REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV energetikos kompaniją "Chevron" traukiasi iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso vakarų Lietuvoje.

JAV energetikos kompaniją "Chevron" traukiasi iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso vakarų Lietuvoje.

REKLAMA

"Antradienį Vyriausybėje apsilankę "Chevron" vadovai pareiškė, jog kompanija traukiasi iš konkurso dėl Angliavandenilių išteklių naudojimo, tačiau lieka Lietuvoje ir tęs iki šiol vykdytą veiklą", - Vyriausybės pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, "Chevron Exploration & Production Lietuva" generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris informavo, jog tokį sprendimą kompanija priėmė matydama, jog angliavandenilių gavybai Lietuvoje nebaigta formuoti įstatyminė bazė.

A.Bukevičiaus teigimu, "Chevron" dalyvavo Lietuvos paskelbtame tarptautiniame angliavandenilių išteklių naudojimo konkurse vadovaudamasi konkurso sąlygomis ir tuometine teisine bei reguliacine aplinka. Tačiau per tą laiką buvo priimti ir, svarbiausia, vis dar svarstomi daugiau nei 25 svarbūs teisės aktai, kurie turi įtakos "Chevron" planams ir keičia galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

"Apgailestaujame dėl tokio kompanijos pasirinkimo, tačiau suprantame, jog jie turi tokią teisę, nes Seime vis dar svarstomi įvairūs teisės aktai, kurie turi įtakos angliavandenilių naudojimui mūsų šalyje. Tai reiškia, kad pirmiausia turime pabaigti formuoti įstatyminę bazę tokiai veiklai. Reikia aiškumo. Tikimės, jog "Chevron" ateityje neatsisakys dalyvauti projektuose", - pranešime tvirtino A.Butkevičius.

REKLAMA

Parlamentarai JAV energetikos kompanijos "Chevron" sprendimą dėl mokesčių ir teisinės bazės pasikeitimų trauktis iš skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso vakarų Lietuvoje vertino įvairiai.

Seimo Aplinkos komiteto vadovas socialdemokratas Algimantas Salamakinas BNS tvirtino "Chevron" sprendimą vertinąs "labai gerai" ir žadėjo "bažnyčioje paaukoti žvakę, kad ("Chevron - BNS) tikrai išeitų".

"Dėl to mes įstatymus ir pakeitėme, kad jie ("Chevron" - BNS) nedarytų mums žalos", - BNS sakė A.Salamakinas, kuris anksčiau taip pat negailėjo kritikos "Chevron" ketinimams žvalgyti ir išgauti skalūnų dujas Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomikos komiteto vadovas "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis teigė, kad užuot investavusi Lietuvoje, "Chevron" gali nusitaikyti į Ukrainą.

"Manau, kad ten investicijų atsiperkamumas geresnis nei Lietuvoje", - tvirtino R.Žemaitaitis.

Aplinkos ministerija po daugiau nei pusmetį trukusių politikų, mokslininkų ir vietos bendruomenių diskusijų rugsėjo viduryje rekomendavo Vyriausybei paskelbti "Chevron" skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. JAV bendrovė buvo vienintelė konkurso dalyvė.

Skelbta, kad "Chevron" 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės-Tauragės plote turės investuoti ne mažiau nei 80 mln. litų.

Įstatymai, kurių pataisas Seimas priėmė gegužės pabaigoje, nustato tvarką, kaip Lietuvoje galės būti ieškomos ir išgaunamos skalūnų dujos. G.Ankenbaueris anksčiau yra sakęs, kad Seimui sugriežtinus skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos tvarką, bendrovei gali tekti daugiau investuoti, be to, prireiks daugiau laiko, ieškant skalūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie Seimo nariai taip pat siūlo skalūnų dujas apmokestinti 40 proc., o naftą ir dujas - vienodu 25 proc. baziniu mokesčiu. "Chevron" teigimu, tokie mokesčiai būtų diskriminaciniai.

Birželį "Chevron" jau pradėjo naftos žvalgymo darbus prie Stemplių kaimo Šilutės rajone - tai daroma per naftos bendrovę "LL investicijos", kurios 50 proc. akcijų valdo JAV bendrovė.

 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų