REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos Nobelio premijos komitetas 2013 m. Nobelio premiją už pasiekimus fiziologijos ir medicinos srityje skyrė Jamesui E. Rothmanui, Randy W. Schekmanui ir Thomas C. Südhofui.

REKLAMA
REKLAMA

Taip buvo įvertintas šių JAV mokslininkų darbas tiriant žmogaus organizmo ląstelių transporto sistemą.

REKLAMA

Šie mokslininkai atrado vezikulinio medžiagų transporto reguliavimo mechanizmą, sakoma Nobelio premijų komiteto pranešime. Kiekviena ląstelė gamina įvairias molekules, kurias eksportuoja į ją supančią erdvę. Tarp tokių „ląstelių fabrikų“ gaminių yra insulinas ir kiti hormonai, neuromediatoriai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos.

Jų molekulės pernešamos mikroskopinio dydžio „pakuotėse“ - vezikulėse. Šių metų Nobelio Fiziologijos ir medicinos premijos laureatai išsiaiškino šių „siuntų“ pristatymo į reikiamą ląstelių vietą reikiamu laiku valdymo mechanizmus.  

REKLAMA
REKLAMA

Randy W. Schekmanas atrado genų, kurie būtini vezikulinio transporto užtikrinimui, rinkinį. Jamesas E. Rothmanas išsiaiškino baltymų „mašiną“, kuri leidžia vezikulėms susijungti su „taikiniais“, šitaip užtikrinant „krovinio“ pristatymą, o Thomas C. Südhofui atskleidė, kaip vezikulėms pateikiamos instrukcijos tiksliai pristatyti biologines medžiagas į reikiamą vietą.

Nobelio premijos laureatų apdovanojimo ceremonija įvyks gruodžio 10 d. Stokholme. Tą dieną mirė Nobelio premijų steigėjas Švedijos pramoninkas ir išradėjas Alfredas Nobelis (1833 - 1896).

Šiemet Nobelio premijos piniginė išraiška yra 8 mln. Švedijos kronų (apie 1,2 mln. JAV dolerių).

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų