REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kriminalinės policijos biuras baigė didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kurio metu buvo nustatyta ir išskaidyta organizuota grupė, organizavusi vogtų automobilių kontrabandą. Tyrimui vadovavo ir jį organizavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų dėka atskleista įžūliai veikusi organizuota grupė, pastarąją sudaro Lietuvos ir Baltarusijos valstybių piliečiai, kurie organizavo daugiau kaip 100 prabangių, užsienio valstybėse pagrobtų, automobilių BMW X5 ir X6 gabenimą į Baltarusiją per Lietuvos valstybės sieną.

REKLAMA

Siekdami išvengti muitinės kontrolės, organizuotos grupės nariai naudojo suklastotus Vokietijoje pagrobtų transporto priemonių registracijos liudijimų blankus, taip pat buvo suklastoti ir automobilių identifikaciniai numeriai, siekiant gabenti ne tuos automobilius, kurie buvo deklaruojami. Tyrimo metu nustatyta, kad nusikalstama grupuotė veikė nuo 2010 m. kovo mėn., o jos veiklos efektyvumą lėmė „glaudus bendradarbiavimas“ su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais (toliau – VSAT).

REKLAMA
REKLAMA

Į šių nusikaltimų tyrimą nuo pat jo pradžios įtraukti VSAT pareigūnai. Sėkmingo bendradarbiavimo su VSAT pareigūnais, jų profesionalumo ir sumanumo dėka, pavyko nustatyti ne tik eilinius organizuotos grupės, vykdančios kontrabandą, narius, bet ir organizatorius, o taip pat VSAT pareigūnus, talkinusius įtariamiesiems. Tiek VSAT, tiek Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų darbas neapsiribojo pagrindine vykdyta operacija, bendri tyrimo veiksmai buvo aktyviai derinami iki operacijos ir po jos. Tyrimo metu buvo siekiama spręsti seniai žinomą problemą – atskleisti prabangių automobilių gabenimo schemą ir vykdytojus iš Europos valstybių į Baltarusiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo metu nustatyti ne tik asmenys, kurie gabeno per Lietuvos Respublikos valstybės sieną užsienyje pagrobtus prabangius automobilius, tačiau nustatyti ir asmenys, kurie klastojo automobilių identifikacinius duomenis, informaciją transporto priemonių valdymo blokuose, transporto priemonių registracijos liudijimus. Taip pat nustatytos įmonės, kurių pagalba buvo užpildomos muitinės eksporto deklaracijos, reikalingos pagrobtoms transporto priemonėms gabenti iš Lietuvos į Baltarusiją. Tyrimo metu nustatyta, kad buvo neteisėtai keičiami transporto priemonių identifikaciniai numeriai bei perprogramuoti automobilių valdymo blokai. Klastotojai buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje, pareigūnai atliko įrankių ir priemonių, kurių pagalba buvo daromi nusikaltimai, poėmį. Sekant „karštais pėdsakais“, sulaikymo metu ir vykdant tyrimą, išaiškintas Kauno mieste esantis angaras, kuriame buvo vykdomas neteisėtas automobilio valdymo blokų perprogravimas. Angaro kratos metu surastas Nyderlandų Karalystėje pagrobtas automobilis „BMW 520“, kurio, vykdant kratą, atsiimti atvažiavo Kauno aps. VPK policijos pareigūnai. Kauno aps. VPK pareigūnas atliekančiam kratą pareigūnui pasiūlė kyšį.

REKLAMA

Pirminių kratų ir apžiūrų metu buvo išimti šeši itin prabangūs automobiliai, kurie buvo pavogti Vokietijoje. Rasti automobiliai buvo grąžinti teisėtiems savininkams užsienyje. Viso tyrimo metu atskleisti 106 prabangių automobilių grobimai ir nelegalūs gabenimai.

Pasiruošti šiai operacijai padėjo informacija, kurią suteikė Muitinės kriminalinės tarnybos analitikai, taip pat Vokietijos Kriminalinės tarnybos bei Baltarusijos kriminalinės milicijos pareigūnai.

Iš įvykdytų nusikaltimų, įtariamųjų gautas pelnas sudaro daugiau kaip 1 milijoną litų. Siekiant užtikrinti konfiskavimo galimybę buvo apribotos nuosavybės teisės į įtariamųjų valdomą turtą. Pas įtariamuosius rasta grynųjų pinigų suma sudaro daugiau nei 100 000 litų.

Atliekamų tyrimų metu pavyko išaiškinti organizuotą grupę, kurią sudaro 23 asmenys ir užmaskuoti grupės veikimo schemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų