P. Jurkaitis, kitiems oficialūs įtarimai buvo panaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išjungė signalizaciją?

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad praėjusių metų sausio 26-osios naktį Tytuvėnų Bernardinų vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis buvo netinkamai eksploatuojamas pastato palėpėje įrengtas kieto kuro katilų dūmtraukis, nuo kurio užsidegė medinės stogo konstrukcijos.

Svarbiausia, kad pareigūnai išsiaiškino, kad gaisro išvakarėse buvo suveikusi priešgaisrinė signalizacija! P. Jurkaitis kaltinamas, kad signalizaciją paprasčiausiai... išjungęs ir išėjęs namo. Tačiau, kol neįsigaliojo teismo apkaltinamasis nuosprendis, tai viso labo tik versija.

10 tomų apimties Tytuvėnų ansamblio gaisro bylą nagrinės Kelmės rajono apylinkės teismas. P. Jurkaitis bus teisiamas dėl tarnybos pareigų neatlikimo bei dėl iš neatsargumo didelės kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimo ir sugadinimo. Jam gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Negana to, Kultūros paveldo departamentas jau pareiškė 11,6 milijonų litų civilinį ieškinį.

REKLAMA

Lauks ilgas procesas

Tyrimui vadovavusi Šiaulių apylinkės prokuratūros prokurorė Deimantė Banaitienė „Akistatai“ pasakė, kad įtariamasis P. Jurkaitis kaltės neprisiima, todėl teismo greičiausiai laukia ilgas procesas, kuris, tikėtina, pasieks ir Aukščiausiąjį teismą.

Pats P. Jurkaitis bylos nekomentuoja, nes, nežiūrint puikių dalykinių savybių, jis yra arogantiško, ūmaus būdo ir nemėgsta bendrauti ne tik su žurnalistais, bet net ir su valdininkais.

Prieš tapdamas Tytuvėnų piligrimų centro direktorium P. Jurkaitis dirbo danų kiaulių auginimo bendrovėje „Saerimner“ Aplinkos skyriaus vedėju. 2007-ųjų rudenį vienoje Kelmės rajone stovinčioje kiaulių fermoje įvyko nelaimė - srutos nutekėjo į Vengrės ir Gryžuvos upelius, teršalai 116 kartų viršijo leistiną normą. Tačiau atskubėjusiems žurnalistams vedėjas arogantiškai pareiškė jokios smarvės neužuodžiąs.

Už tai, kad po gaisro atsisakė bendrauti su paveldosaugininkais, pastarieji P. Jurkaitį buvo apskundę teismui.

Teisme P. Jurkaičiui, jei nenorės tapti atpirkimo ožiu, teks sutramdyti savo charakterį ir aiškinti aplinkybes.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų