REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Sankauskaitė

Jeigu dažnai tikrinate darbinį elektroninį paštą ne darbo metu, parsinešate papildomai darbo į namus ir galvojate, kad turbūt nėra daugiau dirbančio žmogaus už jus – klystate. Investiciniuose bankuose dirbantys žmonės dėl didelio darbo krūvio nemiega paromis, o dirbti net tris kartus daugiau nei priimtina Lietuvoje, t. y. 120 val. per savaitę, jiems yra įprastas dalykas.

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ kalbinti lietuviai, dirbę ar vis dar dirbantys keliuose investiciniuose bankuose Londono Sityje ir Niujorko Volstrite, pripažįsta, kad ilgos darbo valandos ir didelis krūvis yra jų pačių, o ne vadovo pasirinkimas.

JAV investiciniame banke „Goldman Sachs“ dirbusi dabartinė VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovė Milda Dargužaitė pasakojo, kad konkurencija, norint gauti tokį darbą, yra didžiulė. „Pradėjus norisi kuo daugiau išmokti ir tą laiką maksimaliai išnaudoti“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA

M. Dargužaitės teigimu, didelis darbo krūvis yra ir kultūros dalykas. Kitaip tariant, jau darbo pokalbio metu pasakoma, kad reikia būti pasiruošus dirbti 120 val. per savaitę. „Kadangi tiek dirbti yra priimtina, dažnai atrodo, kad ką nors galbūt ne taip darai, jeigu tiek neišdirbi“, – prisimena pašnekovė.

REKLAMA

Darbo krūvis – stažuotojų pasirinkimas

M. Dargužaitė prisimena vieną eksperimentą investiciniame banke, kai skyrius padvigubino komandos narių skaičių ir stebėjo, ar darbuotojų darbo krūvis sumažėjo, ar ne.

„Nepatikėsite, tačiau nei darbo valandų skaičius, nei darbo krūvis nesumažėjo, – kalbėjo „Goldman Sachs“ dirbusi moteris ir pridūrė, kad investicinio banko darbuotojai džiaugiasi gavę užduotis. – Būdavo gyriamasi vienas kitam: „Aš nemiegojau dvi naktis, o aš – tris.“

Kitas savaitraščio pašnekovas Karolis Rosickas, šiuo metu dirbantis HSBC investiciniame banke Londono Sityje, tvirtina, kad didžiausi iššūkiai, dirbant čia, yra ne tik ilgos darbo valandos, bet ir neprognozuojamas krūvis, sukuriantis darbo valandų nestabilumą. „Kadangi dirbama prie projektų, darbo krūvis labai priklauso nuo projekto stadijos“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Susirenka gabiausi

Savaitraščio kalbinti pašnekovai pasakoja, kad investiciniuose bankuose neišvengiama kasdienybės dalis – tarpusavio konkurencija.

Kaip teigia „Standard Chartered“ banke Londono Sityje dirbantis Laurynas Gadeikis, į vieną investicinės bankininkystės programą, trunkančią porą metų, kasmet globaliai atrenkama apie 180 naujų darbuotojų. Dauguma jaunųjų stažuotojų – jau turintys darbo patirties ir įgiję magistro laipsnius prestižiniuose universitetuose.

„Geriausios darbo vietos atitenka patiems gabiausiems ir atkakliausiems“, – tvirtina L. Gadeikis.

„Kadangi bankai pritraukia geriausius iš geriausių, natūralu, kad jie būna labai konkurencingi“, – savaitraščiui pasakoja K. Rosickas. Jo teigimu, subūrus į vieną kolektyvą daug ambicingų žmonių atsiranda problemų dėl konkurencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, kaip teigia M. Dargužaitė, konkurencija yra sveika, t. y. skatinanti tobulėti. Moteris pripažįsta, kad konkurencinė kova labiausiai jaučiama norint dirbti prie geriausių projektų. „Dirbant prie geriausių projektų stengiamasi parodyti, kad tu esi geresnis už kitus“, – pasakoja VšĮ „Investuok Lietuvoje“ vadovė.

L. Gadeikis pabrėžia, jog investicinių bankų darbuotojai yra labiau susitelkę ties individualiu tobulėjimu ir subalansuotu įnašu į komandą. „Svarbiausia kiekvieną kartą pranokti save, o ne kolegas“, – neabejoja pašnekovas.

Menas derinti

Gavus begalinį darbo krūvį susiduriama ir su dideliu stresu, kuris gali lemti ir rimtas sveikatos problemas.

REKLAMA

Neseniai pasaulį šokiravo viena jaunojo stažuotojo Moritzo Erhardto istorija, kai jaunuolis mirė dėl galbūt 72 valandas trukusio nepertraukiamo darbo viename investiciniame banke.

Savaitraščio „Ekonomika.lt“ pašnekovai pripažįsta, kad ne visi jaunieji darbuotojai moka derinti laisvalaikį ir darbą. „Dažniausiai sveikata skundžiasi stabdžių linksmybėms ir pramogoms neturintys kolegos pagundų kupiname Londone“, – pastebi „Standard Chartered“ dirbantis L. Gadeikis.

K. Rosickas taip pat pritaria, kad jaunesnieji bankininkai didelį darbo sukeliamą stresą, socialinio gyvenimo trūkumą bando kompensuoti dideliu kiekiu alkoholio. „Tai ir lemia didesnį miego trūkumą“, – sako jis.

REKLAMA

Bankininkas prisimena, kad dažnai pačiam yra tekę matyti prie stalo nualpusius analitikus. Pasak jo, pamirštamas ir kitas svarbus elementas, kuris padėtų kovoti su didžiule įtampa darbe. „Dažnai pamirštama ir mityba“, – pastebi K. Rosickas.

Pašnekovai pasakoja, kad vien ilgos darbo valandos nesukuria sunkių sveikatos problemų, tačiau kai tai maišoma su alkoholiu ir netinkama mityba – rezultatai gali būti labai pavojingi sveikatai. Paruošti organizmą, kad jis ištvertų tokį naują gyvenimo būdą, – tikras menas. „Vien dėl to šis darbas – ne kiekvienam“, – pripažįsta HSBC dirbantis K. Rosickas.

Vilioja ne tik didelis atlyginimas

Vis dėlto pašnekovai tvirtina, kad darbas investiciniame banke turi daug privalumų. Niekam ne paslaptis, kad jau pradedantieji karjerą investiciniuose bankuose atlygį skaičiuoja keliomis dešimtimis tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors pašnekovai nelinkę atskleisti savo uždarbio dydžio, dabartinė „Investuok Lietuvoje“ vadovė teigia, kad pradedančiųjų darbuotojų atlygis Jungtinėse Valstijose prieš kelerius metus siekė 100 tūkst. JAV dolerių per metus. Jau ilgesnį darbo stažą turinčių specialistų metinis atlyginimas išauga kelis kartus. „Pradėję darbuotojai vidutiniškai uždirba apie 5 kartus mažiau nei įsitvirtinę kolegos“, – pasakojo L. Gadeikis.

Darbas investiciniuose bankuose žavi ne tik dideliu atlyginimu. Tai – nauji išbandymai, iššūkiai, neįkainojama patirtis. Pasak pašnekovų, visi stažuotojai žino, kad padirbus investiciniame banke kiekvienam atsiveria naujos galimybės.

REKLAMA

„Aš labai vertinu patirtį, kurią įgijau per tą laiką, kai dirbau investiciniame banke“, – neabejoja „Investuok Lietuvoje“ vadovė.

L. Gadeikis džiaugiasi, jog darbo investiciniame banke metu jam teko susidurti su kompetentingais vadovais, kurių dėka jautėsi įvertintas. Pasak jo, lojalumas, atsakingumas ir kantrybė yra būtini charakterio bruožai žengiant pirmuosius žingsnius investicinės bankininkystės karjeros link.

„Jeigu tau svarbu daryti karjerą finansų srityje, užmegzti daug pažinčių ir esi užsidegęs tuo – toks darbas tau tinka“, – neabejoja M. Dargužaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų